Ministerul Finantelor a inregistrat, luni, al doilea esec consecutiv la licitatiile pentru titluri de stat, respingand toate ofertele bancilor pentru obligatiuni scadente in 29 aprilie 2024. Sumele oferite au fost sub valoarea licitatiei, iar dobanzile au fost considerate prea mari, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Licitatia a avut o valoare anuntata de 300 milioane lei, dar oferta de finantare a bancilor a fost slaba, de doar 288 milioane lei.
"Ministerul Finantelor Publice respinge in totalitate ofertele de cumparare transmise, considerandu-le la un nivel neacceptabil al pretului ofertat", arata cumunicatul BNR.
Esecul era anticipat de analisti.
"Nu este cel mai lichid titlu si, pe fondul incertitudinilor interne si externe mari, cererea ar putea fi slaba; mai mult, avand in vedere ca MF ar putea decide sa nu plateasca randamentele mai mari cerute de piata (dupa cum am vazut recent), e posibil sa vedem o licitatie cu alocare partiala sau chiar una esuata", arata raportul ING Bank, publicat luni dimineata.
La licitatia precedenta din cadrul emisiunii de titluri scadente in aprilie 2024, din 16-17 februarie, Ministerul Finantelor a reusit sa plaseze obligatiuni de 345 milioane lei, in linie cu valoarea programata.
Randamentul mediu obtinut de banci a fost de 3,51% pe an pana la scadenta, iar randamentul maxim - de 3,53%, in crestere sensibila fata de licitatiile precedente pentru aceeasi scadenta.
Obligatiunile emise de catre... mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 19:03
Ministerul Finantelor(MF) a respins joi toate ofertele bancilor pentru cumpararea de obligatiuni, in valoare de 300 milioane RON. Decizia luata de MF a fost determinata de nivelul ridicat al dobanzilor solicitate de banci, in contextul intensificarii factorilor de risc macro-financiar pe mapamond.
MFP a respins ofertele bancilor pentru obligatiuni pe sapte ani
Dupa ce au atins niveluri minime record la jumatatea lunii mai, costurile de finantare a statului roman au crescut, pe fondul factorilor externi (apropierea de final a perioadei banilor ieftini in Statele Unite, semnalele macro-financiare nefavorabile din China), dar si a factorilor interni (luna iunie expira termenul pentru implementarea angajamentelor convenite cu FMI in cadrul acordului de tip preventiv).
De fapt, perceptia de risc a capitalului strain pentru expunerea pe titluri de stat emise de Romania s-a deteriorat rapid (evolutie reflectata si de deprecierea RON), se arata intr-un SSIF Broker.
Curba randamentelor a inregistrat o crestere pe toate scadentele (in medie cu aproximativ 0,8 p.p.), aceasta mentinandu-se aproape flat, expresie a persistentei asteptarilor investitorilor de crestere lenta (sub 2% an/an) si inflatie ridicata (peste 3% an/an) in trimestrele urmatoare. mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 16:45