Presedintele Klaus Iohannis a retrimis spre reexaminare in Parlament legea care elimina 102 taxe, printre care cea radio-TV si timbrul de mediu, initiata de liderul PSD Liviu Dragnea si aprobata pe repede-inainte in Senat si Camera Deputatilor.
Este ultima cale de atac de care dispune seful statului, caci Curtea Constitutionala a analizat contestatia depusa de acesta, dar a decis saptamana trecuta ca actul normativ nu incalca Legea Fundamentala a tarii.
In cererea de reexaminare, Iohannis recomanda Parlamentului ca reducerea taxelor sa fie insotita de o imbunatatire a procedurilor administrative si a disciplinei bugetare.
"Inlocuirea unei plati directe cu una indirecta, precum si absenta unor masuri legislative conexe, de natura sa conduca la realizarea unor servicii publice de calitate, ar putea face ca simpla eliminare a taxelor prevazute de legea transmisa la promulgare sa conduca, pe langa efectul deplasarii poverii fiscale de la beneficiarii acestor servicii catre toti ...citeste mai departe despre "Iohannis a retrimis in Parlament legea care elimina 102 taxe UPDATE: Reactia lui Dragnea" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 13:16
Legea darii in plata intra in vigoare vineri, dupa indelungi dezbateri, contre si sperante pentru romanii cu credite.
Hulita intr-un mod voalat de banci, dar dorita de cei care au probleme financiare, actul normativ s-a plimbat luni bune prin Parlament. Anul trecut a fost adoptat de deputati si senatori, dar a fost respins de presedintele Klaus Iohannis.
In 2016, traseul legislativ s-a reluat, iar proiectul a suferit cateva modificari semnificative. Cele mai importante au fost introducerea unui plafon de 250.000 de euro pentru imprumut si excluderea locuintelor luate prin programul guvernamental "Prima Casa".
Scopul actului normativ e simplu, la prima vedere: predai bancii cheia locuintei si ai scapat de datorii. Ceea ce inseamna o veste buna pentru cei care au o situatie materiale proasta, care nu sunt putini. In martie, numarul persoanelor fizice cu restante de peste 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare (IFN) a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ...citeste mai departe despre "Controversata lege a darii in plata intra in vigoare: Hulita de unii, asteptata cu sufletul la gura de altii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 09:16
Legea darii in plata a fost adoptata, miercuri, in Camera Deputatilor, for decizional, astfel ca mingea se afla acum la presedintele Klaus Iohannis.
Actul normativ a primit 207 de voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere.
In consecinta, Legea darii in plata urmeaza sa fie trimisa la presedintele Klaus Iohannis, care are doua optiuni - fie sa o promulge, fie sa o atace la Curtea Constitutionala - pentru ca a retrimis-o spre reexaminare in Parlament, in decembrie 2015.
Dupa vot, Daniel Zamfir, initiatorul legii, l-a atacat pe guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, cerandu-i sa opreasca intoxicarea.
Citeste mai departe despre "Legea darii in plata, adoptata - Initiatorul legii il ataca pe Isarescu si ii cere sa opreasca intoxicarea" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 13:33
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a transmis ca monitorizeaza cresterea avansului la creditele ipotecare, operate de cateva banci din Romania in ultima vreme, in contextul legii darii in plata.
El a spus ca deja a primit o plangere pe acest subiect, pe care o analizeaza, transmite Bursa.
Anterior, intr-o conferinta de presa organizata saptamana trecuta, Bogdan Chiritoiu a remarcat faptul ca este pentru prima data cand oficialii bancilor spun cu subiect si predicat care este strategia institutiilor financiare.
Pana acum, astfel de miscari nu erau anuntate cu foarte mult timp inainte, asa ca se pune problema daca nu exista o intelegere intre banci pentru a creste avansul la creditele ipotecrare, pentru a pune presiune pe leguitori sa nu adopte legea darii in plata.
Legea darii in plata: Bancherii sunt criticati ca fac presiuni
Proiectul de act normativ a fost trimis de presedintele Klaus Iohannis spre reexaminare in Parlament, in decembrie 2015, iar ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Consiliul Concurentei tine lupa pe banci" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Februarie 2016, ora 12:08
Banca Nationala a Romaniei (BNR) se asteapta ca parlamentarii sa imbunatateasca Legea darii in plata si sa aiba in vedere atat recomandarile presedintelui Klaus Iohannis cat si pe cele ale Bancii Centrale Europene, a declarat, joi, Guvernatorul Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.
