Contul de Instagram al Simonei Halep a fost atacat, marti seara, de hackeri. Acestia au cerut bani in numele sportivei. Gratie popularitatii sale, criminalii cibernetici sperau sa obtina 500 de dolari macar de la cativa dintre cei 1,3 de milioane de urmaritori ai jucatoarei de tenis.
Insa nu numai vedetele sunt in vizorul hackerilor. Deci cum ne putem proteja mai bine conturile de pe retele sociale?
"Hei, ma poate ajuta cineva? Sunt blocata in Elvetia, iar contul meu bancar nu merge aici. Am nevoie de 500 de dolari, sunt dispusa sa platesc 1.500 de dolari pana in weekend. Am un cont pe Zelle. Aplicatia Venmo nu functioneaza dintr-un anumit motiv. Va rog, nu ma mai intrebati daca primesc bani prin Venmo. Este atat de rusinos" - acesta este mesajul care a aparut, marti, pe contul Simonei Halep.
La scurt timp, sportiva le-a scris fanilor sai pe Twitter sa nu ia in seama mesajul aparut pe Instagram. Ulterior, ea a anuntat ca problema a fost rezolvata.
Cum iti poti proteja mai bine conturile de pe retele sociale
Autentificarea in doi pasi este o metoda care adauga un strat de protectie suplimentar peste obisnuita parola. Ea functioneaza pe urmatorul principiu: in momentul in care cineva vrea sa se logheze pe un cont de-al tau de pe un dispozitiv necunoscut, atunci va fi nevoit sa introduca un cod suplimentar, care este de obicei trimis prin SMS pe numarul tau de telefon sau care poate fi generat prin aplicatii precum Google Authenticator.
Altfel spus, daca... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 09:55
Cand vine vorba de navigarea pe Internet, doar cateva lucruri sunt mai infricosatoare decat sa afli ca unul din conturile tale de pe retelele sociale au fost sparte de hackeri. Insa cum iti dai seama daca cineva si-a bagat nasul prin "treburile" tale online?
Publicatia BGR a intocmit o lista cu pasii pe care trebuie sa ii urmezi ca sa-ti dai seama daca datele tale au fost compromise sau nu.
Facebook
Intra pe contul tau de Facebook si mergi la meniul cu setari. Da click pe optiunea "securitate" din meniul din stanga paginii si alege "unde esti conectat".
Acolo vei putea vedea toate dispozitivele de pe care ai intrat pe reteaua sociala si de cate ori te-ai logat.
Daca observi ceva dubios, apasa pe "Opreste activitatea" pentru a incheia ...citeste mai departe despre "Contul tau de Facebook, Twitter sau Google a fost spart de hackeri? Cum poti sa-ti dai seama" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Iulie 2016, ora 10:52
O noua retea de socializare contesta suprematia Facebook in domeniu. Minds.com, noul site sprijinit de gruparea Anonymous, promite sa protejeze intimitatea si securitatea datelor utilizatorilor sai, dar si o mai mare transparenta in modul de promovare a postarilor.
Site-ul prezinta aceleasi optiuni ca si orice alta retea de socializare: utilizatorii pot trimite update-uri catre cei care ii urmaresc, acestia, la randul lor, putand sa comenteze sau sa promoveze postarile prietenilor, arata cotidianul The Independent.
Fara acces guvernamental
Creatorii Minds.com sustin ca nu intentioneaza sa urmareasca activitatea utilizatorilor in scopul de a strange date pe care sa le valorifice ulterior, asa cum fac celelalte retele.
In plus, mesajele transmise in interiorul retelei vor beneficia de o criptare performanta menita sa tina organismele guvernamentale si publicitarii departe de conversatiile private ale membrilor retelei.
Aplicatia care sta la baza retelei este si ea diferita fata de ce intalnesti la concurenta. Utilizatorii sunt premiati cu puncte pentru implicarea lor in postarea de comentarii, promovarea postarilor si numarul de vizualizari.
Site-ul descrie acest mecanism ca unul care "te rasplateste cu un acces din ce in ce mai mare".
Algoritmul este clar diferit de cel al Facebook si pare sa functioneze pe un amestec complex al implicarii in activitatea retelei, click-uri date altor mesaje si timpul petrecut pentru vizualizarea lor.
