Analizand cele mai recente date asupra evolutiei economice din zona euro, cunoscutul economist Nouriel Roubini considera ca aceasta a pornit pe calea revigorarii, dar continuarea depinde de modul cum va fi condusa redresarea economiei, cum abordam obstacolele ivite si cum poate fi ea sustinuta in continuare.
Cauzele care au influentat negativ economia europeana sunt evidente. Anul trecut, zona euro era aproape de a-si dubla recesiunea. Dar, cand a constatat ca intra in deflatie tehnica, BCE a apasat pe tragaci, declansand relaxarea cantitativa, inclusiv prin achizitii de obligatiuni suverane - scrie Roubini intr-un articol publicat de Project Syndicate.
Impactul financiar a fost imediat: odata cu relaxarea monetara, euro a scazut rapid, randamentele obligatiunilor de asemenea, iar pietele bursiere au inceput sa cumpere insistent. In plus, a intervenit scaderea brusca a preturilor la petrol. Toti acesti factori au stimulat cresterea economica.
Sunt indicii pentru un oarecare ...citeste mai departe despre "Nouriel Roubini: Zona euro da semne ca reinvie, dar totul depinde de nemti" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 09:15
Toate politicile monetare aplicate de bancile centrale in ultimii sase s-au transformat in mod neasteptat din masuri neconventionale de combatere a efectelor crizei financiare intr-un instrument uzual constant in piete.
Rezultatul folosirii masurilor neconventionale in politica monetara a pietelor a adus in cele din urma la o rebeliune in randul pseudo-economistilor creionati dupa model austriac si la o serie de lovituri transmise in piata.
Intreaga pleiada a economistilor "austrieci", speculantii de pe piata metalelor pretioase, fanaticii Bitcoin si altii si-au prezentat luni in sir scenariile catastrofale despre hiperinflatie, prabusirea dolarului, cresterea pretului aurului si eventuala inlocuire a valutelor actuale cu cripto-moneda digitala, arata profesorul Nouriel Roubini, intr-un editorial publicat in Project Syndicate.
O piata intoarsa pe dos
Predictiile acestora s-au dovedit false, peisajul actual aratand o piata intoarsa pe dos fata de prognozele pesimiste de acum un an.
Dolarul a castigat teren in fata euro, a yenului si a altor valute, inflatia este in continua scadere, cu bancile centrale ale statelor incapabile sa pastreze pragul de 2%, aurul a scazut cu peste 30 de procente fata de pretul de varf din 2013, de 1.900 de dolari uncia, iar bitcoin s-a dovedit cea mai slab cotata moneda a anului trecut, pierzand peste 60 din valoare.
Predicatorii dezastrelor economice au o vina majora in sarcina lor: au confundat cauza cu efectul.
Motivul... mai mult
Marti, 03 Februarie 2015, ora 08:00
Nouriel Roubini, omul care a prezis criza globala, revine in centrul atentiei aducandu-le aminte oficialilor europeni ca actuala criza a zonei euro a fost prevestita inca din 2006.
Printre semnalele de alarma trase de Roubini in urma cu 8 ani se numara dezechilibrul existent intre economiile componente ale zonei, rata ridicata a somajului, in special a somajului in randul tinerilor, si riscul declansarii deflatiei.
Intr-o postare recenta de pe blogul sau, "profetul crizelor" revine asupra unui alt pericol intrevazut inca de atunci: "Criza din zona euro va genera socuri puternice in economia mondiala si va afecta si generatiile viitoare".
Viitorul zonei euro
Rememorand toate analizele facute in ultimul deceniu pe exemplul unionist european, Roubini remarca doua modele de crestere economica stabila. "Fie ai o generatie tanara numeroasa dispusa sa lucreze ore suplimentare, fie detii cheia inovatiei si a creativitatii", explica economistul.
Cele doua metode sunt reliefate perfect de economiile din zona Asiei, adepte ale muncii in forta, sau de cea americana, care continua sa dea tonul in materie de inovatie si dezvoltare tehnologica.
Europa, in schimb, se situeaza in momentul de fata in cea mai proasta pozitie la ambele capitole - timpul liber si distractia raman capitole la care europenii exceleaza, in vreme ce dezvoltarea tehnologica din statele europene bate pasul pe loc. Doar cateva elemente izolate pot fi intalnite pe o harta Europei high-tech.... mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 18:00
2Nici nu a apucat economia globala sa faca primii pasi de redresare dupa socul inregistrat in urma cu 6 ani si "profetul crizelor", economistul Nouriel Roubini revine cu un nou semnal de alarma.
