In conditiile in care turismul s-a chinuit sa supravietuiasca in 2020, o carantina totala anuntata de autoritati in Romania i-ar putea da lovitura finala. Specialistii le spun clientilor care ar putea ramane cu rezervarile neefectuate ce ar trebui sa faca in cazul extrem in care ar fi nevoiti sa-si recupereze banii.
Reporterii Ziare.com au discutat cu mai multi specialisti din domeniu in incercarea de a gasi cateva solutii la eventualele probleme.
"Legat de cum isi vor recupera banii clientii, rezervarile in 2020 au mers foarte prost. Nu cred ca se poate vorbi despre datul banilor inapoi, mai ales ca o buna parte dintre cei care au rezervari au facut fara avans", ne-a declarat Dumitru Luca, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
Turistii iau drumul pribegiei
"Toata lumea exact asta asteapta, daca am inchiriat o locatie si merg cu familia si prietenii, ne gospodarim singuri este una. Chiar si asa avem sanse sa ne bata politia la usa. Dar pentru hoteluri si unitati de cazare mai mari, cred ca nici nu au avut curaj sa faca ceva. Din cate stiu eu, nu prea sunt pe piata oferte de genul asta, cu masa festiva, cel putin nu in Romania", spune Luca.
Potrivit lui, turistii care vor sa sarbatoreasca de Revelion si de Craciun, vor lua drumul Bulgariei, Turciei sau a altor vecini care nu au restrictii.
"La noi, hotelurile nu vor avea ce sa ofere, in afara de cazare. Te duci la hotel sa faci ce? Doar sa dormi in alt pat? Deocamdata... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 00:01
Agetur, agentia despre care Ziare.com a scris, ieri, ca a inaintat actele pentru intrarea in insolventa, are incasari de la turisti de 2,7 milioane de lei, iar polita debitorului de asigurare in caz de insolventa nu acopera decat 380.000 de euro (aproximativ 1,85 milioane lei). Asta inseamna ca proprietarul agentiei trebuie sa acopere diferenta pentru a-i despagubi pe turisti.
Anton Tiganus, expertul judiciar care se ocupa de dosar, spune ca exista o lista cu 520 de turisti care au platit in avans excursii. La un simplu calcul reiese ca fiecare client al agentiei a platit, in medie, 5.200 de lei per pachet. In cazul in care polita de asigurare acopera cel mult 60% din valoarea avansurilor pe care clientii le-au achitat. Asta inseamna ca tot va ramane o diferenta de aproximativ 2.000 lei pentru fiecare pachet turistic achizitionat care va trebui recuperata din averea proprietarului firmei.
Turistii tot raman cu ceva paguba
"Astazi am primit sentinta de la instanta si s-a decis deschiderea procedurii de insolventa in forma generala, cu intentia de reorganizare judiciara pe baza de plan. Deci debitorul isi continua activitatea sub supravegherea administratorului judiciar si a judecatorului sindic, se intocmesc toate documentele premergatoare analizei economico-financiare si a stabilirii diagnisticului, adica daca se permite o reorganizare judiciara sau se trece pe faliment", a declarat pentru Ziare.com, expertul judiciar Anton Tiganus.
Creditorii se vor inscrie la... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 13:18
Industria agentiilor de turism din Romania asteapta scuze din partea ministrului Turismului, Bogdan Trif, pentru declaratiile acestuia facute in conferinta de bilant, potrivit carora "agentiile de turism opun rezistenta si se impotrivesc" garantarii pachetelor turistice si ca aceleasi agentii sunt "smecheri" care incaseaza bani in avans de la turisti si ii folosesc in alte scopuri, se arata intr-o scrisoare deschisa a Consiliului Director al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
"Am asteptat si ascultat cu mare interes conferinta de presa de bilant la sase luni a ministerului pe care il conduceti. Am sperat ca ministerul pe care cu totii l-am dorit, cel al Turismului, ne va face sa fim mandri de meseria pe care, cu pasiune, o exercitam. Rezultatul a fost insa altul: ne-am intristat si ne-am revoltat! (...) Ati ales sa creati asteptari false turistilor romani, in sensul in care serviciile turistice vor fi garantate 100%, desi stiti foarte bine ca majoritatea serviciilor oferite de agentiile de turism nu se incadreaza in scopul directivei transpuse recent in legislatia romaneasca. Ati ales sa comunicati ca este treaba noastra, a agentiilor de turism, sa gasim solutii de garantare in piata, in contextul in care statul roman a abandonat peste noapte fondul de garantare, pentru ca a inteles ca cerintele formulate de dumneavoastra nu sunt realiste si implementabile. Ati ales sa dezinformati, spunand ca in toate tarile din Europa serviciile sunt garantate 100%,... mai mult
Marti, 07 August 2018, ora 16:13
Cu o saptamana de intarziere fata de data anuntata de ministrul Bogdan Trif, Ministerul Turismului a lansat in dezbatere publica inca un proiect de ordonanta pentru transpunerea Directivei (UE) 2302/2015. E a treia oara cand statul o ia de la capat, in incercarea de a le garanta turistilor de la noi o serie de drepturi de care alti europeni se bucura deja de aproape 30 de ani.