"Parlamentul hotaraste legile. Ne asteptam sa aiba in vedere aceste recomandari (transmise de presedintele Klaus Iohannis - n.red.) ca si recomandarile Bancii Centrale Europene si sa iasa o lege mai buna, o lege care sa puna in concordanta scopul ei, protejarea celor care au credite pentru locuinte, nu a altora, cu textul legii", a spus Isarescu.
Banca Centrala Europeana se implica in scandalul legii darii in plata: Exista riscuri asupra intregii economii
Deputat PNL: Legea darii in plata este o urgenta
Deputatul PNL Daniel Zamfir a anuntat ca i-a solicitat presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, convocarea unei sesiuni extraordinare pentru discutarea legii darii in plata, ...citeste mai departe despre "Darea in plata: Isarescu vrea o lege mai buna" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 18:33
Introducerea de masuri cu efect retroactiv, precum proiectul de lege privind darea in plata, risca sa compromita siguranta juridica si nu respecta principiul asteptarilor legitime, arata, vineri, Banca Centrala Europeana care precizeaza, totodata, ca documentul ar putea conduce la o deteriorare a increderii investitorilor straini din cauza observarii unei cresteri a nesigurantei juridice si a riscului de tara.
Mai mult, potrivit BCE, acordarea de drepturi generale ce nu sunt prevazute exclusiv pentru debitori care au nevoie de protectie sociala poate conduce la hazard moral si poate compromite oferta de creditare in viitor.
E oficial: Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - Ce critici a adus presedintele
"Astfel de drepturi pot incuraja debitorii care nu au cu adevarat nevoie de protectie sa profite de schimbarile preturilor bunurilor imobiliare si sa inceteze sa isi respecte obligatiile, chiar daca au posibilitatea de a si le indeplini in totalitate. In ...citeste mai departe despre "Banca Centrala Europeana se implica in scandalul legii darii in plata: Exista riscuri asupra intregii economii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 22:40
Presedintele Klaus Iohannis a retrimis in Parlament, pentru reexaminare, Legea darii in plata, vineri, seful statului avand critici legate de "terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii".
Initial, aceasta informatie a fost furnizata, joi, de surse din Administratia Prezidentiala.
Klaus Iohannis retrimite la reexaminare Legea darii in plata
"Principiul darii in plata (datio in solutum) este un principiu economic si juridic care induce partajarea riscurilor, in mod echitabil, intre creditor si debitor. Apreciem ca aplicarea acestui concept in legatura cu institutia creditului ipotecar este binevenita, insa trebuie sa aiba in vedere adaptarea institutiei darii in plata la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, ceea ce ar asigura premisele unor raporturi de creditare bazate pe sustenabilitate in evaluarea valorilor economice.
Asadar, darea in plata trebuie legiferata ...citeste mai departe despre "E oficial: Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - Ce critici a adus presedintele" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 16:19
Presedintele Klaus Iohannis va retrimite in Parlament Legea darii in plata, asteptata de foarte multi datornici la banci.
Astfel, potrivit unor surse din Administratia Prezidentiala, seful statului ar urma ca vineri sa retrimita spre reexaminare aceasta lege.
Legea a ajuns pe masa presedintelui Romaniei la inceputul lunii decembrie. Aceasta permite oricarei persoane fizice ...citeste mai departe despre "Klaus Iohannis retrimite la reexaminare Legea darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Decembrie 2015, ora 18:09
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge Legea darii in plata, ci sa o retrimita in Parlament pentru reexaminare, motivand ca, in forma actuala, actul normativ poate avea efecte negative si va crea nedreptati pentru unii si privilegii pentru altii.
"BNR are trei tipuri de argumente pe baza carora propune presedintelui Romaniei o decizie de retrimitere a Legii catre Parlament si/sau de verificare a constitutionalitatii acesteia. Sunt argumente de stabilitate financiara, juridice si de natura etica", a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu.
Acesta a sustinut vineri o conferinta de presa in care a prezentat pozitia BNR privind Legea darii in plata, punct de vedere transmis si presedintelul Klaus Iohannis.
De cand proiectul de lege a fost adoptat in Parlament, la finalului lunii noiembrie, reprezentantii BNR au criticat prevederile acestuia, spunand ca sunt in dezavantajul bancilor. Vineri, Bogdan Olteanu ...citeste mai departe despre "BNR ii cere lui Iohannis sa nu promulge Legea darii in plata: Va avea consecinte dramatice" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 15:52