Legea darii in plata a intrat in vigoare de mai bine de doua luni, insa cei care vor sa scape de povara ratelor cu ajutorul ei se confrunta deja cu un obstacol - recuperatorii sustin ca nu li se aplica legea. Avocatii dau asigurari ca proprietarii locuintelor vor castiga in instanta fara probleme.
In multe cazuri, firmele de recuperare au cumparat creanta de la banci, iar acum cei care au probleme cu plata ratelor sunt datori recuperatorilor. Concret, debitorul (datornicul) a ramas acelasi, insa creditorul - initial banca de la care s-a facut imprumutul - s-a schimbat. Odata cu asta, lucrurile nu mai sunt la fel de clare pentru cei indatorati.
Avocatul Adrian Cuculis a acordat un scurt interviu Ziare.com, in care a raspuns intrebarilor pe care si le pun multi dintre cei care peste noapte s-au trezit datori catre recuperatori.
Recuperatorul imi spune ca legea nu i se aplica si trebuie sa il dau in judecata. Ce trebuie sa fac?
Avocatul a explicat ca, desi recuperatorul ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata - cat costa si cum scapam de recuperatori" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Iulie 2016, ora 08:14
Curtea Constitutionala a fost sesizata in legatura cu Legea darii in plata, in cadrul unui proces aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 6 din Bucuresti.
Procesul, dintre Unicredit Bank si o persoana care dorea sa inapoieze bancii locuinta si sa scape de datorii, a fost suspendat pana la decizia CCR, transmite Mediafax.
Nu este singura sesizare de acest gen facuta in ultima vreme.
La inceputul lunii iunie, Banca Transilvania a decis sa conteste Legea darii in plata pe motiv ca ar incalca unele prevederi din Constitutie.
Mai exact, institutia de credit arata ca actul normativ incalca dreptul de proprietate si se aplica retroactiv, ceea ce nu ar fi in concordanta cu legea fundamentala a statului ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata a ajuns pe masa Curtii Constitutionale" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 16:18
Legea darii in plata intra in vigoare vineri, dupa indelungi dezbateri, contre si sperante pentru romanii cu credite.
Hulita intr-un mod voalat de banci, dar dorita de cei care au probleme financiare, actul normativ s-a plimbat luni bune prin Parlament. Anul trecut a fost adoptat de deputati si senatori, dar a fost respins de presedintele Klaus Iohannis.
In 2016, traseul legislativ s-a reluat, iar proiectul a suferit cateva modificari semnificative. Cele mai importante au fost introducerea unui plafon de 250.000 de euro pentru imprumut si excluderea locuintelor luate prin programul guvernamental "Prima Casa".
Scopul actului normativ e simplu, la prima vedere: predai bancii cheia locuintei si ai scapat de datorii. Ceea ce inseamna o veste buna pentru cei care au o situatie materiale proasta, care nu sunt putini. In martie, numarul persoanelor fizice cu restante de peste 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare (IFN) a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ...citeste mai departe despre "Controversata lege a darii in plata intra in vigoare: Hulita de unii, asteptata cu sufletul la gura de altii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 09:16
Astazi am semnat adeverinta de venit pentru unul dintre salariatii cabinetului meu. Ca orice tanar serios, acesta isi doreste o casa in scopul intemeierii unei familii. Nu are un salariu foarte mare: e platit pe contract de munca, conform performantelor, experientei si a negocierii cu angajatorul.
Colegul meu deprimat si foarte trist mi-a zis: "Sper sa prind ultima transa din programul 'Prima casa' la ultima banca din sistem la care nu s-au terminat fondurile, pentru ca altfel nu mai am nicio sansa!".
Intr-adevar, cam asta e siuatia tuturor tinerilor dupa intrarea in vigoare a Legii darii in plata.
Citeste mai departe despre "Tinerii pot sa-si ia adio de la cumpararea unei locuinte" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 07:08
Pentru un ochi neantrenat, Legea darii in plata este o binefacere pentru cei care si-au cumparat o locuinta pe credit, iar azi se afla in dificultate financiara, si o mare infrangere pentru sistemul bancar.
Mare infrangere pentru banci? Fara indoiala! Dar binefacere pentru cei carora li se adreseaza? Nu prea! La o analiza atenta, foarte putini dintre cei care ar avea in mod real nevoie vor beneficia de pe urma acestei legi.
Ideea legiferarii "darii in plata" ca drept al debitorului pleaca de la premiza ca un mare numar de titulari de credite imobiliare ar fi fericiti sa renunte la locuinta luata pe credit, numai ca sa-si lichideze datoria catre banca.
Cum insa nu pot sa o faca fara acordul acesteia, iar banca evident nu vrea, ar fi nevoie de o lege care, punand in paranteza atat prevederile Codului Civil cat si pe cele ale Legii bancare, sa oblige bancile sa accepte in plata casele si apartamentele cumparate prea scump pe bani dati prea usor.
