Fondul de salvare din zona euro, constituit sub numele Mecanismul European de Salvare (MES) este vazut de numerosi analisti drept cheia spre salvarea tarilor de criza datoriilor suverane. Care sunt, insa, punctele slabe ale acestuia si ce alte solutii exista daca acesta va fi respins de magistratii germani?
Curtea Constitutionala din Germania se va exprima, pe 12 septembrie, in privinta compatibilitatii MES, destinat finantarii tarilor membre din zona euro aflate in dificultate, cu Constitutia germana, numeroase voci sustinand ca, prin ratificarea Mecanismului, se renunta la o parte din suveranitatea statului german.
In cazul in care judecatorii curtii germane ratifica Mecanismul, cei 500 de miliarde de euro ai fondului de salvare vor putea fi folositi pentru achizitia de titluri de stat sau pentru imprumuturi conditionate pentru statele cu probleme. Cu toate acestea, capacitatea acestuia de ajutor este limitata, mai ales daca situatia in state mari, precum Spania ori Italia, se inrautateste.
Incercarea lui Mario Draghi, seful BCE, de a convinge oficialii europeni sa confere MES capacitati bancare, a esuat. Daca Mecanismul ar fi avut astfel de calitati, atunci BCE ar fi putut asigura un flux continuu de bani in caz de nevoie, sporind astfel cantitatea de fonduri de care acesta dispune.
Pe de alta parte, Curtea Constitutionala ar putea alege sa nu ratifice MES, caz in care Uniunea Europeana trebuie sa gaseasca o alta solutie pentru rezolvarea crizei. Impactul... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 13:52
Ministrii de Finante din Uniunea Europeana (UE) au aprobat principiile unui sistem permanent pentru rezolvarea crizelor din Europa, denumit Mecanismul European de Stabilitate, in care investitorii ar putea contribui gradual la acoperirea costurilor unei eventuale intrari in incapacitate de plata, informeaza Mediafax.Mecanismul se bazeaza pe propunerile Germaniei si Frantei, iar prin el detinatorii de obligatiuni si alte astfel de titluri de valoare ar putea fi determinati, din 2013, sa imparta povara restructurarii datoriilor suverane ale unui stat din zona euro, a declarat comisarul european pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, citat de Reuters.
Participarea investitorilor la restructurarea datoriilor nu va face obiectul unor proceduri automate, ci va urma unei evaluari de la caz la caz, a precizat el.
Fondul Monetar International (FMI) favorizeaza o practica numita "Clauza actiunii colective" (Collective Action Clause - n.r.) in cazul obligatiunilor suverane, care permite majoritatii unor detinatori de titluri sa impuna restructurarea datoriilor altora. Aceasta procedura se va aplica obligatiunilor suverane din zona euro incepand cu 2013, a spus Rehn.
Ministrii de Finante au aprobat, de asemenea, un program de salvare de 85 de miliarde de euro pentru Irlanda.
Asistenta financiara externa va ajuta Dublinul sa acopere datoriile bancilor si deficitul bugetar urias.
Circa 35 de miliarde de euro vor fi utilizate pentru restructurarea institutiilor de credit.
Irlanda va... mai mult
Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 11:26