Grupul rus Gazprom vrea sa isi majoreze cota pe piata de gaze naturale din Europa, dupa ce in 2018 exporturile sale au atins un nivel record, un director de la Gazprom precizand ca gigantul rus se asteapta la un declin al productiei de gaze a Europei combinat cu o crestere a cererii, informeaza Reuters.
Elena Burmistrova, responsabila pentru exporturile Gazprom, a declarat marti ca grupul rus va fi in masura sa acopere declinul productiei de gaze naturale in Uniunea Europeana, in principal productia realizata la campul Groningen din Olanda, odata cel mai mare camp de gaze naturale din Europa. "Productia din Marea Nordului este si ea in scadere...Astfel, se face loc liber pentru gazele naturale rusesti", a spus Elena Burmistrova la conferinta European Gas organizata la Viena.
Agentia Internationala a Energiei estimeaza la randul sau ca productia de gaze naturale a Uniunii Europene se va reduce la jumatate pana in 2040.
De peste 50 de ani Rusia livreaza gaze naturale Europei prin gazoducte care fac legatura cu campurile sale de gaze din Siberia si nordul Rusiei. Moscova mizeaza foarte mult pe piata europeana in conditiile in care vanzarile Gazprom sunt responsabile pentru 5% din PIB-ul Rusiei, evaluat la 1.600 miliarde de dolari.
Burmistrova a mai spus ca Gazprom face eforturi pentru a-si majora cota de piata in Europa, unde compania genereaza doua treimi din vanzarile sale de gaze. "Potrivit estimarilor preliminare, cota noastra in Europa a fost de 34% in 2017,... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 10:18
Turcia ar putea sa se implice mai mult in afirmarea sa ca hub energetic pentru regiunea din sud-estul Europei crede un oficial din cadrul International Energy Charter.
Urban Rusnak, secretarul general al organizatiei, indeamna liderii de la Ankara sa ia in serios rolul de hub energetic al Turciei si sa investeasca nu doar in retele de tranzit ale petrolului si gazului, ci si in capcitati de stocare, relateaza Hurriyet Daily News.
Turcia s-a remarcat deja ca un punct de tranzit important pe harta energetica a regiunii, dar poate avea un rol mult mai important in securitatea energetica a zonei din sud-estul Europei, dupa cum a afirmat Rusnak, cu ocazia Forumului International Energy Charter de la Ashgabat.
"Turcia a devenit un laborator in care se investeste, produce si comercializeaza o serie de resurse energetice", a explicat Urban Rusnak, facand referire si la diversificarea productie de energie din tara.
Pentru a deveni un adevarat hub energetic insa, Turcia va trebui sa investeasca si in capacitati masive de stocare a energiei, sporindu-si astfekl importanta pe piata de energie din sud-estul Europei, crede oficialul din domeniul Energie.
Tratatul Energy Charter care functioneaza la nivel european include 52 e state semnatare, plus reprezentantii UE si ai Agentiei Europene pentru Energie Atomica (Euratom), dar rolul sau ar putea sa se schimbe in curand.
"Cautam sa dam afacerilor din domeniul energiei o dimensiune globala, nu doar regionala, astfel incat... mai mult
Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 09:13
Tendinta liderilor europeni de a pune capat dominatiei Gazprom pe piata energiei din Uniunea Europeana pare sa nu dea rezultatele scontate, dupa cum anunta chiar unii dintre managerii altor companii energetice din Europa.
Executivii din cadrul BP si Shell sunt de parerere ca gazul rusesc va continua sa detina o cota importanta pe piata de energie din Europa, informeaza Bloomberg.
In mod ironic, de la criza gazului din iarna lui 2009, moment in care Comisia Europeana a decis sa recurga la diversificarea furnizorilor de energie de pe piata europeana, dependenta statelor membre UE de gazul rusesc a continuat sa se intensifice.
Gazprom a raport o cantitate record de gaze naturale exportate anul trecut catre UE, in acest moment detinand o cota de piata de 34% pe aceasta piata.
Saptamana trecuta, executivii companiei Shell au estimate ca Rusia va continua sa fie cel mai mare furnizor de energie de pe piata europeana cel putin pana in 2035, repetand cumva o prognoza similara emisa de BP in luna ianuarie a acestui an.
Un dintre strategiile adoptate de liderii europeni a fost cea a incurajarii importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) de pe piata americana, dar aceasta pare sa nu se materializeze in initiative de amploare.
Dar, chiar si asa, Rusia tot ar continua sa joace un rol major in politica energetica a Uniunii, considera Vladimir Dembretsov, economist sef al CIS si BP pentru Rusia.
