Ioan Niculae, Interagro: Momentul cel mai de jos al crizei nu a venit

Luni, 29 Iunie 2009, ora 11:42
1873 citiri
Ioan Niculae, Interagro: Momentul cel mai de jos al crizei nu a venit

Criza se va resimti in agricultura, cel mai mult, la sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lui octombrie, cand se va relua ciclul agricol, a declarat, luni, presedintele Interagro, Ioan Niculae.

"Momentul cel mai de jos al crizei nu a venit. Sa ne asteptam la sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie, cand va trebui reluat ciclul agricol", a declarat Niculae, la o dezbatere pe tema agriculturii, precizeaza Mediafax.

Pe de alta parte, Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR), a spus ca agricultorii sunt decapitalizati, piata cerealelor fiind cea mai afectata, avand in vedere ca preturile primite de fermieri pentru recolta nu acopera costurile de productie.

"Acum o luna pretul graului urcase la 5.500 (lei vechi/kilogram- n.r.), iar acum este 3.600 la recoltare. La orz este la fel", a precizat Radulescu.

Presedintele LAPAR a mai atras atentia ca producatorii sunt dependenti de cei care depoziteaza cerealele, care ofera preturi mici pentru recolta agricultorilor si care actioneaza ca niste "samsari".

"Degeaba ne dati (Ministerul Agriculturii - n.r.) aceasta subventie daca nu ajunge efectiv la agricultori, pentru ca o iau ei (samsarii -n.r.). Daca muncesti pentru 3.500 de lei nu ai cum sa acoperi cheltuielile si sa reiei ciclul de productie", a adaugat Radulescu.

Totodata, Aurel Popescu, presedintele patronatului ROMPAN, a spus ca piata cerealelor se confrunta cu evaziunea fiscala pe tot lantul sau, de la productia si comercializarea cerealelor, pana la producerea painii.

"Am calculat si bugetul statului a beneficiat de circa un miliard de euro pe linia producator agricol, depozitar, comerciant, brutar, magazin de desfacere", a spus Popescu.

El a dat exemplu judetul Teleorman, unde in momentul de fata sunt foarte multe masini cu numere de Constanta si Calarasi, care cumpara grau "de la capul locului" (de pe camp) si care isi permit sa achizitioneze cu 10% mai scump decat alte firme, pentru ca nu platesc taxe.

InterAgro este un grup de companii private, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, care are ca principale domenii de activitate cultura cerealelor si a plantelor tehnice si exportul de ingrasaminte chimice pentru agricultura. 

 

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #buget, #cereale, #criza, #evaziune, #fiscala , #stiri Ioan Niculae