Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service considera ca Cipru este in incapacitate de plata, dupa ce Nicosia a schimbat unele obligatiuni locale cu bonduri avand o maturitate mai lunga.
Agentia, care nu utilizeaza ratingul "default" (incapacitate de plata) sau "selective default" (incapacitate partiala de plata), a anuntat ca va revizui ratingul Ciprului pentru a estima impactul schimbului de obligatiuni asupra sustenabilitatii poverii datoriei tarii, transmite AP.
De asemenea in evaluarea calificativului vor fi luati in considerare si alti factori, inclusiv probabilitatea ca Cipru sa satisfaca restul masurilor stipulate in pachetul de asistenta financiara, inclusiv reducerea cheltuielilor si restructurarea sistemului bancar.
In prezent, Moody's atribuie Ciprului un calificativ "Caa3", un nivel "junk" (nerecomandat pentru investitii), cu perspectiva negativa.
Anuntul Moody's vine dupa ce vineri Standard & Poor's a retrogradat ratingul Ciprului la "selective default" (incapacitate partiala de plata) din cauza schimbului datoriei.
In schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Cipru a fost nevoit sa accepte sa-si reduca drastic sectorul bancar, restructurand prima sa banca, Bank of Cyprus (BoC), si lichidand-o pe cea de-a doua, Popular Bank of Cyprus (Laiki).
Deponentii care au mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus se confrunta deja cu o reducere de 37,5%, care va fi... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 09:44
Agentia de rating Fitch a retrogradat din nou vineri Republica Cipru in categoria speculativa, scazandu-i nota cu doua trepte, de la BB la B, impingand tara la doar doua ranguri diferenta in categoria de tari considerate in incapacitate de plata.
Fitch, care a scazut deja cu doua trepte nota Ciprului la sfarsitul lunii noiembrie, considera ca sprijinul pe care statul trebuie sa il ofere bancilor cipriote ar trebui sa fie "mai important" decat cel estimat pana in prezent, noteaza AFP.
Cipru este cea de-a cincea tara din zona euro care a cerut ajutor financiar extern, iar potrivit oficialilor europeni, situatia este mai serioasa decat cea a Greciei, iar pericolul a fost, pana de curand, ignorat de pietele financiare.
Agentia Moody's a retrogradat si ea, in ianuarie 2013, ratingul Ciprului, cu trei trepte, in categoria junk, nerecomandata pentru investitii. Calificativul tarii a scazut, cu aceasta ocazie, la Caa3, de la B3. mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 13:31
Fitch Ratings a revizuit in scadere, de la "BB plus" la "BB minus", ratingurile Ciprului pe termen lung, in valuta si moneda locala, cu perspectiva negativa, din cauza evolutiilor sub asteptari a bugetului si nivelul ridicat al incertitudinilor privind costurile asociate cu recapitalizarea bancilor.
De asemenea, Fitch a confirmat plafonul de tara al Ciprului la "AAA", nivel adecvat pentru statele din zona euro, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, scrie Agerpres.
Retrogradarea ratingurilor suverane ale Ciprului reflecta inrautatirea perspectivelor macroeconomice.
Intarzierile inregistrate in negocierile cu UE, BCE si FMI privind acordarea unui pachet de asistenta financiara au contribuit la deteriorarea conditiilor economice si a sporit incertitudinile privind reformarea sectorului public si corectarea dezechilibrelor macroeconomice, se arata in comunicatul Fitch.
De asemenea, agentia apreciaza ca s-a redus flexibilitatea guvernului cipriot de finantare pe termen scurt, executivul fiind de dependent de banii de la banci pentru a-si indeplini necesitatile de finantare.
Progresele privind reducerea deficitului, recapitalizarea sectorului bancar si reformele ce vor fi adoptate pentru rezolvarea dificultatilor cauzate de imbatranirea populatiei vor conduce la o stabilizare a ratingului Ciprului, apreciaza Fitch.
