Rusii le-au promis turcilor 5 milioane de turisti in 2017, dar le-au cerut ceva in schimb

Marti, 30 August 2016, ora 12:43
17334 citiri
Rusii le-au promis turcilor 5 milioane de turisti in 2017, dar le-au cerut ceva in schimb
Foto: Wikimedia

Zborurile charter intre Rusia si Turcia vor fi reluate, de pe 2 septembrie, in urma intelegerii dintre Putin si Erdogan privind reluarea bunelor relatii dintre cele doua tari.

Chiar daca pentru inceput nimeni nu se asteapta la o inghesuiala a turistilor din Rusia pe plajele turcesti, ministrul Transportului de la Moscova, Maxim Sokolov, sustine ca, in 2017, fluxul anul de calatori ar putea reveni la cota de 5 milioane intalnita inaintea declansarii crizei, anunta agentia TASS.

"Ne asteptam ca zborurile charter catre Turcia sa atinga plafonul normal de 5 sau 5,5 milioane de calatori in cursul anului 2017", a apreciat ministrul rus in cadrul unui interviu acordat televiziunii Rossiya 1.

Zborurile charter si rezervarile facute de agentiile turistice din Rusia pentru destinatii turcesti au fost suspendate in urma incidentului militar petrecut pe 24 noiembrie 2015, cand aviatia NATO a Turciei a doborat un avion militar rusesc ce opera pe frontul din Siria.

Dupa 7 luni de tacere intre presedintii Vladimiri Putin si Recep Erdogan, ultimul a facut primul pas spre reconciliere cerand scuze pentru incident si apoi deplasandu-se personal la Sankt Petersburg pentru a-i multumi omologului sau pentru sustinerea aratata in cursul puciului esuat din luna iulie.

Conditii noi

Rusii au avut insa mai multe solicitari fata de partenerii de la Ankara inainte de a da unda verde pentru zborurile charter.

Cea mai importanta cerinta se refera la cresterea nivelului de securitate pe aeroporturile unde aterizeaza aeronave rusesti, ca urmare a valului continuu de atentate inregistrate in Turcia in ultimul an.

"Am solicitat sporirea gradului de inspectie cu cel putin 20% pentru pasagerii aflati in interiorul aeroportului, folosirea detectoarelor de metale si inspectarea bagajelor.

Alte masuri de securitate solicitate se refera la asigurarea perimetrului de siguranta pe pistele de decolare si aterizare, verificarea livrarii bagajelor, a combustibilului folosit, inspectarea postei trimisa cu aceste aeronave si a meniului servit calatorilor", a mai explicat Sokolov.

Pentru industria de turism din Turcia, pierderea unei piete fidelizate precum cea din Rusia a insemnat o paguba estimate la cateva miliarde de dolari, procentul de calatori rusi reducandu-se cu 93% anul acesta fata de 2015, dupa cum anunta Daily Sabah.

Reprezentantii industriei de turism din Turcia au avansat o cifra de 3,65 milioane de turisti rusi care si-au petrecut concediul in cursul anului trecut in tara.

Anul acesta, doar 350.000 de rusi au mai ajuns pe plajele turcesti, iar cel mai bun scenariu ia in calcul inca 800.000 de calatori care vor intra in tara pana la sfarsitul anului, dupa ridicarea interdictiei de zbor pentru cursele charter.

O sansa in plus ar reprezenta-o scaderea pretului pentru bilete cu 20-30 de procente, Asociatia Tour Operatorilor din Rusia (ATOR) mentionand ca doreste sa practice o politica de tarife similara cu cea a hotelierilor turci.

Ce se întâmplă dacă mergi cu mașina electrică în Grecia. Noile reguli îi dau peste cap pe șoferi chiar înainte de concedii
Ce se întâmplă dacă mergi cu mașina electrică în Grecia. Noile reguli îi dau peste cap pe șoferi chiar înainte de concedii
Șoferii de mașini electrice, hibride sau alimentate cu gaz petrolier lichefiat (GPL) trebuie să respecte noi reguli pentru a le fi permis transportul cu vehiculele pe feribot, în Grecia....
Ministrul Agriculturii susține că România și-ar putea crește de 5 ori producția de porumb, după 2027. Ce ar urma să aducă acest salt imens
Ministrul Agriculturii susține că România și-ar putea crește de 5 ori producția de porumb, după 2027. Ce ar urma să aducă acest salt imens
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susține că producția de porumb a României ar urma să ajungă la 15 tone per hectar, după finalizarea programului de reabilitare a sistemului de...
#turism Turcia, #realtii Rusia Turcia, #piata turistica Rusia, #zboruri charter Rusia Turcia, #securitate aeroporturi Turcia , #Turism extern