Piesele auto reprezinta o categorie de produse exrem de cautate, orice sofer fiind nevoit cel putin o data sa-si inlocuiasca piesele uzate. Din acest motiv, pe piata au aparut si componente auto contrafacute, mai ieftine, dar care sunt extrem de periculoase pentru sofer si pentru pasageri.
In urma cu cateva luni, o razie efectuata de inspectorii RAR a scos la iveala faptul ca la cel mai mare targ de piese auto din Romania se vindeau piese auto contrafacute. Cele mai multe dintre componentele contrafacute descoperite de inspector erau piese de la sistemul de franare, dar si componente ale sistemului de directie si suspensie. Dupa control, piesele au fost oprite de la vanzare si fiecare magazin a fost amendat cu sume cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei.
Majoritatea pieselor contrafacute provin din China, Turcia sau Bulgaria si se vand la preturi si cu 70% mai mici decat cele omologate. Pretul scazut se traduce insa printr-o calitate slaba a componentelor si implica multiple riscuri pentru soferi si pasageri.
Pe termen lung, achizitionarea de piese auto contrafacute este in mod cert o solutie care te va costa mai mult, pentru ca aceste componente au o rezistenta in timp mai mica.
Spre exemplu, un kit de distributie contrafacut nu va rezista la cateva zeci de mi de kilometri, asa cum ar fi normal, ci va trebui inlocuit mult mai devreme. Si in cazul placutelor de frana este valabil acelasi principiu; in plus, placutele de frana contrafacute maresc distanta de... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 11:31
Aproximativ 10% din piesele Dacia si Renault de pe piata din Romania au fost depistate ca fiind contrafacute, in urma controalelor efectuate anul trecut, a declarat, luni, directorul de calitate si servicii al Dacia-Renault, Jean Francois Martin, citat de NewsIn.El a mentionat ca nu poate face o estimare cu privire la piesele auto contrafacute existente deja pe piata, datele referindu-se doar la capturile facute. "Pe piata din Romania, cele mai multe piese auto de schimb contrafacute sunt la elementele de caroserie, la sistemele de franare si de directie", a spus Martin.
El a adaugat ca fenomenul contrafacerii pieselor auto reprezinta un pericol pentru siguranta soferilor si pietonilor, din cauza ca piesele contrafacute se comporta diferit fata de cele originale. Astfel, reprezentantii Dacia-Renault sustin ca, in cazul placutelor de frana contrafacute, la o viteza de 130 km/ora, distanta de franare este cu 30 metri mai mare decat cea a unui vehicul echipat cu placute de frana de origine.
Cat priveste filtrele de ulei contrafacute pentru modelul Logan, acestea au o capacitate de retentie a particulelor de patru ori mai mica fata de cea a filtrelor originale, ducand la scurtarea perioadei de viata a motorului. Tarile din care au fost identificate cele mai multe piese auto contrafacute au fost China, Turcia si tarile din afara Uniunii Europene.
Produsele contrafacute sau piratate reprezinta 2% din intregul comert international, reprezentand o cifra de afaceri de 250... mai mult
Luni, 15 Februarie 2010, ora 14:16