Accentuarea crizei economice, pe fondul pandemiei de coronavirus, a afectat deja cateva zeci de mii de firme, care angajeaza peste 1,2 milioane de salariati, iar primele efecte s-au vazut in suspendarea activitatii, in somajul tehnic si disponibilizarile de personal.
Accentuarea crizei ar putea duce la un val semnificativ de insolvente si falimente. Exista insa o alternativa care poate salva multe dintre companii -concordatul colectiv, o procedura mai eficienta decat insolventa.
Este o realitate crunta faptul ca pandemia generata de virusul COVID-19 impacteaza economia romaneasca. S-a depasit sfera unei predictii. Din ce in ce mai multe firme sunt afectate si resimt efectele negative ale suspendarii activitatii.
Potrivit expertilor de la Sierra Quadrant, masurile guvernamentale sunt bune, dar efectele acestora sunt doar pe termen scurt.
Pe termen mediu si lung, orice antreprenor trebuie sa sa gandeasca la cum va resuscita businessul.
Multe afaceri vor intra in faliment. Procedura insolventei este cunoscuta multora, ca fiind o modalitate legala de recuperare a creantelor.
Pe de alta parte, procedura concordatului preventiv reprezinta un instrument juridic prin care este descurajata intrarea in insolventa a debitorului. Este o alternativa a creditorilor care isi recupereaza creantele intr-un cadru ordonat de masuri destinate acoperirii creantelor acestora.
Prin intermediul procedurii de concordat colectiv, firmele afectate de criza pot cere creditorilor... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 16:08
Oamenii de afaceri trebuie sa fie atenti cu cine incheie parteneriate si de la cine cumpara produse, avertizeaza specialistii.
Expertii de la compania de business information si credit management Keysfin au incercat sa realizeze profilul firmei care risca sa intre in insolventa si de care e bine sa te feresti.
Ei au analizat datele financiare dintr-un esantion reprezentativ de peste 2.300 de proceduri de insolventa si faliment aflate in derulare in 2014, iar rezultatele au fost cat se poate de clare, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
StatisticaKeysFin arata, astfel, ca domeniile cele mai riscante sunt constructiile (122 cazuri) si retailul (91), sectoare in care criza si-a aratat cel mai puternic efectele. In top, in functie de domeniile de activitate, s-au mai situat cele care activeaza in domenii precum transporturile, productia de energie electrica si HORECA.
"Sunt sute de firme de constructii aflate in insolventa, iar motivele tin, in principal, de problemele ...citeste mai departe despre "Cu cine sa NU faci afaceri in Romania - Profilul firmei in pericol de a da faliment (Grafic)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 19:05
1