"Pentru cel putin doua decenii Rusia va ramane principalul furnizor... mai mult
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 17:57
Proiectul gazoductului Nord Stream 2 urmeaza sa primeasca un raspuns final de la Comisia Europeana pana la sfarsitul acestei luni, iar un partener din consortiul international creat sub umbreala Gazprom are deja planuri mari legate de aceasta investitie.
Compania austriaca OMV si-a facut calculele si pare decisa sa se implice in constructia tronsonului care va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltica. "Ne pastram pozitia de jucator important pe piata de energie din Europa Centrala si de Sud-Est", a argumentat directorul executiv Rainer Seele, citat de agentia TASS.
Un proiect de miliarde
Calculele efectuate de austrieci arata ca al doilea tronson de transport al gazului dintre Rusia si Germania ar necesita o investitie totala de 10 miliarde de euro.
Consortiul international care se va ocupa de constructia gazoductului este format din Gazprom (51%), OMV (10%), BASF/ Wintershall (10%), E.On (10%), Shell (10%) si Engie (9%).
Nord Stream 2 ar urma sa devina operational in 2019, moment in care Moscova intentioneaza sa renunte la transportul gazelor naturale catre Europa prin intermediul retelei ucrainiene.
Capacitatea noului gazoduct este proiectata la 55 miliarde de metri cubi de gaz, punctul de livrare urmand sa fie Greifswald, acelasi ca si pentru gazul expediat prin intermediul gazoductului Nord Stream 1, inaugurat in 2011.
Mize economice si spaime politice
Pentru OMV, intrarea in consortiu pare sa fie una dintre cele mai inspirate decizii din... mai mult
Joi, 18 Februarie 2016, ora 11:24
2Arsenalul strategic al Rusiei a inceput sa se diminueze dramatic, dar nu din cauza raidurilor aeriene declansate de Kremlin in Siria. Gazprom, una dintre cele mai eficiente arme de care fosta URSS si Rusia ultimilor decenii au facut uz in mod constant, pare sa isi fi pierdut eficacitatea.
Principala piata de desfacere a gazului rusesc, Europa, este un camp de batalie intre mai multi competitori, iviti in urma tensiunilor aparute intre Bruxelles si Moscova pe tema crizei din Ucraina, iar accesul pe noile piete din Asia nu se dovedeste atat de facil pe cat credeau liderii rusi, relateaza Bloomberg.
Prinsi in corzi
Gazprom pare acum un boxer de categorie supergrea varat in corzi de un adversar pe masura, ceea ce explica tendinta companiei de a da dovada de flexibilitate in abordarea noilor termeni contractuali cu tarile europene.
Dovada o fac proiectele de revitalizare a unor coridoare de transport direct al gazului catre UE, dar si anuntul privind declansarea negocierilor pentru o intelegere amiabila in dosarul privind incalcarea legislatiei antitrust din Europa de catre Gazprom.
"Pozitia Gazprom si a oficialilor rusi a devenit mai flexibila in urma schimbarilor de situatie. Intelegem sa ne aparam punctul de vedere, dar tinem cont si de cerintele partenerilor europeni", a explicat adjunctul ministrului Energiei din Rusia, Alexey Teksler.
Noua abordare reflecta si eforturile depuse de Moscova in a detensiona relatia cu Occidentul pe tema crizei ucrainiene si... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 16:42
1Directorul executiv al companiei petroliere Rosneft, Igor Sechin, a anuntat ca Rusia ar putea sa creasca productia de petrol in viitorul apropiat.
Un mic pas in acest pare sa fi fost facut chiar anul acesta, Ministerul de Dezvoltare Economica anuntand o productie pe anul in curs de 530,5 milioane tone de petrol, in crestere cu aproape 4 milioane de tone fata de 2014, noteaza agentia TASS.
Europa, client de baza
Sechin sustine ca, in ciuda crizei de pe piata petrolului si a sanctiunilor dictate impotriva Moscovei, "industria petroliera a continuat sa extraga intr-un ritm normal, pastrand productia la un nivel stabil".
"Europa este cel mai mare client al nostru", a apreciat seful Rosneft, mentionand ca o eventuala crestere a productiei pana la 700 milioane de tone/anual va dicta si comercializarea petrolului pe pietele care ofera cele mai bune preturi.
"Europa ramane un consumator cheie, dar cresterea pietei din regiunea Asia-Pacific se dovedeste extrem de atractiva.
Acum, chiar daca expediem volume mari de combustibil in regiunea Asia-Pacific, acestea nu depasesc 13-15 procente in structura globala a exporturilor noastre", a specificat Sechin.
