Apartamentele au inceput sa se ieftineasca in luna mai, ca efect al intrarii in vigoare a Legii darii in plata, dupa sase luni in care se inregistrase o crestere pe piata imobilara.
Potrivit unui comunicat al platformei Imobiliare.ro, la nivel national, pretul mediu pentru apartamentele disponibile la vanzare (noi si vechi) a scazut cu 1,4% fata de luna anterioara, pana la 1.002 euro pe metru patrat util.
Comparativ, in aprilie, pretul mediu era de 1.016 euro pe metru patrat.
Dintre marile orase luate in calcul de Imobiliare.ro, cea mai mare scadere a preturilor a fost consemnata in Brasov, in timp ce in Bucuresti si Cluj-Napoca piata nu a reactionat inca la Legea darii in plata.
Afla toate efectele pe care Legea darii in plata le va avea asupra pietei imobiliare
Evolutia preturilor apartamentelor in marile orase
Bucuresti
In Capitala, pretul apartamentelor s-a majorat per ansamblu cu 0,4% in ultima luna, de la 1.121 la 1.126 de euro pe metru patrat util.
Pretul ...citeste mai departe despre "Efectul Legii darii in plata: Apartamentele se ieftinesc dupa 6 luni de crestere a preturilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iunie 2016, ora 11:53
Inca de dinainte ca Legea darii in plata sa fie aprobata, discutiile si temerile legate de efectele ei au condus la o cerere mai mare de locuinte si la cresterea preturilor.
Dupa un avans de 6,5% in primul trimestru, apartamentele scoase la vanzare la nivel national (noi si vechi) s-au scumpit in aprilie 2016 cu 0,3%, fata de luna anterioara, potrivit unei analize realizata de portalul Imobiliare.ro si remisa Ziare.com.
Astfel, pretul mediu pe metru patrat a crescut de la 1.013 la 1.016 de euro.
In cati ani isi poate cumpara un apartament un roman ce castiga salariul mediu - Comparatie cu 2008
Comparativ cu perioada similara din 2015 (cand o locuinta costa, in medie, 930 de euro pe metru patrat), valoarea actuala este cu 9,2% mai mare.
Mai mult, in aprilie 2016, Timisoara a devenit al treilea mare oras din Romania care a depasit pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru patrat, dupa Cluj-Napoca si Bucuresti.
Legea darii in plata intra in vigoare vineri si presupune ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata a scumpit apartamentele: Pragul psihologic, depasit in 3 orase mari" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Mai 2016, ora 11:53
In cazul in care se va aplica in forma actuala, Legea darii in plata ar putea avea ca efect cresterea "substantiala" a avansului si a dobanzilor cerute de banci pentru creditele imobiliare, in timp ce valoarea imobilelor ar putea sa scada, a declarat, miercuri, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Liviu Voinea.
Oficialul BNR a sustinut, la fel ca ministrul Finantelor, ca Legea darii in plata reprezinta principala amenintare la adresa stabilitatii financiare a Romaniei si a sugerat cateva posibile efecte negative.
Legea darii in plata: Ce se va intampla cu pretul apartamentelor
"Exista riscul ca avansul cerut de banci pentru un credit ipotecar, dar si dobanzile si ratele platite de debitori sa creasca substantial in urma aplicarii acestei legi. Totodata, valoarea imobilelor ar putea scadea", a afirmat Voinea, la o conferinta organizata de Comisia Europeana, prilejuita de lansarea "Raportului de tara pentru Romania".
In ultima perioada, cateva banci de pe piata ...citeste mai departe despre "BNR: Legea darii in plata va duce la ieftinirea locuintelor, dar va creste avansul la credite" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 12:47
O analiza de impact realizata de BCR arata ca 60% dintre clientii actuali, in special tinerii, nu vor mai putea accesa un credit imobiliar, daca legea darii in plata va intra in vigoare.
Studiul realizat de cea mai mare banca locala dupa active arata efectele negative ale acestui act normativ, printre care se numara contractia pietei ipotecare, distorsionarea pietei imobiliare si impactul advers asupra conditiilor de locuit ale familiilor din Romania, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Cum vede Isarescu posibila legea darii in plata: Reactia bancilor este normala, nu o razbunare (Video)Comisia Europeana are prognoze optimiste pentru Romania, dar vede si un risc major - legea darii in plata (Video)Legea darii in plata: Ce se va intampla cu pretul apartamentelor
Conform simularilor financiare realizate de analistii BCR, considerand forma curenta a proiectului de lege, institutiile financiar bancare vor fi nevoite sa adopte masuri prudentiale pentru a reduce riscul de credit ...citeste mai departe despre "Analiza BCR: Efectele nefaste ale legii darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 12:52
Legea darii in plata va fi rediscutata in aceasta sesiune parlamentara, dupa ce a fost trimisa la reexaminare de presedintele Klaus Iohannis, iar bancherii au avertizat fata de efectele asupra creditarii.
Insa ce se va intampla cu pretul locuintelor daca actul normativ va intra in vigoare?
Legea darii in plata: Discutiile, amanate de senatori - Bancile sunt aratate cu degetul
"Cele mai multe banci isi vor regandi produsele si vor impune un avans considerabil mai mare pentru creditare. Acest lucru va avea un impact asupra segmentului rezidential, iar cumparatorii care dispun de cash vor avea o putere de negociere mai mare", a explicat pentru Ziare.com Daniel Crainic, care conduce divizia de marketing si comunicare a portalului Imobiliare.ro.
El a amintit, insa, ca in ultimul an preturile locuintelor au inceput sa creasca, in special pe segmentul vechi. In consecinta, aplicarea legii darii in plata "poate determina o oprire a acestui trend sau, in orice caz, o incetinire a ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Ce se va intampla cu pretul apartamentelor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Februarie 2016, ora 08:42