Pensia de la stat nu prea mai da speranta multor romani, asa ca, ar trebui sa te gandesti singur la viitorul tau si sa iei deciziile cele mai bune mergand pe un scenariu cat mai pesimist.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cat trebuie sa economisesti lunar pentru o pensie decenta.
Din acest motiv, ar trebui sa iei in calcul si optiunea unei pensii private facultative pentru batranete. Am facut cateva calcule pentru a-ti arata cam cati bani va trebui sa investesti lunar pentru a sta linistit.
Astfel ca, daca vrei sa ai o pensie de 3.000 de lei la batranete, fara sa luam in calcul pensia de la stat, si mai ai vreo 30 de ani pana la pensionarea de la 65 de ani, atunci ar trebui sa incepi sa economisesti lunar undeva la 480 de lei.
In schimb, daca mai ai 25 de ani pana la pensionare, va trebui sa pui deoparte, lunar, 650 de lei, iar pentru o distanta de 20 de ani pana la pensionare, suma ajunge la 870 de lei lunar.
In cazul in care mai ai doar 15 ani pana la pensionare, suma creste serios, ajungand la 1.250 de lei, cotizatie lunara.
Pe de alta parte, daca esti un tanar de 25 de ani si mai ai 40 de ani pana la pensionare atunci efortul tau financiar va fi de numai 300 de lei pe luna.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Creditul "la urgenta": Cum iti rezolvi repede nevoia de bani
4 lucruri care te vor ajuta sa iti scazi dobanda la credit
Depozitul cu dobanda progresiva sau depozitul cu dobanda la... mai mult
Marti, 01 Decembrie 2020, ora 09:30
Intentia Guvernului de a face optional Pilonul II de pensii reprezinta o crestere mascata de taxe, sustine liberalul Bogdan Hutuca, vicepresedintele Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor.
"Intentia guvernantilor de a atrage catre Pilonul I de pensii banii pe care romanii ii vireaza astazi la Pilonul II reprezinta o crestere mascata de taxe, menita a ascunde cresterea iresponsabila a cheltuielilor guvernamentale", sustine Bogdan Hutuca intr-un comunicat remis joi Ziare.com.
Acesta arata ca "administratia socialista este disperata sa atraga la buget cat mai mult din cei 7,3 miliarde de lei pe care romanii urmeaza a-i transfera in acest an catre Pilonul II de pensii".
Hutuca puncteaza ca este vorba despre bani privati care apartin celor care muncesc si care isi platesc contributiile catre pensii.
"Statul nu are niciun drept sa confiste acesti bani ce reprezinta pensia din viitor a milioane de romani, pentru a-i directiona catre alte cheltuieli curente", explica liderul liberal.
Bogdan Hutuca sustine ca declaratia ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, care explica cum si statul poate investi o parte din banii de la Pilonul I de pensii reprezinta o minciuna.
"Declaratia ministrului Teodorovici este halucinanta in conditiile in care sistemul de pensii este pe deficit. Cum sa investesti un deficit? Din punct de vedere matematic, logic si financiar este imposibil", adauga Hutuca.
"Romanii care muncesc astazi platesc pensiile... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 11:45
Haosul privind viitorul Pilonului II de pensii continua. Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat recent ca pilonul de pensii private va deveni optional, fara sa dea insa mai multe detalii pe aceasta tema.
A spus doar ca va fi un proces "total transparent" in care statul sa dea toate "informatiile, cat a acumulat" un om si "sa oferim randamente poate mai bune decat o face zona privata".
Saptamana trecuta, Teodorovici a refuzat sa dea mai multe detalii, dupa ce a fost intrebat daca se are in vedere transformarea Pilonului I de pensii in fond de investitii.
Azi, insa, ministrul a facut noi precizari pe aceasta tema, afirmand ca statul ar putea sa investeasca o parte din fondurile publice de pensii. Avand in vedere ca in acest moment, bugetul de pensii este intr-un mare deficit, este evident ca pentru a avea bani de investit trebuie sa adauge niste sume care sa acopere deficitul si sa mai si ramana. Cam cat ar lua de la pilonul II.
Senatorul PNL Florin Citu atrage, insa, atentia ca Executivul nu are cum sa faca sistemul de pensii private optional, singura varianta fiind nationalizarea Pilonului II. Mai mult, el avertizeaza ca Guvernul va da o ordonanta in acest sens.
Ordonanta de urgenta pentru nationalizarea Pilonului II?
Guvernul va da o ordonanta de urgenta prin care va nationaliza Pilonul II de pensii, avertizeaza senatorul PNL Florin Citu, presedintele Comisiei economice, industrii si servicii a Senatului.
