Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BERD ar putea finanta o parte din investitia de 300 mil. euro a EDP in ferme eoliene din Dobrogea

BERD ar putea finanta o parte din investitia de 300 mil. euro a EDP in ferme eoliene din Dobrogea

Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale ar putea finanta partial proiectul de realizare a doua ferme eoliene in Dobrogea, in valoare de aproape 300 milioane euro, derulat de compania portugheza Energias de Portugal (EDP), relateaza NewsIn.

Potrivit unui oficial al EDP in Romania, BERD si IFC au finalizat evaluarea tehnica si a impactului de mediu al investitiei, iar pana in luna iunie publicul isi poate face cunoscute opiniile despre acest proiect.

Cele doua institutii financiare nu au anuntat inca nivelul implicarii. Renovatio Power SRL si Cernavoda Power SRL, doua societati constituite pentru derularea proiectelor (Special Purpose Vehicles -SPVs), apartinand EDP Renewables Romania (EDPR), vor dezvolta doua ferme eoliene in zona Dobrogei din Romania, la aproximativ 33 km si respectiv 45 km de portul Constanta, de la Marea Neagra.


Proiectele cuprind un parc eolian cu o putere de 90 MW, in apropiere de Pestera, si un parc eolian cu o putere de 138 MW, in apropiere de Cernavoda, potrivit datelor din impactul social si de mediu al proiectelor.


"Estimam ca in septembrie vom finaliza constructia la Pestera, inclusiv racordarea pentru livrarea de energie la Enel Dobrogea, iar in decembrie vrem sa devina operational si parcul eolian de la Cernavoda", a mai spus oficialul companiei.


EDPR este al treilea producator de electricitate in turbine eoliene la nivel mondial, avand capacitati instalate de 6.227 MW la finalul lui 2009, precum si alte 739 MW in curs de realizare, din care 43% in SUA.


EDPR activeaza, de asemenea, in opt tari europene (Portugalia, Spania, Franta, Belgia, Polonia, Italia, Marea Britanie si Romania si in Brazilia. Tot in judetul Constanta, grupul ceh CEZconstruieste un parc eolian de 600 MW, care ar urma sa fie finalizat in septembrie, cu cateva luni intarziere. Prima etapa vizeaza localitatea Fantanele, unde vor fi instalate 139 de turbine, iar cea de-a doua comuna Cogealac, cu alte 101 turbine. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1461 ori
Citeste mai multe despreBERD investitie proiecte