Prin comparatie exportul de petrol rusesc pe piata europeana reprezinta 39% din total.
Piata sigura
Directorul Rosneft crede ca cererea de energie va continua sa creasca in urmatorii ani, chiar daca, in anumite regiuni ale globului, criza economica inca nu a luat sfarsit.
"Pana la sfarsitul deceniului ne... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 11:57
1O analiza efectuata de presa austriaca scoate in evidenta situatia dramatica in care se afla Bulgaria, tara care a mizat destul de mult pe realizarea culoarelor energetice de transport gaze South Stream si Turkish Stream.
Fara o noua retea care sa asigure tranzitul gazului natural pe teritoriul Bulgariei, tara de la sud de Dunare se indreapta spre o serioasa criza energetica, remarca austriecii de la Wirtschaftsblatt, citati de agentia Novinite.
Planuri desarte
Nicio alta tara europeana nu a mizat atat de mult pe realizarea gazoductului South Stream, care urma sa transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaz prin Bulgaria, Serbia, Ungaria si Austria pana in Italia, remarca reporterii publicatiei austriece.
De fapt, materiale de constructie pentru tronsonul South Stream, care urma sa strabata Bulgaria, inca mai sosesc in portul de Varna, chiar daca UE a amendat proiectul inca din august 2014, ca fiind neconform cu prevederile legislatiei anti-monopol din Europa.
La randul lor, rusii, furnizorii de gaze naturale in proiectul South Stream, au denuntat unilateral asocierea cu UE in proiect, lansand varianta Turkish Stream.
Noul proiect i-a pus pe ganduri pe guvernantii bulgarii, nevoiti brusc sa observe cum Vladimir Putin ii pune pe tava presedintelui turc Recep Erdogan o afacere care parea sa asigure stabilitatea ecorgetica si economica a Bulgariei.
O sansa de a reveni in jocul tarilor influente de pe piata de energie din Europa o reprezinta proiectul... mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 10:07
Pentru a putea domina piata energetica europeana, Rusia si-a jucat excelent cartile, iar cei care i-au stat in cale au avut uneori de suferit, noteaza presa americana.
In 2009, cand Turkmenistanul a purtat negocieri cu Uniunea Europeana pentru a construi un gazoduct prin Marea Caspica, Rusia a inchis una din valvele conductei comune, ceea ce a provocat mari dureri de cap autoritatilor de la Asgabat, avand in vedere ca nu au mai reusit sa exporte resursa, aminteste Washington Post.
Mai mult, Moscova a luat cateva masuri pentru a bloca accesul Iranului pe pietele europene. In 2006, gigantul rus Gazprom a cumparat un gazoduct ce se intindea din Iran pana in Armenia si a limitat capacitatea de transport pentru a se asigura ca nu va fi folosit pentru a transporta gazul iranian catre batranul continent.
Iar in cazurile in care nu a reusit sa blocheze proiectele deranjante, a gasit metode sa le submineze, sustine Washington ...citeste mai departe despre "Rusia pune la zid piata energetica din Europa. Cine o poate opri?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Iunie 2014, ora 08:57
Rusia este profund preocupata de demersurile UE vizand aplicarea celui de-al treilea pachet de liberalizare a pietei energiei, afirma seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, intr-un articol publicat in "Journal of Common Market Studies Annual Review".
Potrivit lui Lavrov, "al treilea pachet energetic" afecteaza cooperarea dintre Rusia si Uniunea Europeana, provocand cresterea riscurilor sistemice si facand anumite tari membre mai putin atractive pentru investitorii rusi. "In unele cazuri, constatam o expropriere de facto a activelor companiilor ruse", sustine ministrul, aratand ca Moscova nu se astepta sa intampine o astfel de problema in cadrul Uniunii Europene.
"Demersurile necugetate de acest gen risca sa torpileze increderea si sa destabilizeze bazele parteneriatului nostru", a subliniat Lavrov, potrivit Agentiei RIA Novosti.
Al treilea pachet de liberalizare a pietii energiei contine sase acte legislative care limiteaza dreptul producatorilor de energie sa detina si sa gestioneze retele de transport de energie. El consacra, de asemenea, principiul separarii activitatilor de productie si de transport al energiei. Orice companie straina care nu respecta acest principiu ar putea sa fie interzisa pe piata UE.
Seful diplomatiei ruse a criticat, totodata, derularea anchetei lansate de Comisia Europeana privind posibilele incalcari ale legislatiei UE de catre Gazprom. "Suntem de asemenea preocupati de ancheta anti-monopol deschisa anul trecut (...) in cazul... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 16:22