El a declarat pentru Ziare.com ca... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 16:15
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anutat miercuri ca spera ca pana la finalul primului semestru din acest an sa ajunga pe masa Guvernului o propunere de mecansim privind transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I.
El a precizat ca va exista o concurenta intre sistemul de stat de pensii si cel privat.
Intrebat daca este corect sa fie acordate stimulente celor care trec la Pilonul I de pensii, asa cum a anuntat recent, Teodorovici a spus ca totul va fi transparent si ca este vorba despre o concurenta loiala.
"Sper ca in primul semestru sa avem pe masa Guvernului o propunere de mecanism, un nou principiu, o alta abordare. Se creeaza un mecanism transparent, optional, pentru ca aceia care doresc sa mearga din Pilonul II catre Pilonul I sa poata sa o faca avand toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face in zona privata. Fiecare sa stie pe ce sa se poata baza, sa poata fi sigur ca un randament mai bun il poate gasi in aceasta zona a Pilonului II si nu in alte zone.
Este o concurenta, un mecanism transparent si logic. Cand lansam in piata un astfel de mecanism, va fi totul analizat si nu va fi nicio opreliste pentru administratorii de fonduri sa ofere un randament mai bun. Va fi o abordare europeana, logica si normala", a declarat ministrul de Finante.
Teodorovici a precizat ca statul a dovedit de multe ori ca nu poate fi un administrator mai bun decat privatul, precizand ca nu este vorba, neaparat, despre sectorul de pensii.... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 13:17
Germanii care numarau zilele pana la iesirea la pensie s-ar putea trezi cu o surpriza din partea statului, la recomandarea bancii nationale: varsta de pensionare trebuie sa creasca, pentru ca altfel vor fi foarte multi pensonari in acelasi timp si nu are cine sa le plateasca pensiile!
O propunere privind cresterea varstei limita pentru iesirea la pensie, initiata de Bundesbank, i-ar putea face pe germani sa munceasca pana la varsta de 69 de ani, pentru a contracara efectele imbatranirii populatiei, relateaza BBC.
Masura ar putea fi aplicata treptat, pana in 2060, de catre Berlin, reprezentantii bancii centrale a Germaniei considerand ca sistemul de pensii va fi pus sub presiune in urmatoarele decenii pe masura ce numeroasa generatie nascuta dupa Al Doilea Razboi Mondial va iesi treptat la pensie.
In momentul de fata, pragul de pensionare in Germania este de 65 de ani, dar acesta ar trebui crescut la 67 de ani pana in 2030.
Chiar si asa, reprezentantii Bundesbank pun la indoiala capacitatea guvernului de la Berlin de a mentine pensiile la un nivel de 43% din venitul mediu, dupa anul 2050, fapt care indica necesitatea ridicarii plafonului varstei de pensionare la 69 de ani.
"Schimbarile sunt inevitabile, daca vrem sa asiguram sustenabilitatea financiara a sistemului de pensii de stat", se mentioneaza in raportul lunar al Bundesbank.
De cealalta parte, purtatorul de cuvant al guvernului, Steffen Seibert, a anuntat ca viziunea actualului Executiv german... mai mult
Marti, 16 August 2016, ora 15:37
1In conditiile in care Europa si SUA sunt in curs de implementare a unor programe dure de austeritate, pensionarii ar putea fi cea mai afectata categorie de populatie. In ce masura vor avea acestia de suferit depinde si de nivelul actual de "bogatie" al batranilor lumii.Un studiu recent publicat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) calculeaza nivelul pensiilor in 54 de tari, cifrele fiind ajustate in functie de varsta de pensionare, speranta de viata si castigul mediu, conform CNBC.
Mai exact, OECD a calculat suma efectiva pe care un pensionar o primeste de la stat pe toata durata vietii. Spre exemplu, in statele membre OECD, durata medie in care o persoana beneficiaza de pensie este de sapte ani. Asadar, daca un pensionar primeste 40.000 de dolari pe an, inseamna ca acesta beneficiaza de o suma totala de 280.000 de dolari.
SUA
Un barbat american primeste in medie o suma de 253.890 de dolari de la stat, din momentul pensionarii pana cand se stinge din viata. O femeie beneficiaza de 290.000 de dolari. Varsta de pensionare in SUA este de 65 de ani, iar speranta de viata este de 83,9 ani. Statul cheltuieste 6% din PIB pentru plata pensiilor.
China
O batrana din China primeste dupa pensionare 69.720 de dolari, iar un batran 66.360 de dolari. In aceasta tara, barbatii se pensioneaza la 60 de ani, iar femeile la 55 de ani. Speranta de viata este de 80,7 ani. Statul aloca doar 2% din PIB bugetului de pensii.
