Vladimir Putin a escaladat războiul din Ucraina în ultimele două zile recurgând la bombardamente masive ale armatei ruse cu rachete în mai multe orașe din țara vecină. Însă, această mișcare furibundă s-a întors împotriva Moscovei ca un bumerang, iar rubla s-a prăbușit, fiind cotată la minimum din ultimele 3 luni.
Cotația monedei Rusiei a scăzut la 64,03 ruble pentru un dolar, marți, 11 octombrie 2022, afectată de escaladarea riscurilor geopolitice legate de conflictul din Ucraina și de reducerea ofertei de valuta din rândul exportatorilor, potrivit US News.
Scăderea rublei rusești a însemnat cea mai slabă valoare din 7 iulie 2022 și până astăzi. Ea a pierdut 2,1% față de dolarul american și 2,5% față de euro (62,95 ruble pentru 1 euro).
De asemenea, rubla rusească s-a devalorizat și față de yuan cu 1,4%, la 8,78 ruble pentru 1 yuan, un minimum din ultimele 3 săptămâni.
Finalul jocului lui Putin. Războiul împotriva Ucrainei se întoarce contra președintelui rus
”În timpul sesiunii de tranzacționare, ne așteptăm la o presiune continuă asupra rublei, pe fondul ofertei mai scăzute de valută străină de la exportatori”, a aspus analistul Bogdan Zvarich de la Banki.
Rubla rusească a fost susținută până acum de controlul capitalurilor al Băncii Centrale și de o prăbușire a importurilor, de când au intrat în vigoare sancțiunile occidentale împotriva Moscovei.
Profesor la University College... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2022, ora 00:30
După o scădere drastică a rublei după ce Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina pe 24 februarie 2022, moneda Rusiei s-a consolidat dramatic ca urmare a scăderii importurilor. Dar astăzi, 7 iulie ea a scăzut masiv cu 17% față de dolarul american în numai 48 de ore.
Rubla rusească a coborât joi la valoarea de 64,50 pentru un dolar american, în timpul tranzacționărilor de la Bursa din Moscova, potrivit The Moscow Times.
Se speculează că autoritățile ruse ar fi intervenit pe piețele valutare pentru a împiedica consolidarea rublei, în timp ce exporturile de energie către Europa au scăzut.
Analistul Nick Trickett vorbește despre strategia Rusiei. ”Autoritățile ruse se coordonează pentru a cumpăra valute ale ”țărilor mai prietenoase”, cum ar fi yuanul chinez, pentru a reduce artificial cursul de schimb”.
Putin dă cu flit Europei: A câștigat 24 de miliarde de dolari de la două țări non-UE, în timpul războiului din Ucraina VIDEO
După ce a început invazia Moscovei din Ucraina, rubla rusească s-a devalorizat masiv, însă la începutul lunii iulie, ea s-a apreciat foarte mult ajungând ca un dolar american să fie cotat la aproape 50 de ruble rusești.
Însă, experții financiari internaționali spun că o rublă puternică ar fi dăunătoare economiei Rusiei, deoarece reduce veniturile Moscovei din vânzarea mărfurilor în străinătate.
O cauză a prăbușirii rublei o constituie scăderea... mai mult
Vineri, 08 Iulie 2022, ora 06:20
Ambitiile geopolitice ale presedintelui rus Vladimir Putin se izbesc de realitatile economice si ale globalizarii. Scaderea continua a pretului petrolului, in combinatie cu sanctiunile Occidentului pentru interventia militara in Ucraina, sufoca economia Rusiei.
Cu o rubla tot mai slaba, amenintand Rusia cu un al doilea an de recesiune, criza din aceasta tara este cel putin la fel de severa ca in perioada primului mare declin al preturilor titeiului, la finalul anului 2014, se arata intr-o analiza Financial Times.
Planul anti-criza al Rusiei: Pentru ce a pus deoparte 135 de miliarde de ruble
Predictiile alarmante sunt sustinute si de cifre: economia Rusiei a scazut cu 3,7% in 2015, potrivit datelor preliminare publicate luni de institutul de statistica de la Moscova, citat de BBC.
