Majorarea salariilor ar fi fost decisa de Cabinetul Ungureanu imediat dupa incheierea misiunii FMI, prin hotarare de guvern, pentru ca nu se depasea anvelopa salariala de 42 de miliarde lei aprobata prin strategia fiscal-bugatara, iar rectificarea ar fi avut loc in iulie, afirma Bogdan Dragoi.
"Noi am anuntat ca imediat dupa misiunea FMI vom da o hotarare in Guvern si sa stabilim ca de la 1 iunie vor fi reintregite salariile. Nu era nevoie de o rectificare bugetara. Rectificarea ar fi avut loc in luna iulie. Cu aceasta revenire, masa salariala estimata, de 42 de miliarde lei pe 2012, nu va fi depasita" a spus ministrul interimar al Finantelor.
Dragoi a tinut sa explice ca efectul cresterii salariilor de la 1 iunie trebuie vazut atat pe partea de cheltuieli, cat si de venituri, unde se vor incasa sume mai mari din CAS, impozit pe venit, TVA si accize.
"Suma neta pentru reintregirea salariilor incepand cu 1 iunie 2012 este de 1,5 miliarde lei", a precizat Dragoi.
El a explicat ca prin politica de inlocuire a unui singur angajat din 7 plecari naturale din sistemul bugetar s-a ajuns ca la nivelul anului 2012 sa se realizez o economie a cheltuielilor de personal de 600 de milioane lei comparativ cu bugetul aprobat initial.
"Diferenta va fi acoperita din veniturile colectate, mai mari decat bugetul agreat. La momentul aprobarii de catre Parlament cresterea economica estimata pentru 2011 era de 2%, dar s-a dovedit ca a fost de 2,5%, si PIB-ul a fost mai mare.... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 19:02
Liderii coalitiei au decis, luni, ca salariile bugetarilor sa fie majorate incepand cu luna iunie, insa aceste masuri de tip "electoral" nu fac decat sa arunce Romania intr-o situatie asemanatoare Greciei, spun specialistii contactati de Business 24.
In opinia acestora, o eventuala majorare a salariilor trebuie sa se faca treptat, fara a "zgudui" economia Romaniei, si asa fragila.
Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat pentru Mediafax ca Executivul va analiza in perioada urmatoare procentul cu care se va face aceasta majorare.
In timp ce coalitia voteaza pentru majorarea salariilor, banca germana Deutsche Bank atrage atentia asupra unui risc major. Potrivit unui raport publicat de catre institutia financiara, majorarea salariilor bugetarilor fara cresterea veniturilor la buget ar putea pune in pericol programul Romaniei cu UE si FMI.
"Orice majorare de salarii care nu este insotita de cresterea veniturilor bugetare poate pune in pericol programul cu UE si FMI si sa inverseze unele dintre realizarile impresionante in politica fiscala din ultimii doi ani", potrivit raportului.
Banca germana a revizuit in scadere estimarea referitoare la cresterea economiei Romaniei in acest an, de la 1,9% la 1,7%, in urma avansului peste asteptari al PIB in 2011, de 2,5%, sustinut de agricultura si exporturi, care a marit baza de comparatie.
Cu toate acestea, presedintele Romaniei a afirmat in cadrul unei emisiuni televizate ca banii pentru majorarea salariilor... mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 13:02
Masura de readucere a salariilor bugetarilor la nivelul din 2010 este una pur electorala, dar majorarea ar trebui facuta cel tarziu in luna aprilie, pentru a nu intra in contradictie cu legea responsabilitatii fiscale, considera analistul Mircea Cosea.
Bogdan Dragoi, ministru de Finante, a declarat vineri ca o crestere a salariilor bugetarilor, asa cum dorea presedintele Traian Basescu, ar avea un impact bugetar de aproximativ 2 miliarde de lei pentru cele sase luni din 2012 in care ar fi impusa majorarea.
"Ceea ce domnul presedinte afirma, si anume necesitatea cresterii salariilor, e o masura pur electorala, fara acoperire in realitate. Economia romaneasca nu poate suporta o crestere a salariilor, mai ales in conditiile in care se va micsora si CAS-ul. Astfel, trebuie privita cu foarte mare responsabilitate.
Daca aceste salarii vor ajunge la nivelul din 2010, masura trebuie luata in luna aprilie, pentru ca altfel intra in contradictie cu legea responsabilitatii fiscale. In luna aprilie economia nu are capacitatea sa suporte cresterea", aminteste analistul.
