Rusia, in pragul falimentului: Lui Putin ii fuge pamantul de sub picioare

Joi, 18 Decembrie 2014, ora 07:30
7135 citiri
Rusia, in pragul falimentului: Lui Putin ii fuge pamantul de sub picioare
Foto: CNBC

Fundatia pe care Vladimir Putin si-a cladit suprematia politica in Rusia ultimului deceniu si jumatate cedeaza treaptat sub picioarele presedintelui rus. Devalorizarea accentuata a rublei rupe brutal valul propagandei de care Putin s-a folosit in ultimul an pentru a-i tine pe rusi aproape.

Daca anexarea Crimeii si intretinerea relatiilor tensionate cu Ucraina l-au facut liderul incontestabil al simpatiei populare, realitatea economica il poate spulbera usor pe Putin de pe piedestalul sau fragil, considera analistii politici de la Moscova, citati de Bloomberg.

"Tatucul" doborat de economie

Din 1999, politica nationalista cu largi accente populiste impusa de Vladimir Putin a facut din acesta un favorit al maselor in competitiile electorale din Rusia, amintind de ciudata popularitate a dictatorului Stalin.

Insa, conjunctura politico-economica in care s-a trezit Rusia prinsa pe picior gresit in relatiile cu UE si SUA, ca si scaderea dramatica a pretului celui mai exportat produs rusesc, petrolul, pot contribui din plin la mazilirea publica a lui Vladimir Putin.

"Oamenii au crezut intr-un lider puternic, care sa faca ordine in tara si sa creasca nivelul de trai. Acum insa, avem un Putin care are in mana toate fraiele puterii, iar totul in jurul sau se prabuseste", considera Dimitri Oreskin, un analist politic independent de la Moscova.

Interventia Bancii Centrale a Rusiei si cresterea dobanziii cheie la 17% nu au putut opri dezastrul inregistrat de rubla ruseasca in fata dolarului american, raportul fiind in prezent 70/1. In acelasi timp, pretul petrolului a coborat sub plafonul de 60 de dolari, ca un gong final pentru economia rusa dependenta in proportie de 25% de exportul de petrol.

Kremlinul, un carburator politic

Regimul Putin pare sa fi fost mentinut la putere numai si numai de exportul de petrol, iar prabusirea pietei internationale a "aurului negru" il si poate dobori pe liderul de la Kremlin, opineaza sub protectia anonimatului unul dintre oficialii Gazprombank.

Recesiunea va fi simtita insa din plin de catre popor. In prognoza oficiala, ministrul de Finante anunta o reducere a PIB pentru 2015 de 0,8%. In realitate, aceasta poate sa fie de 4,7%, dupa cum reflecta analiza Bancii Centrale a Rusiei pe cotatia de 60 de dolari/baril petrol.

Unul din liderii Opozitiei, Dimitri Gudkov intrevede un adevarat cosmar: "Cate falimente ne asteapta in ianuarie? Populatia va ingrosa randul somerilor si va ramane rapid fara bani", prevede acesta intr-o postare pe Twitter.

Un prim semnal de prabusire a sistemului politic il va reprezenta cu siguranta revolta populara impotriva acolitilor politici ai presedintelui Putin, mesaje vizand incompetenta guvernului fiind deja transmise de catre cetateni in sondajele de opinie.

In momentul crizei economice globale, Rusia a mai inregistrat un soc economic de pe urma caruia a parut sa-si revina destul de rapid, in perioada 2010-2013. Insa, situatia de acum se anunta mult mai dezastruoasa pentru economia tarii conduse de Putin, ca si pentru favoritul politic al majoritatii.

#Putin sondaje Rusia, #Rusia criza economica, #Rusia criza petrol, #Putin depreciere rubla , #stiri Vladimir Putin