Cei care aleg sa renunte la casa cumparata cu credit pentru a scapa de imprumutul de la banca au in general peste 40 de ani si fac cu greu fata ratei lunare.
Mai exact, potrivit Digi 24, profilul clientului care lasa casa bancii este urmatorul: 43 de ani, mai are de dat inapoi bancii peste 62.000 de euro, iar rata ii inghite aproape trei sferturi din venit.
Legea darii in plata ...citeste mai departe despre "Mii de oameni au apelat la Legea darii in plata. Care este profilul clientului care lasa casa bancii" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2016, ora 16:15
CCR a admis, marti, doua exceptii de neconstitutionalitate la sesizarile privind Legea darii in plata.
In acelasi timp, au fost respinse alte doua exceptii, a anuntat presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, precizand ca se poate spune ca legea e partial neconstitutionala.
Judecatorul CCR a adaugat doar ca, din cele 33 de sesizari, Curtea s-a pronuntat pentru 25 de dosare si a amanat o decizie pentru alte 8 in data de 27 octombrie.
In ceea ce priveste cele doua sesizari admise, Valer Dorneanu a explicat ca s-a constatat ca sintagma "precum si devalorizarea bunurilor imobile" este neconstitutionala.
"Sintagma se referea la faptul ca prevederile legii sunt aplicabile si acelor situatii care privesc devalorizarea bunurilor imobile. Or, obiectul procesului era plata contractului, nu era vorba de bunuri imobile si din acest punct de vedere va fi eliminata aceasta sintagma", a afirmat el.
Presedintele Curtii a spus ca o alta admitere se refera la posibilitatea ...citeste mai departe despre "CCR: Legea darii in plata e partial neconstitutionala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 13:55
Dupa doua luni de aplicare, Legea darii in plata a facut creditul ipotecar mai riscant pentru banci si mai greu accesibil pentru clienti, spun reprezentantii BCR.
Acestia amintesc de bilantul prezentat de Banca Centrala, care a anuntat recent ca 3.400 de clienti au depus catre banci aproape 4.000 de notificari pentru darea in plata a imobilelor, dar doua treimi dintre cereri au fost contestate de banci in instanta.
In acest moment, arata BCR intr-un comunicat remis Ziare.com, se impun trei categorii de concluzii privitoare la efectele Legii darii in plata, consecintele legii si premisele create pentru evolutia viitoare a intermedierii financiare in Romania.
Reprezentantii BCR puncteaza ca cele aproximativ 4.000 de cazuri, dintre care au fost contestate aproximativ 1.500, reprezinta doar 0,5% din numarul de 800.000 de familii care a fost invocat drept argument fundamental pentru promovarea legii.
"O diferenta de 99,5% fata de statistica pe care s-a bazat initierea si ...citeste mai departe despre "Avertismentul BCR: Clientii isi vor lua mai greu credite din cauza Legii darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 14:15
Aproape 3.400 de clienti au depus catre banci notificari pentru darea in plata a imobilelor, dar doua treimi dintre cereri au fost contestate de banci in instanta, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Astfel, din totalul de 3.907 notificari de dare in plata, 2.634 au fost contestate de banci, in timp ce 1.273 au primit unda verde, iar clientii au putut scapa de datorie.
"Datele au fost transmise BNR de catre bancile comerciale la solicitare si nu includ informatii despre notificarile de dare in plata transmise, de exemplu, executorilor judecatoresti", a precizat Isarescu.
Potrivit BNR, valoarea creditelor contestate a depasit 1,12 miliarde lei, reprezentand 1% din totalul creditelor pentru populatie si... citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Isarescu anunta cati romani au scapat de datorii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 August 2016, ora 12:59
Legea darii in plata a intrat in vigoare de mai bine de doua luni, insa cei care vor sa scape de povara ratelor cu ajutorul ei se confrunta deja cu un obstacol - recuperatorii sustin ca nu li se aplica legea. Avocatii dau asigurari ca proprietarii locuintelor vor castiga in instanta fara probleme.
In multe cazuri, firmele de recuperare au cumparat creanta de la banci, iar acum cei care au probleme cu plata ratelor sunt datori recuperatorilor. Concret, debitorul (datornicul) a ramas acelasi, insa creditorul - initial banca de la care s-a facut imprumutul - s-a schimbat. Odata cu asta, lucrurile nu mai sunt la fel de clare pentru cei indatorati.
