Situatia Romaniei din perspectiva Bruxelles-ului, dupa cum se prezinta in recomandarile facute in urma cu mai putin de o luna in cadrul asa-numitului Semestru european, este deja mai "albastra" decat steagul cu 12 stelute.
Noi ne ocupam de circ politic, iar purceaua economico-financiara isi da duhul in cotet.
1. Romania se afla sub supravegherea Comisiei Europene pana in primavara anului 2018, deoarece rambursarea imprumutului acordat de UE in cadrul acordului cu FMI din 2009 (urmare directa a deciziilor hazardate de crestere a veniturilor si in contextul crizei mondiale) este urmarita pana la rambursarea a 70% din suma de plata.
Va reamintim ca anul viitor, conform programului de rambursari de bani catre UE pentru stingerea consecintelor financiare ale masurilor luate in 2007 si 2008 de guvernul din acea vreme, vom avea un varf de plata de 1,4 miliarde de euro, ceea ce va insemna un efort bugetar de circa 0,73% din PIB in 2018.
2. Pe data de 12 iulie 2016, Consiliul European a recomandat Romaniei sa limiteze devierea de la obiectivul de deficit bugetar si sa realizeze o ajustare fiscala de 0,5% din PIB, in afara cazului in care atingerea obiectivului pe termen mediu (-1% din PIB) se poate face cu un efort mai mic.
Noi am facut exact pe dos si ne-am dus cu deficitul bugetar de la -0,8% din PIB in 2015 la -3,0% din PIB in 2016, potrivit datelor oficiale ale Eurostat (noi anuntasem initial -2,4% din PIB).
3. In 22 mai 2017, am fost avertizati oficial in... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 21:49
Premierul Dacian Ciolos a reiterat ca Guvernul sau va aplica marirea cu 10% a salariilor bugetarilor, insa a precizat ca ar fi preferat o marire per total si cu criterii pentru marire. Acest efort ar fi fost insa foarte mare.
"Legat de cei 10%, nu stiu ce marja ar fi avut Guvernul sa nu aplice o lege a Parlamentului (...) Eu as fi preferat sa aplicam aceasta marime nu proportional, ci cu o marire a bugetului per total si cu criterii pentru acordarea banilor in plus. Insa ar fi fost un efort foarte mare", a afirmat Ciolos la Realitatea TV.
Anuntul lui Ciolos, dupa ce Iohannis a promulgat legea care majoreaza salariile bugetarilor (Video)
"Decat sa incepem un razboi cu Parlamentul fata de aplicarea unor masuri trecute in lege, ar insemna sa incalcam legea, riscam sa intarziem votarea bugetului, stiu ca va fi dificil de tinut in frau acest buget, inclusiv maririle salariale, dar am decis sa stimulam investitiile publice", a spus premierul.
Acesta a mai aratat ca Guvernul sa... citeste mai departe despre "Ciolos ar fi preferat sa aplice marirea salariilor bugetarilor nu proportional, ci pe criterii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 22:58
Fostul premier Victor Ponta a salutat pe o retea de socializare faptul ca presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, legea privind majorarea salariilor bugetarilor cu 10%.
"Ma bucur foarte tare ca aceasta masura adoptata de noi este in vigoare de la 1 decembrie! Era ilogic si incorect sa vezi ca Romania are crestere economica 4 ani la rand (cea mai mare din UE in ultimul trimestru) si ca acest lucru nu se reflecta si in 'buzunarul' omului obisnuit.
Relaxare fiscala si crestere a veniturilor - acestea au fost baza Programului economic si social al USL", a transmis pe Facebook Victor Ponta.
