Energia eoliana, pe buzele tuturor. Mai nou, atrage interesul unor companii precum Google sau Ikea

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 16:45
4081 citiri
Energia eoliana, pe buzele tuturor. Mai nou, atrage interesul unor companii precum Google sau Ikea
Foto: OffshoreWind

Google si Ikea se arata tot mai interesate de energia verde si au dezvaluit cate un nou acord semnat cu companii din aceasta industrie. Ikea, retailerul suedez de mobilier, a facut cel mai mare pas de pana acum in industria energiei regenerabile, prin cumpararea unui parc eolian cu 55 de turbine, amplasat in Texas, principalul stat american producator de astfel de energie.

La randul lor, cei de la Google au semnat un acord pe zece ani prin care au cumparat energia produsa de cele 19 turbine din ferma eoliana de langa noul lor centru de date din Olanda, in care americanii investesc 600 de milioane de euro.

Aceste doua tranzactii, separate, sunt ultimele investitii facute de cele doua companii in energie regenerabila, scrie Financial Times.

La cat se ridica investitiile celor doua companii in energia verde

Google a investit, pana acum, peste un miliard de dolari in astfel de proiecte, iar Ikea a anuntat ca are in plan investitii de 1,9 miliarde de dolari in energie solara si eoliana pana la sfarsitul lui 2015. Suedezii au facut prima achizitie din industria americana de energie eoliana in prima parte a acestui an, cand a cumparat o mica ferma din Illinois.

Compania a precizat ca este intentioneaza sa detina si sa opereze 279 de turbine eoliene in noua tari, ca parte a planurilor sale de a consuma, la nivel global, numai energie regenerabila pana in 2020.

Proiectele de energie regenerabila sunt atragatoare pentru companiile care doresc sa-si imbunatateasca imaginea "verde", dar au si avantajul unor stimulente financiare oferite de multe tari.

"Investitia in parcurile eoliene poate fi extrem de profitabila datorita sprijinului public oferit", a declarat Peter Atherton, analist in energie de la Liberum, broker din Marea Britanie.

Acordurile de achizitie de energie pe termen lung, cum este cel semnat de Google cu o companie din nordul Olandei, pot aduce, de asemenea, energie elctrica la preturi atractive. Aceasta este a treia tranzactie, din ultimele 18 luni, prin care grupul de tehnologie a cumparat energie electrica eoliana din Europa.

Francois Sterin, director Google pentru infrastructura la nivel mondial, a declarat ca aceaste decizii ale companiei au un "mare impact financiar".

Centrele de data ale Google consuma foarte multa energie si au devenit tinte ale campaniilor ecologistilor, prin care acestia incearca sa determine companiile sa nu mai foloseasca energie produsa prin combustibili fosili care provoaca schimbarile climatice.

Nici Ikea, nici Google, nu au dezvaluit valoarea celor mai recente tranzactii facute in industria de energie eoliana, mai scrie FT.

#energie eoliana, #google ikea energie verde, #investitii energie regenerabila , #Investitii