Daca lucrurile ar sta astfel, ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Un formidabil truc publicitar!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Martie 2016, ora 07:21
Persoane care au interesul ca Legea darii in plata sa fie aprobata au inventat cazuri de persoane care s-ar fi sinucis din cauza problemelor cu bancile, a afirmat, joi, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care considera ca ar trebui facuta o ancheta in acest sens.
Oficialul BNR s-a referit la relatarile din presa, despre cazuri de sinucideri din cauza bancilor, potrivit News.ro.
BNR: Legea darii in plata va duce la ieftinirea locuintelor, dar va creste avansul la credite
"Nu pot sa stiu tot ce se intampla in tara asta, nu am cum. Dar nu pot sa cred ca sunt cazuri de sinucideri din cauza bancilor si lucrurile au trecut asa, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic", a comentat Vasilescu, in cadrul unei conferinte de presa.
"S-au facut afirmatii si s-au facut in fuga, as putea spune in bataie de joc, pentru ca nu a demonstrat nimeni ca exista aceste sinucideri. Presa este vinovata si toti ceilalti. Nu poti sa vorbesti despre asa ceva ...citeste mai departe despre "Vasilescu, BNR: S-au inventat cazuri de sinucideri din cauza bancilor pentru a sustine Legea darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Martie 2016, ora 15:32
Consiliul Tineretului din Romania (CTR) considera ca darea in plata, ca principiu, este o masura de protectie binevenita a clientilor bancilor, insa in forma actuala pune in pericol pe termen lung accesul tinerilor la locuinte si decredibilizeaza orice demers viitor care ar putea fi facut de stat in vederea sustinerii accesului la credite.
Reprezentantii organizatiei cer ca programul "Prima Casa" sa continue si, in general, ca statul sa poata interveni, in calitate de garant, pentru a facilita accesul la diferite categorii de credite care pot avea un impact social si economic pozitiv, se arata in comunicatul remis Ziare.com.
Legea darii in plata - cadoul otravit
"Ne dorim ca tinerii sa isi permita in continuare locuinte. Nu traim intr-o tara in care din banii de pensie o persoana sa poata plati si chirie si sa si traiasca. Sansa pe care o au tinerii prin programul 'Prima Casa' nu trebuie luat in deradere, cum am vazut ca se intampla pe alocuri in spatiul public. Traim in ...citeste mai departe despre "Avertisment despre darea in plata: Pericolul care ii paste pe tineri" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Martie 2016, ora 14:08
Legea darii in plata va fi rediscutata in aceasta sesiune parlamentara, dupa ce a fost trimisa la reexaminare de presedintele Klaus Iohannis, iar bancherii au avertizat fata de efectele asupra creditarii.
Insa ce se va intampla cu pretul locuintelor daca actul normativ va intra in vigoare?
Legea darii in plata: Discutiile, amanate de senatori - Bancile sunt aratate cu degetul
"Cele mai multe banci isi vor regandi produsele si vor impune un avans considerabil mai mare pentru creditare. Acest lucru va avea un impact asupra segmentului rezidential, iar cumparatorii care dispun de cash vor avea o putere de negociere mai mare", a explicat pentru Ziare.com Daniel Crainic, care conduce divizia de marketing si comunicare a portalului Imobiliare.ro.
El a amintit, insa, ca in ultimul an preturile locuintelor au inceput sa creasca, in special pe segmentul vechi. In consecinta, aplicarea legii darii in plata "poate determina o oprire a acestui trend sau, in orice caz, o incetinire a ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Ce se va intampla cu pretul apartamentelor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Februarie 2016, ora 08:42
Bancherii ameninta ca avansul pentru creditele ipotecare ar putea ajunge la 50%, daca legea darii in plata va intra in vigoare.
Acestia sustin ca doar in acest mod pot acoperi eventualele pierderi, informeaza Digi 24.
Proiectul de lege se afla pe masa presedintelui Klaus Iohannis, care are doua optiuni: fie sa il reintoarca in Parlament, pentru reexaminare, fie sa il promulge.
In actuala forma, actul normativ prevede ca cei care au luat un credit ipotecar pot preda locuinta bancii si scapa de plata ratelor, lucru ce nu se intampla in prezent.
Legea darii in plata transpune directivele europene? Ce spune Ministerul de Externe
Florin Danescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, avertizeaza ca legea va conduce la cresterea avansului pentru creditele ipotecare si sustine ca "totul e calculat pe cifre".
"In calculul riscurilor, de acum incolo, vei lua in calcul o cadere de piata potentiala si aceasta dare in plata care poate ajunge la 50 la suta, de ...citeste mai departe despre "Efectul nefast al legii darii in plata: Avansul pentru creditele ipotecare ar putea ajunge la 50%" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 10:57