Poate nu esti un obisnuit al pietei de arta ori al caselor de licitatie, dar esti probabil ingrijorat, in actualul context economic, cu privire la suficienta, dar mai ales la valoarea depozitelor tale banesti, multe sau putine.
Ce se va intampla in lunile ce vin cu valoarea banilor tai, in conditiile in care bancile au inceput sa anunte dobanzi negative, iar experienta crizelor trecute ne invata ca banii isi pot deprecia accelerat, in contextul unei crize economice si a unui blocaj financiar, valoarea de circulatie si puterea de cumparare.
Clasic in asemenea contexte de criza este ca investitorii sa caute in piete alternative substituenti, alte "recipiente" pentru valoarea banilor lor, sa isi diversifice activele in care isi pastreaza valoarea banilor.
Printre aceste piete alternative a fost in 2008-2010 si piata romaneasca de arta, indeobste in sectiunea sa de arta de patrimoniu, a artistilor consacrati, muzeal recunoscuti, precum 'triunghiurile valorice' Grigorescu-Andreescu-Luchian ori Tonitza-Petrascu-Pallady.
Licitatia de Primavara, cea mai mare vanzare de arta de patrimoniu din primul trimestru, programata sa aiba loc pe 24 martie, initial la Athenee Palace Hilton Bucuresti, actualmente transferata doar online, cuprinde aproximativ 200 de lucrari de referinta, semnate de mari maestri ai artei romanesti, si va reprezenta, probabil, din nou, pe timp de criza, cel mai utilizat mijloc de tezaurizare al elitelor (alaturi de tezaurizarea in aur si diamante).... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 16:03
Licitatia de Impresionism si Postmodernism, care va avea loc la sfarisitul lui septembrie in Bucuresti, este o ocazie ideala sa "gusti" din arta romaneasca asa cum se cuvine.
Pe lista lucrarilor propuse se numara si tablouri semnate de Tonitza sau Grigorescu, al caror pret de pornire este cuprins intre 50.000-150.000 de euro, dar si cateva zeci de opere cu un pret de pornire situat sub 1.000 de euro, sustin oficialii casei de licitatii.
Licitatia de Impresionism si Postmodernism va avea loc marti, 25 septembrie, la Ateneul Roman, unde colectionarii si iubitorii de arta vor putea sa cumpere una dintre cele 157 de lucrari scoase la licitatie, adauga oficialii.
Business24 iti ofera cateva exemple din ambele categorii de lucrari: picturi ale caror preturi nu depasesc 1.000 de euro si lucrari de pana la 150.000 de euro:
Adina Paula Moscu, "Peisaj la Curteni", 500-800 de euro
Pictura a fost realizata in ulei pe carton in 1903. Artista provine din Buzau si este recunoscuta pentru paleta larga de portrete, autoportrete sau peisaje. Opera scoasa la vanzare in cadrul licitatiei Artmark provine din colectia familiei Moscu.
Nicolae Tonitza, "Fetita in alb", 60.000-120.000 de euro
Oprera se numara printre cele mai scumpe tablouri scoase la vanzare in cadrul licitatie de Impresionism si Postmodernism. Lucrarea readuce in vizor perioada in care Tonitza, originar din Barlad, a locuit in Valenii de Munte, 1921-1924 si este influentata de mezinul familiei,... mai mult
Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 00:00
Vrei sa participi la o licitatie deosebita in care arta si candoarea copilariei se reunesc? "Cei mai iubiti dintre pamanteni" aduce in fata colectionarilor de arta picturi realizate de Nicolae Tonitza, Camil Ressu sau Corneliu Baba, care vor fi prezentate de copii.
Artmark organizeaza marti licitatia de arta pe tema copilariei "Cei mai iubiti dintre pamanteni", la Athenee Palace Hilton din Bucuresti. Pentru ca se apropie ziua lor, evenimentul ii include si pe copii, care vor prezenta o parte din cele 80 de loturi ale licitatiei si, in plus, vor picta si ei, ajutati de profesorii de la Da Vinci Art School.