Sistem... mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 14:04
1Paul Budnitz, cofondatorul Ello, in varsta de 47 de ani, este foarte solicitat de reporteri dupa ce a lansat reteaua sa sociala la finele lunii septembrie. "Conceptul Ello este fara publicitate si fara data mining", spune Budnitz. "Si nu va fi vreodata".
Todd Berger, un membru al echipei Ello si unul dintre primii sai designeri, spune despre acesta ca este "nebun".
Versiunea beta a Ello a fost lansata la inceputul lunii august, iar pana in ultima saptamana din septembrie au fost primite cate 50.000 de cereri de inscriere in fiecare ora. Ello a fost anti-Facebook de la inceput; la "About", pe pagina de Internet se descrie ca fiind o "retea sociala simpla, frumoasa si fara reclame, creata de un mic grup de artisti si designeri", scrie Business Week.
Nu toti pot fi membri Ello - trebuie trimisa o cerere sau trebuie sa ai o invitatie de la un prieten deja membru. Lucian Foehr, un alt partener, explica aceasta filozofie: "Nu vrem ca orice persoana din lume sa intre aici". Invitatiile de membru la Ello sunt la vanzare pe eBay cu 100 dolari.
Ca si pe Tumblr, utilizatorii Ello pot posta aici text sau fotografii; video si audio, urmeaza. Spre deosebire de Facebook, Ello nu cere mebrilor sa-si dezvaluie identitatea - Facebook a suparat deja o anumita categorie de utilizatori cand a inclus aceasta in politica sa la sfarsitul lunii septembrie (care s-a modificat ulterior).
Toti cei prezenti pe Ello par sa fie designeri sau ilustratori de carti pentru copii, iar cele... mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 08:29
Atacurile asupra retelelor de socializare Facebook si Habbo au crescut cu peste 4% si respectiv 6,25%, in luna iunie, se arata in raportul Kaspersky Lab. Atacurile tot mai dese asupra acestor tinte apropie retelele de socializare de premiantele topului celor mai vanate site-uri, PayPal si eBay. De asemenea, exista semne care demonstreza ca si noua retea Google+ este in vizorul spammerilor, potrivit Kaspersky Lab.
Astfel, aproape 85% din mesajele primite pe email de utilizatorii Facebook erau de tip spam, cele mai populare subiecte fiind ultimul film cu Harry Potter, moartea lui bin Laden si comemorarea mortii lui Michael Jackson. Principala sursa de spam a fost India, luna trecuta, aceasta fiind urmata de Brazilia, cu o crestere de 4,4% fata de luna mai.
Printre tarile care au inregistrat scaderi in volumul de spam distribuit se numara Coreea de Sud si Rusia.
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Joi, 28 Iulie 2011, ora 00:15
O noua bresa de securitate a retelelor de socializare Facebook si Twitter, cauzata de o aplicate Android, produce dureri de cap utilizatorilor. Hackerii pot fura datele confidentiale ale conturilor private. Astfel, utilizatorii Facebook si Twitter se confrunta cu o noua bresa de securitate de la o aplicatie Android, care permite oricui sa sparga conturile de pe retelele de socializare de pe o retea WiFi, informeaza The Australian. Dezvoltatorul aplicatiei FaceNiff, Bartosz Ponurkiewicz, spune pe site-ul sau ca aplicatia este folosita doar pentru scopuri educationale si indeamna utilizatorii sa nu o instaleze ilegal, in tara lor.
FaceNiff permite unui smartphone ce utilizeaza Android sa detecteze conturile de Facebook sau Twitter nesecurizate, de pe aceeasi retea WiFi, realizate de pe un desktop sau de pe un laptop, ce folosesc un browser standard. Aplicatia are un risc major de securitate, deoarece permite accesul hackerilor la informatiile private ale utilizatorilor si cele ale tuturor prietenilor. Hackerii pot fura toate informatiile cu caracter personal. mai mult
Luni, 06 Iunie 2011, ora 01:34
Vrei sa-ti protejezi viata privata, insa Facebook nu te lasa? Unele setari automate ale retelelor sociale fac posibila expunerea informatiilor personale catre site-uri terte. Vezi care sunt cele mai bune 10 ponturi oferite de mashable.com, pentru a-ti pastra confidentialitatea pe Facebook.1. Sharing pe Facebook
Account > Privacy Settings > Sharing on Facebook
Aceste setari controleaza cine poate vedea ceea ce postezi tu pe Facebook.