In iunie Fitch a revizuit in scadere in categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii) ratingurile Ciprului pe termen... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 11:46
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a amenintat ca va retrograda din nou ratingul Ciprului, in special din cauza prelungirii negocierilor pe care aceasta tara le-a demarat cu troica finantatorilor internationali (UE, FMI, BCE) pentru a obtine un plan de salvare, a anuntat Moody's vineri intr-un comunicat, anunta AFP.
Agentia a plasat 'sub observatie' nota acestei tari (B3) 'in vederea unei posibile retrogradari', apreciind in acelasi timp ca deficitul bugetar al Ciprului, foarte expus la Grecia, va fi 'mult mai important decat a fost prevazut'.
La inceputul lunii octombrie, Moody's a retrogradat cu trei trepte ratingul Ciprului, din cauza 'dificultatilor profunde' din sectorul bancar cipriot.
Ciprul, membru al zonei euro si presedinte in exercitiu al Uniunii Europene, a cerut la sfarsitul lunii iunie sa beneficieze de un ajutor ce ar putea depasi 10 miliarde de euro, dupa ce si-a vazut finantele afectate de legaturile stranse cu Grecia.
Pentru a-si motiva decizia, Moody's Investors Service a invocat 'negocierile greoaie cu troica si incertitudinea care apasa asupra calendarului, precum si probabilitatea unui plan de salvare'.
Reprezentantii troicai au fost recent in Cipru pentru a evalua taierile bugetare propuse in schimbul ajutorului financiar cerut de insula si sa studieze situatia sectorului bancar.
Guvernul cipriot estimeaza ca planul de salvare propus de troica (reducerea salariilor functionarilor si a prestatiilor sociale,... mai mult
Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 14:33
Agentia de rating americana Moody's a anuntat luni ca a retrogradat cu trei trepte, la "B3", nota de solvabilitate financiara acordata Ciprului.
Nota, ce descrie faptul ca exista o garantie relativ scazuta de rambursare pe termen lung, ar putea fi coborata in continuare la scadenta medie din moment ce agentia ii asociaza o "perspectiva negativa", noteaza AFP.
Moody's a declarat ca decizia sa incheie perioada de examinare a notei Ciprului lansata de agentia de rating in luna iunie.
"Dificultatile profunde in sectorul bancar cipriot, rezultat al degradarii situatiei in Grecia si Cipru, sunt elementul declansator principal al deciziei de rating de astazi", a scris agentia intr-un comunicat. mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 08:55
Standard and Poor's a retrogradat ratingul Ciprului cu o treapta, de la "BB plus" la "BB" in categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii). Ratingul Ciprului se afla in continuare sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare, din cauza expunerii sistemului bancar cipriot la Grecia.
Standard & Poor's Ratings Services considera ca autoritatile de la Nicosia trebuie sa negocieze un pachet de asistenta financiara pentru recapitalizarea sistemului bancar al tarii.
S&P se asteapta ca UE, BCE si FMI sa furnizeze Ciprului un ajutor de 11 miliarde de euro sau aproximativ 60% din PIB-ul tarii.
Agentia estimeaza o crestere a datoriei guvernamentale de peste 10% din PIB in 2012 si 2013, ajungand la nivelul record de 108% in 2013. De asemenea S&P se asteapta ca economia Ciprului sa se contracteze cu 1,5% in 2012 si, in cel mai bun, caz sa stagneze anul viitor.
Bancile din Uniunea Europeana trebuie sa-si majoreze capitalul cu 106 miliarde de euro pana la sfarsitul lui iunie 2012, intr-o incercare de a restabili increderea investitorilor intr-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro, a anuntat Autoritatea Bancara Europeana, care nu a precizat suma de care are nevoie fiecare banca in parte.
Dificultatile cu care se confrunta bancile din Cipru sunt cauzate nu numai de expunerea lor la Grecia, ci si de presiunile ridicate asupra calitatii activelor, din cauza detinerilor de obligatiuni suverane elene, si de dificultatile macroeconomice interne, sustin... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 15:23
Fitch Ratings a revizuit in scadere (de la "BBB minus" la "BB plus") in categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii) ratingurile Ciprului pe termen lung, in valuta si moneda locala, cu perspectiva negativa, din cauza expunerii bancilor locale pe Grecia, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
De asemenea, Fitch a retrogradat si ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta ale Ciprului, de la "F3" la "B". In schimb, plafonul de tara a fost confirmat la "AAA", nivel adecvat pentru statele din zona euro.
