Cel mai mare parc eolian offshore de pe planeta a inceput, joi, sa produca energie electrica in apropiere de coasta de nord-vest a Marii Britanii, a anuntat compania daneza Orsted.
Compus din 87 de turbine, fiecare cu o inaltime de doua ori mai mare decat celebrul Big Ben, parcul eolian offshore Walney Extension acopera o suprafata de 145 kilometri patrati si are o capacitate totala de 659 megawati, suficienta pentru a alimenta cu energie aproape 600.000 de locuinte.
Amplasat in Marea Irlandeza, la aproape 12 mile (19 kilometri) de coasta de nord-vest a Marii Britanii, parcul eolian offshore Walney Extension devanseaza detinatorul actual al titlului de cel mai mare parc eolian offshore de pe planeta, facilitatea London Array, in estuarul raului Tamisa, informeaza CNBC.
"Acest proiect, finalizat la timp si in limitele bugetului, marcheaza un nou pas important in viziunea Orsted a unei lumi care functioneaza in intregime pe baza de energie verde", a declarat directorul diviziei din Marea Britanie a Orsted, Matthew Wright.
Grupul danez Orsted a inceput constructia acestui proiect in 2015. Orsted detine 50% din actiunile acestui proiect, restul fiind impartit in mod egal intre fondurile daneze de pensii PFA si PKA.
Europa este un jucator important in sectorul energiei eoliene offshore cu peste 4.000 de turbine eoliene offshore instalate in 11 tari, potrivit datelor furnizate de organizatia de profil WindEurope. Numai putin de 13 noi parcuri eoliene offshore au... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2018, ora 14:36
Scotia s-ar putea transforma in uzina de energie verde a Regatului Unit. Guvernul scotian a aprobat saptamana trecuta construirea primului parc eolian plutitor din Marea Britaniei in largul coastelor din nord-vestul tarii.
Proiectul pilot de 30 MW urmeaza sa fie realizat de Statoil, compania de stat in domeniul energiei din Norvegia, energia produsa fiind suficienta pentru a alimenta 20.000 de locuinte, anunta portalul Quartz.
Costuri reduse
"Parcurile eoliene plutitoare reprezinta o noua, importanta si extrem de competitiva resursa de energie regenerabila.
Obiectivul nostru este sa demonstram utilitatea comerciala a acestui proiect si sa crestem potentialul aplicarii acestei solutii la scara globala", a explicat Irene Rummelhoff, vicepresedinte pentru noi solutii energetice in cadrul Statoil.
In cadrul proiectului pilot, constructorii norvegieni vor amplasa 6 turbine eoliene flotabile de cate 5 MW la 30 de kilometri departare de plajele din Peterhead, comitatul Aberdeen.
Pentru ca nu sunt fixate pe fundul marii, costurile pentru realizarea turbinelor scad considerabil, fapt ce inseamna producerea de energie la un pret avantajos.
Statoil si guvernul scotian se asteapta ca pretul energiei produse in proiectul pilot Hywind Scotland sa fie de 100 lire/MWh, cu 12 lire mai ieftin decat media inregistrata la nivel global in cadrul altor proiecte eoliene maritime, relateaza consultantii de la Carbon Trust.
Expertii companiei au estimat ca dezvoltarea unor... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 12:16
1Ministerul Energiei din Marea Britanie a aprobat, marti, proiectul parcului eolian Dogger Bank Creyke Beck, care, la finalizare, va fi cel mai mare parc eolian offshore din lume, transmite Reuters
Dogger Bank Creyke Beck va cuprinde pana la 400 de turbine eoliene cu o capacitate de 2.400 de MW, suficienta pentru aprovizionarea cu energie electrica a unui numar de doua milioane de locuinte. Proiectul, care va fi amplasat in sectorul britanic al Marii Nordului, este promovat de Forewind, un consortiu format din companiile SSE, RWE, Statkraft si Statoil, potrivit Agerpres.
Aprobarea venita de la Guvernul de la Londra reprezinta un moment de cotitura pentru acest proiect, pentru care decizia finala de investitie va fi luata in aproximativ doi ani, dupa care vor putea incepe lucrarile de constructie, a declarat un purtator de cuvant al consortiului de companii care se ocupa de acest proiect.
O decizie referitoare la cea de-a doua cerere depusa de consortiul Forewind, pentru un alt proiect denumit Dogger Bank Teesside A si B, este asteptata pentru luna august a acestui an.
In prezent, Marea Britanie are o capacitate de productie a energiei eoliene offshore de aproximativ 5,05 GW, cea mai mare din lume, iar obiectivul sau este ca in 2030 sa ajunga la 41 de GW in incercarea de a reduce emisiile de carbon in sectorul electricitatii. mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 09:34
Japonia va incepe, in luna iulie a acestui an, constructia celui mai mare parc eolian offshore din lume. Proiectul face parte din strategia energetica nationala, care isi propune inlocuirea productiei de energie nucleara cu cea regenerabila.
Asadar, pana in 2020, 143 de turbine eoliene vor fi construite in ocean, de-a lungul coastei Fukushima, acolo unde in martie 2011 un cutremur urmat de tsunami a avariat o centrala nucleara, demonstrand cat de riscanta este aceasta industrie, comenteaza New Scientist.
Parcul eolian, care in final va ajunge sa genereze un gigawatt de energie, face parte din strategia nationala de inlocuire a productiei de energie nucleara cu cea regenerabila si va suplini productia celor 54 de reactoare, inchise dupa evenimentele din 2011.
Astfel, parcul eolian care se intinde pe o suprafata de 16 kilometri pe coasta Japoniei, va deveni cel mai mare parc eolian din lume, avand in vedere ca va produce de doua ori mai multa energie decat cel care detine recordul in prezent - Greater Gabbanf de pe coasta Marii Britanii. Cele 140 de turbine din Suffolk produc in prezent doar 504 megawatti.
Ambitiile Japoniei nu se opresc insa aici. Noua strategie energetica isi propune ca provincia Fukushima sa devina independenta energetic pana in 2040, prin intermediul surselor de energie regenerabila. Ca parte a acestui plan, in aceasta provincie va fi construit si cel mai mare parc solar din tara. mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 10:06
Compania germana Prowind va incepe in aceasta vara lucrarile la un parc eolian de 300 de MW in Romania, pe care intentioneza sa-l finalizeze pana la sfarsitul anului urmator, a declarat directorul operational al Prowind, Johannes Busmann.
Prowind, care dezvolta parcul eolian in Nord-Esul Romaniei impreuna cu General Electric, cauta un investitor pentru achizitia proiectului, a declarat Busmann intr-un interviu acordat Bloomberg.
Compania este dispusa sa pastreze o participatie, in functie de discutii, a spus el.
"Nu putem opera acest proiect pe cont propriu si din acest motiv cautam un investitor international. Negociem cu investitori care nu sunt prezenti in Romania, dar si cu investitori aflati deja pe piata", a declarat Busmann.
Prowind intentiona sa construiasca in total parcuri eoliene de 760 de MW in Romania.
"Restul de 460 de MW este incert, din cauza capacitatii de conectare la sistemul de transport de electricitate al Romaniei", a adaugat Busmann.
Prowind are planuri pentru proiecte eoliene in Romania, Canada, Marea Britanie, Irlanda, Franta, Australia si Germania. mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 08:56