Totusi, fostul sef al Guvernului sustine ca, daca ar fi fost in continuare premier, in mod sigur Klaus Iohannis nu ar fi promulgat legea ...citeste mai departe despre "Ponta jubileaza pe Facebook: Salariile bugetarilor si intepaturi pentru Iohannis" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 10:13
Nu cred ca PSD se mai gandeste sa ramana la guvernare dupa alegerile din 2016. Dar, in aceste zile, creeaza o platforma irationala, in opinia mea, pentru perioada in care va fi in Opozitie.
Altfel nu pot sa explic promisiunile facute de ministrul Muncii, Rovana Plumb. Domnia sa este noul lider interimar al coalitiei, dupa cum a precizat vicepremierul Gabriel Oprea.
Asa ca noul lider, in lipsa celui vechi plecat la control in Turcia, a anuntat marirea salariilor bugetarilor cu 70 de procente in urmatorii trei ani.
E vorba de aproape un milion de bugetari. Cam cat credeti ca va fi deficitul Romaniei? In niciun caz trei procente din PIB, maximul admis in Uniunea Europeana.
Aceste promisiuni irationale cred ca au legatura cu degringolada din interiorul partidului, unde fiecare dintre cele doua tabere - ma refer aici la echipa Ponta-Rovana si cealalta reprezentata de Dragnea-Oprisan - incearca sa se remarce printr-un joc de genul cine da mai mult.
Eu, unul, nu cred ca Rovana ...citeste mai departe despre "Rovana Plumb si salariile bugetarilor, un nou episod din serialul "Drumul spre Grecia"" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 11:32
Premierul Victor Ponta a anuntat, joi seara, ca nu a fost de acord cu ordonanta emisa miercuri de guvernul condus de Gabriel Oprea privind majorarea salariilor demnitarilor.
"Ordonanta cu salariile demnitarilor: eu nu am fost de acord cu ea. Am spus ca intr-adevar demnitarii trebuie sa fie bine platiti, dar odata cu legea salarizarii.
Nu am vrut sa creez impresia ca am ceva cu ceea ce s-a discutat intre domnul Iohannis si Oprea in absenta mea. Revin la decizia mea si miercuri vom adopta alta. Nu se maresc salariile la presedinte si prim-ministru decat odata cu bugetarii.
Asa am fost informat ieri, cred ca cel mai corect e sa amanam intrarea in vigoare si sa amanam pana la crestrerea salariilor bugetarilor", a declarat premierul intr-o interventie telefonica la B1 TV.
Salariile presedintelui, premierului si ministrilor, majorate
Ponta s-a declarat nemultumit de faptul ca i-a fost ascunsa decizia luata de premierul interimar Gabriel Oprea, insa si mai suparat a fost dupa ...citeste mai departe despre "Marirea salariilor demnitarilor, amanata. Ponta: I-am spus lui Oprea ca nu am fost de acord" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 23:20
Guvernul lucreaza in aceasta vacanta parlamentara la proiectul privind salarizarea unica in sistemul bugetar, in baza caruia salariile vor creste cu procente intre 20 si 70%.
Cresterea salariilor va avea loc gradual, pe parcursul anilor 2016 si 2017, cel mai mult urmand sa se mareasca salariile mici, informeaza stiripesurse.ro.
Primii vizati sunt alesii locali, apoi bugetarii din invatamant si din sanatate.
Intentia Guvernului este sa finalizeze proiectul pana la inceputul lunii septembrie, cand revin la lucru senatorii si deputatii.
Rovana Plumb: Raportul dintre salariul minim si cel maxim va fi de 1 la ...citeste mai departe despre "Si salariile bugetarilor s-ar putea mari cu pana la 70%" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 17:50
Salariile bugetarilor vor fi majorate, de la 1 decembrie, cu 7,4% fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012, banii urmand sa intre efectiv in plata in ianuarie 2013.
Aceasta este a doua etapa de majorare a salariilor bugetarilor stabilita prin Ordonanta de Urgenta 19/2012 in vederea recuperarii reducerilor salariale din iunie 2010. Prima etapa de majorare a fost in iunie, cand salariile bugetarilor au crescut cu 8% fata de nivelul din mai.