In ceea ce priveste aprecierea ministrului ca impactul bugetar al unei mariri a salariilor ar fi de 2 miliarde de lei, Mircea Cosea sustine ca este un calcul vechi, care estima o astfel de majorare intre 2,5 si 3 miliarde de lei. "E o estimare mai corecta la nivelul ministerului pentru ca au date mai recente."
Pentru alocarea de astfel de fonduri, Mircea Cosea identifica trei surse.
"Ori vor fi... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 15:29
Estimarea efectuata de ministerul de Finante asupra impactului unei majorari a salariilor bugetarilor pana la nivelul din 2010, coincide cu cea a analistului economic Ionel Blanculescu.
Acesta a calculat ca readucerea salariilor bugetarilor la valorile din 2010 ar reprezenta 300-500 milioane de euro pentru sase luni, in timp ce estimarea ministerului de Finante, exprimata vineri de ministrul Bogdan Dragoi, este de 2 miliarde de lei (peste 450 milioane euro).
Conform analistului economic, o astfel de masura ar avea efect bun doar daca ar fi aplicata diferentiat.
"Daca la momentul in care taierea salariilor s-a facut fara niciun fel de discriminare, unilateral, din stanga in dreapta, la toate categoriile de personal bugetar, acum la readucerea salariilor la nivelul de dinainte de 2010, ar trebui sa se aplice in mod diferentiat", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business24.
El considera ca majorarea ar trebui sa se acorde numai in anumite sectoare - sistemul sanitar si de educatie - si nu catre "paturii birocratice".
"Daca s-ar aplica o plata diferentiata, atunci masura va fi eficienta. Daca se va aplica unilateral, atunci probabil va ramane o masura cu caracter electoral, dar fara prea mare eficienta pentru ca toti cei 1.200.000 bugetari vor simti foarte putin efectul acelor sume, avand in vedere ca in toata aceasta perioada au crescut preturile. Acele sume mici de bani vor fi inghitite de preturi, deci nu vor resimti un efect benefic," sustine Ionel... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 14:04
O crestere cu 16% a salariilor bugetarilor de la 1 iunie 2012 ar avea un impact bugetar de doua miliarde de lei, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, la o conferinta de presa.
"Impactul bugetar in eventualitatea cresterii salariilor de la 1 iunie 2012 cu 16% ar fi de 2 miliarde lei, pe jumatate de an, pentru bugetul pe 2012", a afirmat Bogdan Dragoi.
De asemenea, acesta a declarat ca impactul unei eventuale scaderi a CAS cu 5 puncte procentuale ar fi de 2,3 miliarde lei asupra bugetului pe 2012.
Oficialul MFP a precizat ca analizeaza mai multe scenarii, inclusiv combinarea celor doua masuri, insa acestea depind de rezultatele economice ale primului trimestru.
Dragoi a aratat ca o majorare a veniturilor populatiei va fi posibila in conditiile inregistrarii unei cresteri economice sustenabile.
Totodata, ministrul Finantelor a precizat ca nu se are in vedere modificarea tintei de deficit bugetar pentru acest an stabilita la 1,9% din PIB. mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 13:42
O crestere a salariilor bugetarilor cu 16%, asa cum dorea presedintele Traian Basescu, ar avea un impact bugetar de aproximativ 2 miliarde de lei pe jumatate de an, pentru bugetul pe 2012, a anuntat ministrul de Finante, Bogdan Dragoi, intr-o conferinta de presa.
In ceea ce priveste reducerea CAS-ului cu 5%, ministrul de Finante a precizat o suma de 2,3 miliarde de lei, ca impact bugetar in urma implementarii acestei decizii.
Cu toate acestea, ministrul a subliniat ca prioritatea Guvernului este aceea de a asigura o crestere economica sustenabila pe tot parcursul anului.
"Avem toate variantele de crestere a veniturilor populatiei, dar nu vreau sa ne intoarcem in 2008. La fel, in an electoral au fost crescute salarii si pensii cu peste 50% in conditiile in care au fost decuplate de productivitatea economica.
Scopul nostru e sa avem o crestere sustenabila, in care sa ne permitem majorarea veniturilor populatiei si in 2013, 2014 si 2015. Calcule si scenarii avem, lucram la ele de la finalul anului trecut, dar vrem sa vedem cat avem crestere economica.
Pe primul trimestru al acestui an avem calcule, asteptam impactul pe luna martie, pe 15 mai pentru a vedea cum se finalizeaza si apoi vedem cum putem aplica aceste masuri", a mai declarat Bogdan Dragoi.
Oficialul a precizat ca analizeaza mai multe scenarii, inclusiv combinarea celor doua masuri, insa acestea depind de rezultatele economice ale primului trimestru.
Acesta a aratat ca o majorare a... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 12:30