"Cei mai iubiti dintre pamanteni" aduce in atentia colectionarilor de arta si a investitorilor picturi fascinante cu tema copilariei, realizate de artisti romani consacrati.
In afara de pictorii mentionati mai sus, la licitatie vor mai fi expuse opere ale pictorilor Stefan Dumitrescu, Nicolae Vermont, Octav Bancila sau Kimon Loghi.
Viziuni contemporane asupra artei sunt aduse de artisti precum Mihai Zgondoiu, Csaba Szabo, Dorel Tpoan, Alexandrina Hristov sau Marilena Botez.
"Cea mai valoroasa opera a lui Nicolae Tonitza prezentata la aceasta licitatie este "Copil in rose", estimata la 60.000 - 120.000 de euro. Pictura provine dintr-o importanta colectie privata bucuresteana. Alte trei opere grafice de Tonitza, care provin din colectia fiicei maestrului, Catrina, vor fi scoase la vanzare. Este vorba de "Studiu pentru maternitate", "Doua prietene" si... mai mult
Sambata, 26 Mai 2012, ora 00:00
Maratonul de sase licitatii tematice organizate de Artmark a adus rezultate care dovedesc interesul colectionarilor romani pentru arta: au fost vandute 264 de loturi, in valoare totala de 815.135 de euro, cu o rata de adjudecare medie de 81% din numarul loturilor.
Licitatia de Capodopere din Colectii Importante a adus cel mai mare total pentru sesiunea de licitatii, peste 300.000 de euro. Licitatia de Postmodernism si Contemporana a realizat cea mai mare rata de adjudecare din valoarea maxima estimativa a loturilor, 98.
In cadrul Licitatiei de Art Nouveau, Romantism si Biedermeier s-a obtinut pretul maxim al sesiunii din aprilie, odata cu vanzarea picturii de Stefan Luchian, "Dupa baie", la valoarea de 85.000 de euro.
Licitatia de Capodopere din Colectii Importante a inclus cele mai valoroase opere de arta ale sesiunii de licitatii Artmark, adjudecate in proportie de 100%.
Dovedind apetitul colectionarilor si investitorilor pentru creatii care apartin maestrilor picturii romanesti, licitatia a realizat un total de 316.050 de euro, situat in jumatatea superioara a intervalului estimat. Lotul principal al licitatiei, pictura "Debarcader pe Sena, dinspre Belleville" de Theodor Pallady, a fost adjudecat cu 48.000 de euro, cel mai ridicat pret al serii.
Licitatia de Sculptura si Mobilier de Gradina a reusit rezultate bune pentru prima sa editie, obtinand un total de 42.170 de euro, dupa ce in prima parte, dedicata mobilierului de gradina, au fost adjudecate 85%... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 13:45
Un vin de exceptie este oricand binevenit, indiferent daca il privesti ca pe o investitie sau ca pe o oportunitate de a te bucura de gustul sau inconfundabil. In luna aprilie ai ocazia sa iti pui in valoare toate cunostintele tale despre vinuri si sa licitezi pentru cele mai pretioase vinuri din Romania.
Casa de licitatii Artmark organizeaza pe 11 aprilie o licitatie dedicata vinurilor rare. Sunt scoase la vanzare aproximativ 30 de de loturi, care prezinta unele dintre cele mai cautate vinuri din lume.
In sticle individuale pretioase sau verticale compuse din sase, doisprezece sau saptezeci si doua de sticle, majoritatea vinurilor propuse provin din castele faimoase din Franta, recunoscute ca cele mai importante producatoare de vinuri din lume.
In licitatie se afla patru dintre tipurile rarisime notate cu 100 de puncte de catre celebrul oenolog Robert Parker, care considera ca "vinurile de asemenea calibru merita un efort special pentru a fi gasite, cumparate si consumate."