Dar in spatele preturilor petrolului si sanctiunilor se afla o problema si mai grava. Cresterea economica a Rusiei din primul deceniu al acestui secol este acum epuizata. Atunci, cresterea ...citeste mai departe despre "Ambitiile lui Putin se lovesc de realitate: Singura sansa pentru economia Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 07:19
Rusii spun ca rubla lor are parte de un adevarat miracol: in ultimele trei luni, moneda rusa a castigat peste 20% comparativ cu dolarul si 35% cu euro.
Moneda este printre cele mai performante din acest an, dupa ce a detinut, in 2014, recordul de cea mai slaba, scrie CNN.
Rubla s-a prabusit anul trecut in conditiile in care economia Rusiei s-a clatinat sub efectul sanctiunilor economice impuse de Occident pentru implicarea sa in criza din Ucraina si a fost lovita si de scaderea pretului petrolului.
Daca in ianuarie 2014 puteai cumpara 33 de ruble cu un ...citeste mai departe despre "Rubla creste "miraculos": 20% comparativ cu dolarul" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Aprilie 2015, ora 16:01
Referindu-se la o stire publicata in ziarul japonez Nikkei, mai multe publicatii din Moscova dau vesti bune: investitorii si speculatorii de active din Occident sunt interesati sa investeasca masiv in Rusia, de unde vor avea de cules in viitor profituri de vis.
Pravda da, cu titlu de exemplu, situatia bancii "Sberbank", unde tocmai s-a creat panica in randul deponentilor care dau navala sa-si retraga depozitele, ducand la devalorizarea actiunilor, cresterea ratelor si reducerea drastica a imprumuturilor interbancare.
Presa rusa estimeaza ca, in cursul anului 2015, cresterea creditului si respectiv a ratelor va incetini, banca va deveni atractiva, iar deponentii vor reveni, intrucat actuala panica este artificiala si nu are niciun suport real.
Mai mult, se asteapta ca in noul an sa se produca un adevarat "boom" financiar, creat de actiunile "Gazprom" care in prezent sunt si ele depreciate artificial, dar vor creste in cel mai scurt timp, ca urmare a cererii insistente de gaze ...citeste mai departe despre "Rusia malai viseaza" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Ianuarie 2015, ora 14:54
Criza actuala din Rusia, si indeosebi colapsul rublei, releva nu numai fragilitatea economiei ruse, ci chiar echilibrul ordinei internationale existente, in actualul concept economic si politic.
Intr-adevar, criza din acea zona nu priveste numai Rusia, ea putand afecta in cele din urma cele mai neasteptate mecanisme care privesc guvernarea globala, comenteaza Project Syndicate, legat de evolutia ultimelor evenimente din lumea economica.
Rusia a pornit de la o situatie economica buna
Dupa criza datoriilor din America Latina din anii 1980 si dupa criza financiara din Asia anilor 1997-1998, care la timpul sau a afectat si Rusia, economiile emergente si-au pus cu toata seriozitatea problema "ce-i de facut", pentru ca asemenea experiente sa nu se mai repete.
Ele au identificat trei mecanisme capabile sa gestioneze pericolele financiare ale lumii actuale: un tampon suficient de rezerve financiare, capabil sa opreasca atacurile speculative, evitarea unor mari deficite de cont ...citeste mai departe despre "Colapsul rublei izoleaza Rusia de restul lumii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 07:22
Presedintele rus Vladimir Putin si-a tinut, joi, conferinta anuala de presa, lansand o sarja directa impotriva Occidentului. Pe un ton direct, Putin a acuzat Uniunea Europeana si Statele Unite ca vor sa incatuseze Rusia, asemuita de el cu un urs.
"Odata ce pun ursul in lanturi, vor trece la la smulgerea ghearelor si coltilor acestuia", a declarat Vladimir Putin, care invinuieste Occidentul de prabusirea dramatica a rublei. Chiar si asa, presedintele Rusiei da dovada ca apreciaza din plin valuta occidentala, recomandand Bancii Centrale a Rusiei sa conserve rezerva constituita pana acum.