O noua analiza asupra economiei globale, facuta de omul care a prezis criza economica din 2008, evidentiaza punctele vulnerabile de pe fiecare continent in parte.
"Privind intr-un orizont de doar 24 de luni de acum inainte pot spune ca riscul de a avea un nou boom economic si o noua prabusire este subestimat pe toate pietele. Repetam aceleasi greseli pe care le-am facut si cu un deceniu in urma", a afirmat Roubini, intr-un interviu acordat publicatiei The Octavian Report.
China, pericolul evident
Intr-o prima faza, soarta economiei globale este strans legata de rezultatele economice ale Chinei.
"Sunt ingrijorat de faptul ca toata lumea subestimeaza scaderea nivelulului de crestere economica in China", anunta Roubini.
Fara a fi unul dintre partizanii viziunii catastrofale care prevad incetinirea motoarelor economiei chineze pana la un dramatic procent de 3% sau 4%, Roubini se arata destul de sceptic asupra potentialului economic al acestei tari.
O crestere economica de 7,5% prevazuta pentru acest an pentru economia Chinei este contestata de "profetul crizelor", acesta optand pentru un mult mai realist prag de 7% in acest an si o crestere economica de 6% pentru 2015, pastrand un trend descendent si in 2016.
Problemele Chinei sunt strict legate de sistemul... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 07:30
Reputatul economist Nouriel Roubini priveste cu indoiala redresarea rapida a economiei din zona euro. In opinia sa, constructiei politico-economice de pe continent ii lipsesc inca destul de multe atuuri pentru a se putea prezenta drept o Uniune.
"Profetul crizelor" sustine ca suntem pe punctul de a repeta aceleasi greseli facute in ultimul deceniu, care au dus la o crestere sustinuta urmata de o contractie rapida.
"Raportat la un orizont de timp de 24 de luni, riscul de a vedea un bum economic, urmat de o criza (boom and bust - eng.) nu este luat in considerare in mod serios de piete... Repetam aceleasi greseli din ultimii zece ani", sustine cel supranumit Dr. Doom.
Intr-un amplu interviu acordat publicatiei The Octavian Report, Roubini pune in balanta plusurile si minusurile Uniunii Europene, dar si pe cele ale conservatoarei politici monetare adoptate de Banca Centrala Europeana.
Riscul fragmentarii Uniunii, diminuat
In opinia lui Roubini, odata depasit varful de criza reprezentat de prabusirea succesiva a economiei din Grecia si caderea economiilor Frantei si Spaniei, riscul de divizare a Uniunii Europene s-a redus considerabil, gratie interventiei presedintelui BCE, Mario Draghi si a sintagmei "orice ar fi", folosita de acesta in discursul sau.
Tranzactiile monetare directe si Mecanismul European de stabilitate, crearea unui sistem bancar unitar, adoptarea masurilor de austeritate fiscala si, in final, revenirea pe crestere economica pot fi trecute... mai mult
Marti, 16 Decembrie 2014, ora 14:10
Cunoscutul economist american Nouriel Roubini face previziuni sumbre referitoare la anul 2012. El preconizeaza ca vor aparea proteste de strada, tensiuni sociale si politice si guverne rasturnate.
Nouriel Roubini estimeaza ca stresul permanent la care sunt supuse economiile avansate va continua ca un "proces dureros de recuperare a datoriilor", potrivit Business Insider.
Roubini a minimalizat masurile europene, care tintesc stavilirea crizei din prezent, acuzand luarea unor masuri de austeritate ce pun in pericol stabilitatea economica si politica pe termen scurt.
"Avem nevoie de o crestere economica a zonei euro. Nu putem vorbi doar despre austeritate, fara sa avem ca scop si o crestere economica. Acest lucru nu ar fi sustenabil.
Citeste mai multe despre Nouriel Roubini face previziuni sumbre pentru 2012 pe Ziare.com. mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 10:01
Economistul Nouriel Roubini, poreclit Dr. Doom, din cauza estimarilor sale apocaliptice asupra economiei mondiale, a anuntat o serie noua de previziuni, care i-a pus pe ganduri pe participantii Forumului Economic de la Davos.