Retrogradarea ratingului suveran al Ciprului reflecta cresterea nivelului capitalului de care au nevoie, in opinia Fitch, bancile cipriote, fata de precedenta estimare, din ianuarie 2012. Retrogradarea vine in principal ca urmare a expunerii celor mai mari trei banci, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank si Hellenic Bank, la Grecia si mai putin ca urmare a deteriorarii asteptate a calitatii activelor in Cipru.
Fitch: Bancile cipriote au nevoie de injectii substantiale de capital
In plus, pe langa cei 1,8 miliarde de euro (10% din PIB-ul Ciprului) de care are nevoie Cyprus Popular Bank, Fitch estimeaza ca bancile cipriote au nevoie de injectii substantiale de capital, posibil pana la patru miliarde de euro (23% din PIB). Desi majoritatea pierderilor sunt asociate cu expunerea bancilor cipriote la Grecia, rata creditelor neperformante pentru creditele interne din Cipru a crescut de asemenea semnificativ in ultimul an deoarece... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 14:50
Moody's a scazut ratingul principalelor trei banci din Cipru, din cauza expunerii prea mari in Grecia. Analistii economici sustin ca actuala decizie nu face decat sa limiteze si mai mult nivelul de finantare externa, bancile din Romania fiind astfel obligate sa-si limiteze activitatea si posibilitatile de expansiune.
Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca a sosit vremea ca asa-zisele "puteri" bancare sa iasa la lumina. "Ciprul are o expunere si o dezvoltare a sistemului bancar mai mult decat posibilitatea sa economica, fiind o tara cu o piata bancara dezvoltata prin speculatii si aporturi externe de capital, efectele crizei ajungand si aici", a declarat specialistul.
Politica bancara "libertina"
Cosea este ferm convins ca bancile care apartin unor tari vulnerabile din punct de vedere economic, vor avea probleme. El spune ca piata bancara romaneasca se poate astepta le ceva efecte cauzate de retrogradarea bacilor cipriote, insa la un nivel redus.
Economistul sustine ca Romania a avut o politica libertina de dezvoltare a sistemului bancar, prin penetrarea capitalului strain. El spune ca s-a permis orice, oricum, iar de multe ori, banci de dimensiuni foarte mici deveneau mai importante in Romania decat in tara de origine.
Mircea Cosea este de parere ca va urma o perioada de selectie naturala a bancilor care activeaza pe pietele externe, iar cele cipriote vor fi primele care vor avea de suferit din acest punct de vedere.
Analistul... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 12:34
Agentia de evaluare Moody's a retrogradat marti Cipru in categoria "junk" - Ba1 - nerecomandata pentru investitii, ca urmare a unei mari expuneri a bancilor cipriote in sistemul bancar din Grecia.
Totodata, agentia a atribuit obligatiunilor emise de Guvernul cipriot o perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca este posibila o noua retrogradare.
Moody's este a doua agentie de evaluare care arunca Ciprul in categoria "junk", dupa Standard&Poor's in ianuarie, tot din cauza expunerii pe sistemul bancar din Grecia. Ratingul acordat de Fitch este doar cu un nivel inaintea categoriei "junk".
Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank si Hellenic Bank sunt bancile cipriote cu cea mai mare expunere pe Grecia.
Grupul Marfin detine in Romania Egnatia Bank.
Retrogradarile din ultimul timp au facut aproape imposibil imprumutul de pe pietele internationale, astfel ca Ciprul s-a vazut obligat sa accepte un imprumut cu dobanza mica de la Rusia, in valoare de 2,5 miliarde de euro.
Moody's apreciaza ca Guvernul cipriot va avea probleme in a face rost de bani pentru 2013, cand va avea nevoie de cel putin 2 miliarde de euro. mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 16:25