Deblocarea POS CCE urmeaza sa fie anuntata la inceputul lunii octombrie, dupa ce o echipa de audit a Comisiei Europene a fost, saptamana trecuta, la Bucuresti pentru a evalua masurile luate de autoritatile romane pentru reluarea programului, au precizat pentru surse europene pentru Mediafax.
Concluziile preliminare ale echipei de audit sunt favorabile, autoritatile romane reusind sa remedieze mai multe deficiente in functionarea Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, potrivit surselor citate.
Echipa de audit a CE s-a aflat saptamana trecuta la Bucuresti in vederea evaluarii masurilor luate pentru remedierea disfunctionalitatilor programului si a lucrat in paralel cu Autoritatea romana de Audit, care va trimite la Bruxelles propriul raport privind masurile luate in vederea deblocarii platilor. De altfel, si raportul Autoritatii romane de Audit este unul pozitiv.
Comisia Europeana a anuntat, la 25 octombrie 2012, presuspendarea a a trei programe: POS CCE, POR si POS Transport.
Executivul european a decis, la sfarsitul lunii aprilie, deblocarea a patru din cele cinci axe presuspendate in cadrul POR, iar la 25 iunie a fost ridicata presuspendarea celor doua axe de pe POS Transport. Problemele cele mai mari au fost insa pe POS CCE, unde a fost sesizata DNA.
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a fost sesizata de Guvern dupa verificarea firmelor care au fost implicate in intregul "circuit" al fondurilor europene alocate in baza... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 16:51
Platile pentru proiectele derulate prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CEE), cofinantate din Fondul European de Dezvoltare Regionala, au fost deblocate luni, 15 octombrie.
Astfel, incepand de luni, se reia decontarea sumelor catre beneficiarii programului. Valoarea totala a platilor din perioada urmatoare se va ridica la 133 milioane de lei (peste 29 milioane de euro), conform unui comunicat emis de Ministerul Economiei.
Pe parcursul celor cinci luni in care platile au fost suspendate, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice a semnat 1.725 de contracte de finantare.
POS CEE asigura finantare pentru IMM-uri, cercetare/dezvoltare, IT&C si sectorul energetic.
Rata de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune a fost, in luna septembrie, de doar 0,01%, Comisia Europeana rambursand direct Romaniei putin peste un milion de euro, in conditiile in care erau blocate platile pe principalele cinci programe operationale.
Rata de absorbtie a fondurilor UE a fost de numai 0,01% in septembrie
Potrivit statisticii publicate de Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), la 30 septembrie, rata de absorbtie reala pentru fondurile structurale si de coeziune disponibile prin cele sapte programe operationale a crescut la 9,70% fata de 9,69% la 30 august, in aceasta luna nivelul platilor directe de la Comisia Europeana crescand doar cu 1,19 milioane de euro.... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 13:25
Procesul de transmitere la Comisia Europeana pentru rambursare a declaratiilor de cheltuieli pentru toate programele finantate din fonduri structurale a fost reluat incepand de joi, 22 decembrie, dar au fost aplicate corectii de 10% sau 25% la nivelul mai multor programe.
Procesul a fost intrerupt in iulie, iar decizia de reluare a rambursarilor declaratiilor de cheltuieli pentru toate programele operationale a fost luata dupa ce partea romana a remediat deficientele constatate in urma unei misiuni de audit a Comisiei Europene, a transmis MAEur.
"Este un lucru pozitiv faptul ca se pot relua platile de la Comisia Europeana inainte de sfarsitului anului 2011 pentru toate programele operationale Este adevarat ca reluarea platilor se va face in anumite conditii, conform carora vom putea transmite Comisiei Europene cereri de rambursare in valoare sensibil mai mica decat cea preconizata anterior" a declarat Leonard Orban.
"Important este ca reluarea procesului va permite o crestere semnificativa a ratei de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune in 2012", a adaugat ministrul Afacerilor Europene.
Reluarea platilor a constituit o prioritate majora
Acesta a reamintit ca reluarea platilor a fost prioritatea sa majora asumata la preluarea mandatului.
Astfel, dupa controalele efectuate, institutiile romanesti responsabile, respectiv autoritatile de management si autoritatea de audit, au aplicat o serie de corectii, dar Comisia Europeana a solicitat si... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 14:00