In conditiile in care opt state UE au redus cotele de impozit pe profit incepand din 2017, Romania va putea miza tot mai putin pe avantajul fiscalitatii scazute in atragerea investitiilor si are nevoie si de alte atuuri, arata o analiza Deloitte Romania.
Chiar si in noul context, cota de impozit pe profit din Romania continua sa se afle printre cele mai mici din UE, clasandu-se pe pozitia a sasea.
Totusi, vecinii Romaniei, Ungaria si Bulgaria, au cote semnificativ mai mici, respectiv 9% si 10%, arata studiul.
"Deciziile de scadere a cotelor de impozit pe profit in 2017-2018 luate aproape simultan de opt state membre reprezinta o schimbare substantiala de abordare. Pana anul trecut, marea majoritate a tarilor UE au tratat cu precautie reducerea fiscalitatii. Este de asteptat ca tendinta sa continue in anii urmatori avand in vedere declaratiile oficiale ale unor state, cum ar fi Franta, Polonia sau Belgia.
In acest context, devine evident faptul ca Romania va putea miza tot mai putin pe fiscalitatea redusa ca avantaj major de atragere a investitorilor si ca va trebui sa se concentreze pe alte politici favorabile pentru mediul de business, cum ar fi predictibilitatea si stabilitatea legislativa, reducerea birocratiei, dezvoltarea infrastructurii, pregatirea fortei de munca", spune Dan Badin, partener coordonator Servicii Fiscale si Juridice Deloitte Romania.
Citeste si PSD se lauda ca i-a scos pe romani din saracie, de cand e la putere, afacerile merg bine si... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 13:45
Investitorii germani avertizeaza, vineri, ca masurile fiscale propuse in noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE sunt daunatoare pentru Romania si ca defavorizeaza toate companiile, romanesti si straine, si scad atractivitatea tarii pentru companiile germane.
Avertismentul este transmis prin Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania), care reprezinta interesele a peste 550 de companii germane care au investit in Romania.
Intr-o pozitie neobisnuit de dura fata de masurile propuse, AHK Romania considera ca modificarile fiscale anuntate de noul guvern sunt indreptate impotriva mediului de afaceri si constituie un real pericol pentru stabilitatea si predictibilitatea politicilor economice.
"Modelul fiscal propus este daunator pentru Romania si defavorizeaza toate companiile, fie ele nationale sau multinationale, ducand la pierderea atractivitatii amplasamentului investitional pentru companiile germane. Masurile anuntate vor avea efecte negative directe nu doar asupra companiilor, ci si asupra populatiei Romaniei", arata comunicatul asociatiei.
Membrii AHK Romania apreciaza ca, pe termen mediu, aceste masuri ar putea duce la reducerea locurilor de munca si a investitiilor, ceea ce va genera efecte precum exodul fortei de munca bine calificate, o tendinta de pe urma careia Romania sufera deja.
"A face o deosebire intre companiile romanesti si cele straine sau multinationale este, in opinia AHK Romania, o eroare si nu este in avantajul... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 19:03