Ramane sa vedem daca macar acum acum, dupa ce a depasit toate termenele impuse de UE, tara noastra va reusi sa isi armonizeze legislatia.
Romania ar fi trebuit sa transpuna Directiva (UE) 2302/2015 pana pe 1 ianuarie 2018, astfel incat sa o poata aplica incepand cu 1 iulie. Aceasta armonizare de legislatie ar fi trebuit facuta la timp nu doar pentru ca asa cere UE, ci si pentru ca le-ar fi permis romanilor sa evite riscul de a ramane fara banii platiti in avans pe un pachet turistic, in cazul in care agentia de turism de la care il cumparasera ar intra in insolventa.
Din pacate, desi timp si resurse a avut, tara noastra n-a transpus directiva nici pana astazi. In consecinta, nici vorba nu poate fi despre aplicarea ei, incepand cu 1 iulie.
Statul n-a fost niciodata in stare sa le garanteze turistilor returnarea banilor
Legislatia europeana prevede de aproape 30 de ani ca omul trebuie sa isi recupereze toti banii dati pe o vacanta de care n-a apucat sa se bucure, din cauza ca agentia de turism a intrat in insolventa. E o prevedere a Directivei 90/314/CEE. Romania a transpus si ea aceasta... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 07:21
Paguba produsa de Omnia Turism, al carei proprietar s-a sinucis din cauza problemelor financiare, este cea mai mare de dupa Revolutie, a spus, miercuri, ministrul Turismului, Mircea Dobre.
Potrivit datelor oficiale, agentia a vandut pachete de aproximativ 7,5 milioane de euro pentru anul 2018 catre 8.500 de clienti, iar pentru perioada 17 octombrie - 31 decembrie 2017 au mai fost incasati 433.000 de euro de la 202 turisti, dar cand ministrul a fost in control in conturi mai existau doar 30.000 de euro.
"Din punct de vedere al legalitatii si al moralitatii, aceasta agentie de turism functiona perfect, indeplinea toate caracteristice unei agentii de buna credinta. Erau clienti care mergeau de 10 ani cu aceasta agentie", a spus Dobre.
El a adaugat ca pentru perioada 17 octombrie - 31 decembrie 2017 sunt 433.139 de euro incasati de la persoane fizice si juridice, respectiv 202 clienti care trebuiau sa plece in excursie.
"Nu se mai poate, compania nu mai are acesti bani. Fac apel catre toate persoanele care au pachete achizitionate prin aceasta agentie sa nu se mai deplaseze, chiar daca au biletele de avion platite, pentru ca acele cazari nu sunt achitate.
De asemenea, pentru anul 2018 sunt vandute pachete de aproximativ 7,5 milioane de euro pentru 8.500 de clienti, persoane fizice si juridice. Cred ca este cea mai mare paguba realizata de o agentie de turism de dupa Revolutie incoace. Este un lucru grav", a adaugat Dobre.
Ministrul a precizat ca ANAF va face... mai mult
Miercuri, 18 Octombrie 2017, ora 13:51
Zborurile charter intre Rusia si Turcia vor fi reluate, de pe 2 septembrie, in urma intelegerii dintre Putin si Erdogan privind reluarea bunelor relatii dintre cele doua tari.
Chiar daca pentru inceput nimeni nu se asteapta la o inghesuiala a turistilor din Rusia pe plajele turcesti, ministrul Transportului de la Moscova, Maxim Sokolov, sustine ca, in 2017, fluxul anul de calatori ar putea reveni la cota de 5 milioane intalnita inaintea declansarii crizei, anunta agentia TASS.