Arunca o privire atenta la aceste setari. Facebook iti ofera destul de multe posibilitati: poti impartasi continut cu toata lumea, cu prietenii prietenilor sau numai cu prietenii din lista.
In cazul in ai liste de prieteni, ar fi bine sa customizezi setarile astfel incat informatiile personale sa fie vizibile doar anumitor persoane. De exemplu, doar prietenii apropiati sa-ti poata vedea toate pozele, in timp ce partenerii de afaceri sa aiba acces doar la o parte din profilul tau.
2. Poze existente
Account > Privacy Settings > Sharing on Facebook > Customize Settings > Edit album privacy for existing photos
Setarile pentru postarea pozelor pot fi uneori inselatoare, fiindca nu se aplica la toate pozele.
Cu aceasta setare poti trece in revista toate albumele vechi si iti poti schimba setarea de confidentialitate pentru fiecare dintre ele, inclusiv pentru pozele de pe wall.
3. Verificarea locatiei
Account > Privacy Settings > Sharing on Facebook > Customize Settings > Friends can check me in to Places
O alta setare... mai mult
Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 19:05
Noile tinte ale hackerilor din 2011 vor viza cele mai noi forme de comunicare digitala. Atacurile asupra serviciilor de mesagerie din Facebook, Foursquere sau Iphone se vor mari substantial in 2011, potrivit unui raport realizat de compania de securitate informatica McAfee.
Afla care vor fi tintele de atac ale hackerilor in 2011:Servicii de localizare
Foursquare, Gowalla si Facebook Places, servicii care permit utilizatorilor de telefoane mbile sa-si anunte prietenii cu privire la locul in care se afla, reprezinta cele mai mari amenintari la adresa securitatii informatice.
Specialistii McAfee recomanda folosirea functiilor Bing si dezactivarea GPS-ului.
Cateva click-uri sunt suficiente pentru infractorii cibernetici sa vada in timp real cine comunica pe Twitter si unde, ce spune si ce sistem de operare foloseste.
Retelele sociale
Retelele sociale devin tot mai populare printre hackeri ca mijloace de raspandire a malware-ului.
Hackerii pot afla o multime de lucruri personale despre voi prin intermediul mesajelor postate pe retelele sociale, iar informatia o folosesc pentru diverse fraude.
Astfel, retelele sociale devin unelte de raspandire a codurilor malitioase prin intermediul mesajelor.
Smartphone-uri
In 2011 hackerii se vor reprofila spre smartphone-uri.
Cercetatorii spun ca hackingul pe telefoane ar da nastere la noi metode de inducere in eroare a utilizatorului prin mijloace tech pentru furtul de bani.
Cel mai inalt grad de risc il reprezinta sistemele de operare care... mai mult
Joi, 30 Decembrie 2010, ora 14:10
Sarbatorile reprezinta un moment important pentru hackeri. In fiecare an amenintarile sunt raspandite prin intermediul email-ului si al retelelor sociale, utilizand mesaje tematice de Sarbatori, a anuntat marti Panda Security.Astfel, infractorii cibernetici exploateaza reteaua Twitter pentru a raspandi malware cu ajutorul unor mesajele tematice de Sarbatori, subiecte precum "calendarul Craciunului", "Hanukkah" sau "Grinch" fiind printre cele mai populare subiecte utilizate de hackeri.
"Mii de mesaje Twitter au fost lansate folosind diferite fraze tematice,"Nimanui nu-i pasa de Hanukkan" sau "Video socant cu Grinch", impreuna cu URL-uri scurte ce directioneaza catre site-uri malitioase.
Utilizatorii care acceseaza link-ul vor fi trimisi pe o pagina care infecteaza sistemele cu un codec fals, exploatand o bresa de securitate in fisiere PDF (CVE-2010-2883).
Codec-ul este de fapt un troian, care, la randul sau, descarca mai multe programe malware pe computerul compromis" explica specialistii Panda Security.
In plus, infractorii informatici utilizeaza si alte subiecte de actualitate pentru a-si raspandi creatiile, inclusiv festivalul "Sundance", campania anti-SIDA, Carling Cup si subiecte despre actorul Morgan Freeman.
"Retelele sociale devin tot mai populare printre hackeri ca mijloace de raspandire a malware-ului.
Facebook si Twitter sunt de obicei exploatate, avand in vedere numarul tot mai mare de utilizatori si cunostiintele slabe ale multora dintre acestia despre... mai mult
Marti, 28 Decembrie 2010, ora 11:58