Autoritatile pot apela la rezerva strategica de cereale pentru a le "veni de hac" traderilor de pe aceasta piata. In situatia in care Guvernul ar fi dispus sa "reinnoiasca" rezerva de 720.000 de tone de cereale, atunci poate pretul ar mai creste.
Fermierii romani ies pe pierdere si in anii in care este seceta, si in cei in care se inregistreaza o productie record de cereale. Traderii de pe aceasta piata profita de faptul ca agricultorii nu au sisteme de depozitare si sunt nevoiti sa isi vand cat mai repede marfa si tin preturile la un nivel foarte scazut in mod artificial.
Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat agricultorii romani nu reusesc sa isi acopere cu "superproductia" din acest an nici macar cheltuielile si nu vor avea cu ce sa inceapa urmatoarea cultura.
Situatia este cu atat mai ingrijoratoare intrucat pretul practicat in Romania este mult sub nivelul celui de pe Bursa Internationala a Cerealelor, desi ar fi trebuit sa fie la un nivel aproximativ egal.
Autoritatile nu au cum sa intervina in mod direct pe piata pentru a regla pretul cerealelor, insa exista o serie "mijloace" prin care pot influenta piata.
Ce rol joaca rezerva strategica a Romaniei
Rezerva strategica de cereale a Romaniei este estimata la 720.000 de tone, ce pot fi folosite in anii in care productia nationala nu acopere consumul intern.
Totusi, aceasta rezerva nationala si in cazul cerealelor poate avea un rol important pentru reglarea pretului pe piata. La fel cu... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 13:20
In ciuda unui an agricol foarte bun, producatorii romani se plang ca la final tot pe pierdere vor iesi. Pretul cerealelor a scazut foarte mult, iar piata din Romania se afla cu mult sub nivelul celei internationale, desi pretul de vanzare al cerealelor ar trebui sa fie acelasi. Producatorii romani dau vina pe traderi, care "manipuleaza piata" dupa bunul plac. Autoritatile ridica din umeri si spun ca nu au ce sa faca, nu le permite Politica Agricola Comuna.
Producatorii de cereale acuza la unison traderii de pe aceasta piata ca mentin pretul la un nivel foarte scazut in mod intentionat, chiar sub nivelul de bursa internationala. Potrivit agricultorilor, in Romania un kilogram de grau se vinde cu 55-56 de bani, pe cand pe piata internationala pretul este undeva la nivelul de 88-89 lei/kg.
"Traderii sunt de vina pentru preturile acestea extrem de scazute. Ei profita de pe faptul ca producatorii nu au spatii de depozitare, sunt decapitalizati. Creditorii le bat la usa si sunt nevoiti sa vanda, dar ei vand in pierdere. Aici este toata problema. Nu mai vorbim de profit. Din pacate, tot ce se vinde pe piata se vinde sub pretul de cost ceea ce face sa nu isi poata incepe in conditii normale noul ciclu agricol", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR
Care este mecanismul prin care traderii "tin pretul jos"
La randul sau, Adrian Radulescu, consilier... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 08:01