"Ne asteptam ca zborurile charter catre Turcia sa atinga plafonul normal de 5 sau 5,5 milioane de calatori in cursul anului 2017", a apreciat ministrul rus in cadrul unui interviu acordat televiziunii Rossiya 1.
Zborurile charter si rezervarile facute de agentiile turistice din Rusia pentru destinatii turcesti au fost suspendate in urma incidentului militar petrecut pe 24 noiembrie 2015, cand aviatia NATO a Turciei a doborat un avion militar rusesc ce opera pe frontul din Siria.
Dupa 7 luni de tacere intre presedintii Vladimiri Putin si Recep Erdogan, ultimul a facut primul pas spre reconciliere cerand scuze pentru incident si apoi deplasandu-se personal la Sankt Petersburg pentru a-i multumi omologului sau pentru sustinerea aratata in cursul puciului esuat din luna iulie.
Conditii noi
Rusii au avut insa mai multe solicitari fata de partenerii de la Ankara inainte de a da unda verde pentru zborurile charter.
Cea mai importanta cerinta se refera la cresterea nivelului de... mai mult
Marti, 30 August 2016, ora 12:43
2Pagubele create de agentia de turism Genius Travel, care si-a anuntat clientii prin email ca nu vor mai putea pleca in vacantele pe care deja le-au platit, pentru ca firma va intra in insolventa, se ridica la 100.000 euro.
Aproximativ 100 de turisti sunt afectati de acest lucru, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.
"Din cate stim, este vorba de 100 de turisti. Acestia pot cere chiar ei intrarea in insolventa a Genius Travel", a spus Alin Burcea.
Agentia Genius Travel a fost exclusa din patronatul Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), ca urmare a prejudiciilor create. Burcea afirma totodata ca toate agentiile membre ale patronatului si-au platit cotizatia, altfel ar fi fost deja excluse din ANAT.
Seful ANAT mai spune ca proiectul privind fondul privat de garantare, creat pentru ca turistii care si-au cumparat vacante sa poata fi despagubiti, in situatia in care agentia de turism intra in insolventa sau ...citeste mai departe despre "Pagubele create de Genius Travel se ridica la 100.000 euro - cati turisti sunt afectati" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 August 2016, ora 12:58
Clientii agentiei de turism Genius Travel, care au ramas fara vacantele pe care deja le-au platit, trebuie sa se inscrie la masa credala si sa astepte decizia tribunalului pentru a-si recupera banii, in limita asigurarii de 10.000 de dolari, pe care o avea agentia.
Precizarea a fost facuta joi de presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, care a adaugat ca asigurarea este incheiata cu firma romano-germana German Romanian Assurance.
"Ei isi vor recupera probabil doar o parte din bani", a declarat Alin Burcea.
Autoritatile atrag atentia turistilor ca, inainte de a semna un contract cu o agentie de turism, trebuie verificata polita de asigurare de insolventa a agentiei, numele asiguratorului, dar si termenul de valabilitate al politei.
Toate acestea trebuie mentionate in contractul cu turistul, in plus, agentia este obligata sa le afiseze intr-un loc vizibil in sediul firmei, dar si pe site.
In cazul unor fraude, turistii trebuie sa depuna ...citeste mai departe despre "Clientii pagubiti de Genius Travel isi vor primi tarziu si doar o parte din banii dati" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 August 2016, ora 12:14
Tentativa esuata de lovitura de stat din noaptea de 15-16 iulie din Turcia a provocat pagube de pana la 300 de miliarde de lire turcesti (aproape 100 de miliarde de dolari), potrivit estimarilor Guvernului de la Ankara.
Cifra a fost comunicata de ministrul Comertului si Vamilor din Turcia, Bulent Tufenkci, transmite agentia de presa DPA.
Declaratia demnitarului vine dupa ce premierul Binali Yildirim a precizat ca economia turca este mult mai puternica decat inainte de lovitura de stat, scrie DPA.
Aceste pagube includ distrugerile provocate in structura unor cladiri din metropola Ankara, echipamentul militar irosit in timpul operatiunii de eliminare a pucistilor, pierderea unor contracte de import-export, precum si reducerea numarului de turisti.
"Pucistii au incercat sa creeze imaginea unui stat din lumea a treia", a sustinut Tufenkci, facand referire la imaginile cu tancurile prezente pe strazile din Istanbul si Ankara in noaptea loviturii de stat.
Citeste mai departe despre "Tentativa de lovitura de stat in Turcia: Pagube de sute de miliarde" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 02 August 2016, ora 14:50