Cele mai scumpe vinuri licitate sunt 12 sticle de Chateau d'Yquem 1er Cru Superieur cu un pret de pornire de la 7.000-8.000 de euro pastrate din 2001.
O colecte de 72 de vinuri albe frantuzesti, Rothschild, Smith Haut Lafitte, Chassagne Montrachet sunt scoase la licitatie cu un pret de pornire de 5.000-6.500 de euro.
Lotul 26, Fantastic Margaux cu sortimente de Chateau Rauzan Segla din 1996, sau Chateau Palmer este estimat are o valoare estimativa de 4.000 - 5.000 de euro.... mai mult
Sambata, 31 Martie 2012, ora 00:00
Cea de-a patra editie anuala a Licitatiei de Primavara Artmark a inregistrat vanzarile totale au atins 1.281.750 de euro, reprezentand 90% din valoarea medie estimata, dupa ce 183 de colectionari si investitori au concurat in oferte pentru 187 dintre cele 207 de loturi propuse.
Cea mai importanta vanzare a serii a fost pictura lui Nicolae Tonitza "Trei frati (Copiii pictorului)" din 1920-1922, o capodopera deosebit de insemnata in creatia maestrului si o raritate pe piata de arta, adjudecata cu 170.000 de euro, valoare situata confortabil in intervalul estimat de 100.000 - 200.000 de euro.
Opera intra pe locul al 10-lea in clasamentul celor mai importante vanzari de pe piata romaneasca de arta, fiind cea de-a doua pictura de Tonitza care a reusit sa ajunga intre primele zece, intr-un top dominat de operele lui Nicolae Grigorescu.
Suma oferita pentru "Trei frati (Copiii pictorului)" reprezinta, totodata, un record pentru tema copilariei in pictura lui Tonitza, considerata a alcatui unul dintre cele mai relevante capitole din opera sa, valoarea depasind-o cu mult pe cea realizata de "Fiul padurarului" (115.000 de euro), intr-o licitatie Artmark din iunie 2011.
Nudurile purtand tusa inconfundabila a pictorului raman insa genul preferat de colectionari, precum o arata adjudecarea unei alte picturi de exceptie, datate 1928-1929, "Nud cu spatele" (estimat la un pret de 70.000 - 100.000 de euro), la urmatorul pret al serii in ordinea importantei, 77.500 de euro. Un... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 18:55
De-a lungul timpului, arta a fost considerata in mod traditional o achizitie menita sa cultive spiritul de frumos si sa incante privirile, insa in ultimii ani a devenit si o investitie extrem de profitabila.
"Piata de arta trece printr-o transformare majora" potrivit unui raport realizat de Deloitte Luxembourg impreuna cu firma de cercetare Art Tactic, aparut pe Business Insider.
Raportul ofera o privire de ansamblu asupra modului in care pietele isi dezvolta investitiile in arta. Deloc surprinzator, China este pe primul loc.
In ceea ce priveste piata americana si europeana de arta contemporana post-razboi, aceasta a explodat in ultimii zece ani, de la 254 de milioane de dolari in 2000 la 2,1 miliarde de dolari in 2011.
In prezent, China se afla pe pozitia a doua in piata de arta, cu vanzari de zece ori mai mari decat in 2000, evaluata la 8,2 miliarde de dolari in 2010. Statul chinez a controlat in 2010 23% din piata mondiala a artei.
Cumparatorii chinezi au batut de mult ori recordul la preturile inregistrate la casele de licitatii, iar statul chinez detine sapte din cele mai mari 10 case de licitatie din lume, dupa venituri. Cu toate acestea, au existat foarte multe probleme pe piata de arta chineza cauzate de numarul mare de falsuri.
SUA si-au pastrat prima pozitie, cu 34% din piata mondiala de arta, in conditiile in care in 2010 vanzarile au inregistrat o crestere de 52% pana la 43 miliarde de euro.
Tarile membre ale Uniuni Europene au o cota... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 12:41