Cursul nebun al rublei in fata dolarului a luat sfarsit. Ce se intampla mai departe?

Vineri, 15 Mai 2015, ora 18:05
2877 citiri
Cursul nebun al rublei in fata dolarului a luat sfarsit. Ce se intampla mai departe?
Foto: The Moscow Times

Singurul element pozitiv din peisajul economic rusesc pare sa fie aprecierea rublei, iar pe acest aspect mizeaza si oficialii de la Moscova in incercarea lor de a stabiliza tara.

Din ianuarie si pana acum, rubla ruseasca a avut un traseu excelent, apreciindu-se cu peste 21%. Insa, cursul nebun al rublei in fata dolarului pare sa ia sfarsit aici, Banca Rusiei decizand joi sa plafoneze moneda nationala printr-un amplu program de refacere a rezervei valutare, arata New York Times.

Rasturnare de situatie

Desi moneda ruseasca mai are de parcurs inca jumatate de drum pentru a reveni la cursul de schimb inregistrat la inceputul anului 2014, finantistii bancii centrale a Rusiei au decis ca este cazul sa puna capat aprecierii acesteia.

Printr-o rasturnare de situatie, rubla este tinuta in frau in baza masivelor achizitii de valuta de pe piata. Prima transa, achizitionata la mijlocul saptamanii, s-a ridicat la 181 de milioane de dolari.

Anul trecut, Banca Rusiei a cheltuit miliarde de dolari in incercarea disperata de a opri declinul monedei in fata dolarului american. In 2014, rubla ruseasca si hrivnia ucraineana erau privite ca cele mai slab performante monede de pe piata.

"Cu siguranta, starea de spirit este alta in Rusia. O multime de lucruri au evoluat favorabil in acest an", apreciaza Boris Erenburg, manager in cadrul companiei londoneze Spinnaker Capital Group.

Miscari sincron

Chiar daca situatia politica inca tensionata dintre Moscova si Occident nu anunta o apropiata ridicare a sanctiunilor economice, finantistii din Banca Rusiei au stiut sa isi coordoneze pasii dupa evolutia dolarului.

Pe masura ce datele statistice privind economia americana au inceput sa arate o fata dezamagitoare, ascensiunea dolarului in piata valutara s-a incetinit, oferind rublei sansa de a recupera din valoarea pierduta in iarna.

Rubla a evoluat in acelasi fel in care s-a miscat si euro in ultima luna, moneda europeana atingand saptamana aceasta, in fata dolarului, valoarea maxima de curs valutar pe ultimele trei luni.

"Este, de fapt, o prabusire a dolarului cauzata de datele dezamagitoare care vin de pe piata americana si nu o revenire a euro", opineaza Phyllis Papadavid, strateg valutar in cadrul BNP Paribas.

Indicele de referinta de pe piata din Rusia, Micex, da insa semne de revenire, fiind cu 20 de procente mai sus de nivelul inregistrat la inceputul anului. Dar, cresterea cea mai insemnata s-a consemnat in ultimele saptamani.

Inclusiv randamentul obligatiunilor rusesti este in scadere, semn ca acestea au revenit in atentia cumparatorilor.

Cursul dolar rubla a ajuns la raportul 1/50 in prezent, in timp ce valoarea cea mai scazuta inregistrata in ultimele luni a fost de 1/80.

"Toata lumea spune ca evolutia este mai buna decat era de asteptat. Acum avem o ecuatie mai buna pentru profit", explica Vladimir Miklasevski, economist in cadrul Danske Bank.

Plafon impus

Profitand de aprecierea rublei, Banca Rusiei a decis ca isi reface rezerva valutara cu ajutorul monedei nationale.

Astfel, programul initiat saptamana aceasta prevede achizitionarea zilnica a unei sume cuprinsa intre 100 si 200 de milioane de dolari de pe piata interna.

Masura satisface in acelasi timp si nevoile guvernului de la Moscova, tinand sub control evolutia rublei si asigurand o masa monetara suficienta pentru plata salariilor si pensiilor in tara.

Pastrarea rublei la un nivel scazut are rolul de a sprijini industria si agricultura locala intr-o perioada in care tensiunile geopolitice din jurul Rusiei se intetesc, arata si Yaroslav Lissovolik, economist sef pe relatia cu Rusia al Deutsche Bank.

"O rubla slabita creeaza un mediu mai lejer pentru desfasurarea activitatii intreprinderilor locale care nu sunt nevoite sa se angajeze in procese de restructurare si de crestere a productivitatii si eficientei", considera Lissovolik.

Pariu pe recesiune

Cu toate acestea, economia rusa este departe de a fi pictata in culori optimiste. Ministrul de Finante al tarii a anuntat o revenire a cresterii economice la 2,3% pentru 2016, dar este singurul personaj care s-a incumetat sa dea un asemenea pronostic.

De partea cealalta, Banca Europeana de Dezvoltare mizeaza anul acesta pe o contractie economica de 4,5 %, in timp ce expertii Bancii Mondiale se arata mai moderati: o scadere de doar 3,5% a PIB-ului pe anul in curs.

"Nu suntem la capatul crizei", a declarat Miklasevski, dupa anuntarea programului bancii centrale. Inflatia si dobanzile mari pentru credite vor creste cu siguranta in urma interventiei in piata a Bancii Rusiei, crede acesta.

#rezerva valutara Banca Rusiei, #program achizitii valuta Rusia, #curs valutar rubla dolar , #Rusia