Japonia
Bugetul de pensii este de 9,8% din... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 12:57
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a afirmat, duminica, la Sinaia, ca "statul se imprumuta in fiecare zi pentru pensii" si ca, daca in Romania punctul de pensie ar fi ramas la 45%, anul viitor statul ar fi trebuit sa imprumute cinci miliarde de euro, iar in 2012 alte sase miliarde, potrivit Mediafax. Anastase a declarat, intr-o conferinta de presa, ca statisticile realizate in iulie 2009 aratau ca in Romania exista 5,7 milioane de pensionari si 4,9 milioane de angajati.
"Aceasta situatie nu poate sa continue si cred ca un act de responsabilitate din partea clasei politice este acela de a lua decizii pentru prezent, dar si pentru generatiile care vor veni", a spus Anastase.
Presedintele Camerei Deputatilor a precizat ca statul roman "deja se imprumuta in fiecare zi pentru a plati pensii ", iar calculele facute de PDL cu privire la propunerea opozitiei arata ca, daca punctul de pensie ar fi ramas pe sistemul de 45 la suta, anul viitor Romania ar fi trebuit sa imprumute cinci miliarde de euro, iar, in 2012, alte sase miliarde de euro.
"Asta e o realitate economica, careia PSD nu ii ofera nicio solutie.
El este de fapt interesat nu sa ofere solutii economice, ci sa profite, electoral, de pe urma problemelor romanilor. Cresterea punctului de pensie, propunerea facuta de PSD, a demonstrat ca acesta vrea sa castige voturile pensionarilor transformand bugetul de pensii intr-un joc de tip Caritas, in care beneficiile pensionarilor pot creste fara nicio baza... mai mult
Luni, 20 Septembrie 2010, ora 00:36
Numarul persoanelor care vor primi pensie se va reduce in acest an cu 253.000, ca urmare a masurilor de modificarea varstelor de pensionare, precum si de descurajare a accesului la pensionarea anticipata si de invaliditate, se arata in proiectul legii unitare a pensiilor. Pe actualul sistem, statul roman ar fi trebuit sa plateasca inca 250.000 de pensii anual pentru persoanele care ar iesi fraudulos la pensie pe caz de boala si pentru angajatii care ar iesi inainte de termenul legal din campul muncii.
Ministerul Muncii mizeaza pe reducerea numarului de pensionari "cu circa 253 mii persoane in anul 2010 si cu circa 284 de mii persoane in anul 2020, urmare a masurilor de modificarea varstelor de pensionare, precum si de descurajare a accesului la pensionarea anticipata si de invaliditate", ca urmare a aplicarii legii unitare a pensiilor, si pe "reducerea cheltuielilor bugetului public consolidat cu circa 2,761 miliarde lei in anul 2010 si cu circa 24,119 miliarde lei in anul 2020".
Analiza ministerului arata ca numarul persoanelor care contribuie la sistemul de pensii va creste in acest an cu aproape 244.000 si se va majora cu circa 529.000 pana in 2020, prin integrarea in sistemul public de pensii a cadrelor militare si functionarilor publici cu statut special din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, precum si prin atragerea de noi contribuabili din categoria liberilor profesionisti, avocati si personal clerical (culte recunoscute de... mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 12:22
Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii au continuat sa investeasca prudent in primul trimestru, astfel incat plasamentele in titluri de stat au ajuns la 55%, in timp ce investitiile in obligatiuni corporative au urcat la 31%, de la circa 17% in primul trimestru din 2008."Pe parcursul primului trimestru din 2009, administratorii fondurilor de pensii private au continuat sa investeasca in active mai sigure, pastrand tendinta intregului an 2008, insa cu o scadere usoara a titlurilor de stat de circa 5%, pana la circa 55% in primul trimestru din 2009", se arata in buletinul lunar al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
De asemenea, ponderea obligatiunilor corporative in portofolii a crescut semnificativ, de la circa 17% in al treilea trimestru din 2008 la aproximativ 31% in primul trimestru al acestui an.Piata pensiilor private din Romania, prin cele doua componente ale sale, pilonul II, al pensiilor private obligatorii, si pilonul III, al pensiilor private facultative, a avut in primele trei luni din acest an o evolutie constanta, fara a fi marcata de evenimente majore, remarca CSSPP.Astfel, conform datelor disponibile, la finalul lunii martie participau in sistemul pilonului II 4,24 milioane persoane, pentru care s-au incasat contributii din mai 2008.
Valoarea activelor nete ale fondurilor de pensii obligatorii s-a ridicat la 1,2 miliarde lei (284 milioane euro), cu 44,5% mai mare fata de ultimul trimestru al anuui trecut, de... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 12:14