"Rusia nu trebuie sa isi consume larga rezerva valutara in incercarea de a salva rubla, in conditiile in care tara se indreapta spre o criza dramatica generata de scaderea pretului petrolului si sanctiunile economice dictate dupa declansarea conflictului din Ucraina", a declarat presedintele rus, citat de publicatia Bloomberg.
Inca doi ani negri
Evenimentul a durat nu mai putin de trei ore, iar iesirea publica a lui Putin vine ca urmare a valului de nemultumire degajat de criza economica prin care trece tara, situatie comparata de analistii economici cu colapsul financiar din 1998.
Presedintele rus a mentionat ca anticipeaza o perioada de recesiune prelungita pana in 2017.
"In cazul celui mai negativ scenariu economic extern, aceasta situatie se va reflecta pe durata a doi ani. Daca lucrurile se inrautatesc, va trebui sa schimbam planurile si sa reducem unele... mai mult
Joi, 18 Decembrie 2014, ora 18:00
Trei runde de negocieri au fost necesare ca Vladimir Putin sa isi faca curaj pentru a promulga Legea bugetului pe 2015. Aceasta a ajuns in cele din urma in Duma, camera inferioara a Parlamentului, dezvaluind o imagine mai neagra a economiei rusesti decat cea cosmetizata de propaganda Kremlinului.
Din planurile investitionale anterioare s-au evaporat 700 de miliarde de ruble (aproximativ 18 miliarde de dolari), lasand sa se intrevada si realismul prognozelor emise de Banca Mondiala care a estimat o crestere economica de doar 0,3% in 2015 pentru economia Rusiei. Peisajul auster este completat de scaderea puterii de cumparare a rublei, moneda nationala pierzand 20 de procente in doar un an in fata dolarului american, si de noile accize ce urmeaza sa se aplice bauturilor alcoolice si produselor din tutun.
Zvonurile venite din Moscova lanseaza si varianta impunerii de catre Banca Centrala a unei masuri de control a capitalului iesit din tara, 50 de miliarde de dolari fiind retrase din Rusia numai in primul trimestru al acestui an, anunta The Economist.
Putin isi tine bugetarii aproape
Chiar si asa, exista cateva categorii profesionale care vor beneficia de cresteri salariale dintr-un buget al saraciei. Sectoarele vizate sunt cel al Apararii, unde planurile presedintelui rus vizeaza o crestere de 20% a bugetului in cursul anului viitor, parte a unui plan de revigorare a industriei militare din Rusia conturat pe suplimentarea bugetului Apararii cu 85% intre 2012 si... mai mult
Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 12:35
Daca se face o analiza a pretului platit de Rusia in urma anexarii Crimeii si a trimiterii de trupe in estul Ucrainei, se poate observa ca, in prezent, cursul de schimb al rublei este in cadere libera. Astfel, moneda ruseasca s-a devalorizat cu aproximativ 16% de la inceputul anului 2014.
Vineri in ultima sedinta de tranzactionare, rubla a scazut cu inca 1,6% fata de dolarul american, potrivit CNN Money.
Mai multe valute de pe pietele emergente au scazut in aceasta luna, deoarece investitorii se pregatesc pentru cresterea dobanzilor in Statele Unite, ceea ce ar face dolarul mult mai atractiv.
Dar rubla a fost una dintre monedele care au avut cea mai slaba performanta. Desi s-a semnat acordul de incetare a focului dintre Ucraina si separatistii pro-rusi, totusi moneda ruseasca continua sa se devalorizeze.
In Rusia, parlamentul discuta un proiect de lege care ar permite instantelor sa confiste activele investitorilor straini. Aceasta nu ar face decat sa accelereze exodul de ...citeste mai departe despre "Lovitura puternica primita de Rusia: Cursul rublei s-a prabusit" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Septembrie 2014, ora 10:06
2