Presedintele Traian Basescu a anuntat, la inceputul lunii mai 2010, ca fondul de salarii pentru aparatul bugetar va fi redus cu 25% de la 1 iunie 2010.
Astfel, salariile si alte drepturi de care beneficiau angajatii din sectorul bugetar au fost diminuate cu 25% prin Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceasta diminuare a fost recuperata partial in ianuarie 2011, cand, prin Legea nr. 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, cuantumul brut al salariilor de baza a fost majorat cu 15%. mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 10:07
Masura de readucere a salariilor bugetarilor la nivelul din 2010 este una pur electorala, dar majorarea ar trebui facuta cel tarziu in luna aprilie, pentru a nu intra in contradictie cu legea responsabilitatii fiscale, considera analistul Mircea Cosea.
Bogdan Dragoi, ministru de Finante, a declarat vineri ca o crestere a salariilor bugetarilor, asa cum dorea presedintele Traian Basescu, ar avea un impact bugetar de aproximativ 2 miliarde de lei pentru cele sase luni din 2012 in care ar fi impusa majorarea.
"Ceea ce domnul presedinte afirma, si anume necesitatea cresterii salariilor, e o masura pur electorala, fara acoperire in realitate. Economia romaneasca nu poate suporta o crestere a salariilor, mai ales in conditiile in care se va micsora si CAS-ul. Astfel, trebuie privita cu foarte mare responsabilitate.
Daca aceste salarii vor ajunge la nivelul din 2010, masura trebuie luata in luna aprilie, pentru ca altfel intra in contradictie cu legea responsabilitatii fiscale. In luna aprilie economia nu are capacitatea sa suporte cresterea", aminteste analistul.
In ceea ce priveste aprecierea ministrului ca impactul bugetar al unei mariri a salariilor ar fi de 2 miliarde de lei, Mircea Cosea sustine ca este un calcul vechi, care estima o astfel de majorare intre 2,5 si 3 miliarde de lei. "E o estimare mai corecta la nivelul ministerului pentru ca au date mai recente."
Pentru alocarea de astfel de fonduri, Mircea Cosea identifica trei surse.
"Ori vor fi... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 15:29
O eventuala majorare a salariilor bugetare si pensiilor se va analiza in primavara lui 2012, cand guvernul ar putea lua decizia majorarii acestora in cazul in care bugetul o va permite.
Guvernul ar putea decide dupa aprilie 2012 daca vor creste salariile bugetarilor si pensiile, in masura in care va exista spatiu bugetar, au stabilit luni liderii coalitiei de guvernare, in sedinta de la Palatul Victoria,dupa cum au declarat pentru Agerpres surse participante la discutii.
"Salariile bugetarilor si pensiile vor ramane la nivelul actual, dar dupa vizita delegatiei FMI din aprilie-mai 2012 se analizeaza daca pensiile se pot majora cu un anumit procent. Daca se poate aplica Legea pensiilor, se va aplica, in functie de posibilitatile bugetare. Si salariile la fel", au precizat sursele.
Conform surselor, in cadrul Coalitiei, UDMR a cerut garantii privind cresterea pensiilor si salariilor pe parcursul anului 2012, insa ministrul Finantelor a aratat ca, potrivit negocierilor cu FMI, va trebui analizat daca se va putea face majorarea.
Liderul Grupului parlamentar al UDMR din Senat, Fekete Szabo Levente Andras, a declarat, ca la propunerea Uniunii s-a stabilit in coalitie sa se analizeze in aprilie 2012 majorarea pensiilor si a salariilor bugetare, dupa o analiza cu delegatia FMI care va veni atunci la Bucuresti.
"Noi am propus sa se analizeze majorarea pensiilor cu rata inflatiei si jumatate din cresterea salariului mediu brut pe economie, potrivit Legii pensiilor,... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 11:46