"Intreaga Europa este in recesiune, iar cresterea economiei americane este una extrem de anemica. Exista o incetinire economica si in China, chiar acum", considera Roubini, citat de Business Insider.
Datele publicate de guvernul britanic arata ca economia Marii Britanii s-a contract mai mult decat anticipau analistii, aducand tara mai aproape de o recesiune de tip W.
Fondul Monetar International (F MI) a inrautatit estimarile pentru cresterea economica mondiala si a avertizat chiar ca in zona euro criza trece printr-o "faza noua, foarte periculoasa".
Economistul Nouriel Roubini crede ca zona euro are prea multe probleme. "In zona euro sunt multe probleme, cum ar fi datoriile publice foarte mari si conturile curente ale unor state.
Acestea nu pot fi rezolvate de catre Banca Centrala Europeana, prin tiparirea de bani. Se vor rezolva in ani de zile, iar acum congatiunea deja s-a raspandit", puncteaza Roubini.
Economistul mai crede ca solutia iesirii din criza consta in relaxarea monetara masiva. "Banca Centrala Europeana trebuie sa actioneze rapid cu masuri de "relaxare monetara masiva" pentru a preveni agravarea crizei, in timp ce masurile de austeritate ar trebui domolite", spune Roubini.
In opinia sa, euro ar trebui depreciat... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 19:25
Perspectivele economiei globala in 2012 sunt sumbre, recesiunea din Europa va continua, in SUA cresterea economica slaba. In acest context, razboaiele valutare ar putea degenera in batalii comerciale, sustine economistul american Nouriel Roubini.
Economiile asiatice se vor resimti din cauza scaderii economice a Chinei, in timp ce America Latina va avea de suferit din cauza preturilor mici ale materiilor prime. Europa Centrala si de Est sunt expuse la zona euro. La toate acestea se mai adauga si tulburarile din Orientul Mijlociu, scrie Nouriel Roubini, intr-o analiza Reuters.
Economistul considera ca o recesiune in zona euro este o certitudine. In timp ce profunzimea sau durata acesteia nu pot fi prevazute, iar criza creditelor va continua. Recesiunea va fi cu atat mai grava, cu cat austeritatea fiscala si problemele datoriilor suverane nu se vor termina in 2012.
Economia SUA se confrunta cu riscuri considerabile din cauza situatiei din zona euro. In plus, se va confrunta cu ajustari fiscale semnificative cu o presiune crescanda in sectorul imobiliar, cu o stagnare a veniturilor si cu un blocaj politic.
Intre timp, deficientele din modelul economic adoptat de China incep sa devina evidente. Scaderea preturilor la locuinte vor declansa o reactie in lant care va avea un efect negativ asupra dezvoltatorilor, investitiilor si, nu in ultimul rand, asupra veniturilor publice.
Cererea slaba din SUA si zona euro au impiedicat cresterea exporturilor din China.... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 08:12
Nouriel Roubini este de parere ca masurile de austeritate luate de statele europene vor duce la o adancire a crizei, pe termen scurt, o situatie pe care tarile de la periferia UE nu o vor putea controla.
Intr-un articol de pe Al Jazeera, Nouriel Roubini comenteaza situatia din Europa, sustinand ca, dupa parerea sa, criza zonei euro a atins punctul culimant cu Grecia pe marginea incapacitatii de plata si cu Italia in pericol. De aceea, economistul crede ca euro ar fi trebui depreciat, iar tarile de la marginea uniunii intarite pentru a face fata crizei economice.
Roubini considera ca problemele zonei euro sunt profunde si structurale si au afectat sever cel putin patru economii europene : Irlanda, Portugalia, Cipru si Spania.
Economistul mentioneaza faptul ca in Europa s-a produs o discrepanta intre tarile care cheltuiau mai mult decat produceau, precum Grecia, Italia, Irlanda si tarile care cheltuiau mai putin decat produceau precum, Germania sau Franta. Acesta este de parere ca datoria publica si cea privata din tarile care au cheltuit mai mult decat ar fi trebuit nu au mai putut fi controlate in clipa in care criza imobiliara a explodat pe piata, iar deficiturile bugetale si diferentele fiscale au scapat de sub control in tarile de la periferia zonei euro.
In ceea ce priveste viitorul zonei euro, Nouriel Roubini este ferm : ori se vor lua alte masuri ori zona euro se va destrama.
Solutia pentru salvarea zonei euro include, dupa economistul american, masuri... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 15:52