Romania s-a imprumutat masiv, in dolari, pe pietele americane in aceeasi zi in care noul regulament BNR a intrat in vigoare. Desi pentru populatie dolarul este considerat o moneda exotica, predispusa la risc valutar, acelasi lucru nu se aplica si la stat.
Presedintele Certinvest, Eugen Voicu, spune ca statul a luat aceasta decizie pentru ca o parte din datorie este in dolari.
"Decizia a fost luata chiar anul trecut, cand aveau interes pentru lansarea unui emisiuni, dar a fost amanata pentru acum, din cauza conditiilor nefavorabile. Cred ca este firesc sa fii prezent pe mai multe piete".
In aceeasi zi in care noul regulament BNR intra in vigoare, secretarul de stat in ministerul de Finante, Bogdan Dragoi, anunta succesul vanzarii obligatiunilor pe piata americana. Prin noul regulament introdus de banca centrala, avansul solicitat la creditele considerate in monede exotice, inclusiv in dolari, a crescut considerabil.
Daca esti platit in lei si totusi vrei sa accesezi un credit imobiliar intr-una din aceste valute, vei fi obligat sa achiti un avans de minim 40%. BNR vrea sa protejeze populatia de riscul valutar, regula care nu se aplica si la stat.
Statul va continua sa emita obligatiuni in dolari
Presedintele Certinvest, Eugen Voicu, spune ca statul s-a imprumutat in dolari pentru ca o parte din datoria Romaniei este in dolari. "Trebuie sa existe o balanta pentru gradul de indatorare, in euro sau dolari". Mai mult decat atat, oficialul Certinvest sustine... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 12:06
Investitorii de pe Wall Street au vrut sa cumpere obligatiuni in valoare de 7 miliarde de dolari, insa reprezentantii Ministerului Finantelor sa vanda obligatiuni pe 10 ani in limita a 1,5 miliarde de dolari la un randament de 6,875%, nedorind sa-si asume costurile unui buffer (stoc) de lichiditate prea mare.
Cuponul oferit este de 6,75% pe an, iar scadenta de 10 ani imbunatateste profilul datoriei externe, informeaza Mediafax.
"Noi avem deja un buffer foarte confortabil in Trezorerie si pana la urma te costa sa iei prea mult de pe piata si sa tii rezerve de lichiditate", a explicat Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor responsabil cu programul de finantare externa a Romaniei.
El a remarcat cererea spectaculoasa venita din partea investitorilor, interesul pentru bondurile romanesti intrecand cu mult asteptarile analistilor.
"Romania n-a mai facut niciodata un asemenea deal, nimeni din regiunea noastra nu a mai adunat o asemenea cerere de 7 miliarde de dolari. Este pur si simplu recunoasterea masurilor de ajustare pe care Romania le-a luat in ultimii ani si a interesului pe care am reusit sa-l atragem prin roadshow-ul de la sfarsitul anului trecut si prin contactele ulterioare cu investitorii", a comentat Dragoi succesul celei de-a doua tentative de a aduce Romania pe ecranele investitorilor americani.
Operatiunea a fost sustinuta de trei giganti financiari cu putere de distributie globala - Citi, HSBC si Deutsche Bank care au fost angajati... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 08:56