Avocatul Adrian Cuculis a acordat un scurt interviu Ziare.com, in care a raspuns intrebarilor pe care si le pun multi dintre cei care peste noapte s-au trezit datori catre recuperatori.
Recuperatorul imi spune ca legea nu i se aplica si trebuie sa il dau in judecata. Ce trebuie sa fac?
Avocatul a explicat ca, desi recuperatorul ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata - cat costa si cum scapam de recuperatori" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Iulie 2016, ora 08:14
Curtea Constitutionala a fost sesizata in legatura cu Legea darii in plata, in cadrul unui proces aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 6 din Bucuresti.
Procesul, dintre Unicredit Bank si o persoana care dorea sa inapoieze bancii locuinta si sa scape de datorii, a fost suspendat pana la decizia CCR, transmite Mediafax.
Nu este singura sesizare de acest gen facuta in ultima vreme.
La inceputul lunii iunie, Banca Transilvania a decis sa conteste Legea darii in plata pe motiv ca ar incalca unele prevederi din Constitutie.
Mai exact, institutia de credit arata ca actul normativ incalca dreptul de proprietate si se aplica retroactiv, ceea ce nu ar fi in concordanta cu legea fundamentala a statului ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata a ajuns pe masa Curtii Constitutionale" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 16:18
Apartamentele au inceput sa se ieftineasca in luna mai, ca efect al intrarii in vigoare a Legii darii in plata, dupa sase luni in care se inregistrase o crestere pe piata imobilara.
Potrivit unui comunicat al platformei Imobiliare.ro, la nivel national, pretul mediu pentru apartamentele disponibile la vanzare (noi si vechi) a scazut cu 1,4% fata de luna anterioara, pana la 1.002 euro pe metru patrat util.
Comparativ, in aprilie, pretul mediu era de 1.016 euro pe metru patrat.
Dintre marile orase luate in calcul de Imobiliare.ro, cea mai mare scadere a preturilor a fost consemnata in Brasov, in timp ce in Bucuresti si Cluj-Napoca piata nu a reactionat inca la Legea darii in plata.
Afla toate efectele pe care Legea darii in plata le va avea asupra pietei imobiliare
Evolutia preturilor apartamentelor in marile orase
Bucuresti
In Capitala, pretul apartamentelor s-a majorat per ansamblu cu 0,4% in ultima luna, de la 1.121 la 1.126 de euro pe metru patrat util.
Pretul ...citeste mai departe despre "Efectul Legii darii in plata: Apartamentele se ieftinesc dupa 6 luni de crestere a preturilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iunie 2016, ora 11:53
Banca Transilvania (BT) a decis sa conteste Legea darii in plata pe motiv ca ar incalca unele prevederi din Constitutie, adaugandu-se astfel mai multor institutii bancare care au facut deja acest lucru..
Mai exact, BT a depus o contestatie la o instanta din Zalau, potrivit unui document obtinut de Profit.ro.
Acesta arata ca banca a respins o notificare de dare in plata formulata de un client, iar unul dintre motivele invocate este faptul ca legea in sine incalca unele principii constitutionale.
Afla ce trebuie sa faci daca vrei sa scapi de datorii prin darea in plata
Banca Transilvania sustine ca actul normativ incalca dreptul de proprietate si se aplica retroactiv, ceea ce nu ar fi in concordanta cu legea fundamentala a statului roman.
Pasul urmator este ca instanta din ...citeste mai departe despre "Inca o banca a contestat Legea darii in plata la CCR" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 15:00
Banca Romaneasca, membra a National Bank of Greece, a contestat la Curtea Constitutionala legea darii in plata, aratand ca incalca principiul separatiei puterilor in stat, al neretroactivitatii legii civile, dreptul la proprietate, libertatea comertului si principiul securitatii juridice.
Banca precizeaza in cererea adresata CCR ca a solicitat instantei de fond, printr-o contestatie, sa constate ca notificarea de dare in plata nu indeplineste conditiile de admisibilitate, informeaza News.ro.
Totodata, a invocat exceptia de neconstitutionalitate in solicitarea catre instanta, care a decis sa trimita exceptia ridicata catre Curtea Constitutionala pentru solutionare.
Banca Romaneasca, reprezentata prin casa de avocatura Margarit Florov si Asociatii, expune in cererea care se intinde pe 12 pagini contextul care a determinat aparitia Legii darii in plata si cadrul legal aplicabil ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata, contestata la Curtea Constitutionala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Mai 2016, ora 19:52