Arta, cea mai profitabila investitie pe timp de criza

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 12:41
4728 citiri
Arta, cea mai profitabila investitie pe timp de criza

De-a lungul timpului, arta a fost considerata in mod traditional o achizitie menita sa cultive spiritul de frumos si sa incante privirile, insa in ultimii ani a devenit si o investitie extrem de profitabila.

"Piata de arta trece printr-o transformare majora" potrivit unui raport realizat de Deloitte Luxembourg impreuna cu firma de cercetare Art Tactic, aparut pe Business Insider.

Raportul ofera o privire de ansamblu asupra modului in care pietele isi dezvolta investitiile in arta. Deloc surprinzator, China este pe primul loc.

In ceea ce priveste piata americana si europeana de arta contemporana post-razboi, aceasta a explodat in ultimii zece ani, de la 254 de milioane de dolari in 2000 la 2,1 miliarde de dolari in 2011.

In prezent, China se afla pe pozitia a doua in piata de arta, cu vanzari de zece ori mai mari decat in 2000, evaluata la 8,2 miliarde de dolari in 2010. Statul chinez a controlat in 2010 23% din piata mondiala a artei.

Cumparatorii chinezi au batut de mult ori recordul la preturile inregistrate la casele de licitatii, iar statul chinez detine sapte din cele mai mari 10 case de licitatie din lume, dupa venituri. Cu toate acestea, au existat foarte multe probleme pe piata de arta chineza cauzate de numarul mare de falsuri.

SUA si-au pastrat prima pozitie, cu 34% din piata mondiala de arta, in conditiile in care in 2010 vanzarile au inregistrat o crestere de 52% pana la 43 miliarde de euro.

Tarile membre ale Uniuni Europene au o cota cumulata de 37% din piata mondiala de arta si antichitati, mai mica cu 16% comparativ cu anul 2003. Prima piata din Europa este Marea Britanie, care controleaza 60% din piata europeana, urmata deFranta care controleaza 16% din piata europeana.

Piata artei in Romania, in plina ascensiune

In Romania, prima casa de licitatii a aparut in 1990, cu vanzari regulate de opere de arta. In prezent, exista sapte case de licitatii care ofera sapte licitatii in fiecare luna.

In perioada septembrie 2010 - iunie 2011, pe piata artei din Romania, s-a vandut un numar de 2204 lucrari de arta, in cadrul a 68 licitatii nationale, la cele 7 case de licitatie de arta, Semestrul I al anului 2011 (ianuarie - iunie) a adus vanzari totale in valoare de 6,6 milioane de euro, in comparatie cu cele 3,1 milioane de euro realizate in aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea pietei in acest an s-a facut simtita si in dorinta invetsitorilor de a intra in joc: 77 de pasionati de arta au reusit sa adjudece opere, dintr-un total de aprox. 170 de participanti din sala arhiplina ori prin telefon.

Anul trecut, piata de arta din Romania a crescut cu 124%, valoarea tranzactiilor realizate prin casele de licitatii fiind de 8,3 milioane de euro. Randamentul mediu anual al pietei a fost de 40% fata de 2009. Potrivit Armark, pe piata romaneasca de arta tranzactioneaza anual peste 1.000 de investitori.

Licitatia de Iarna, cel mai important eveniment de arta al anului, organizat de Artmark, a adus o reconfigurare in clasamentul celor mai mari vanzari ale pietei de arta: Nicolae Tonitza urca pe prima pozitie, cu o opera de prima valoare, "In iatac" devenind pictura vanduta la cea mai mare suma, 290.000 Euro.

In cadrul licitatiei, s-au remarcat si alte performante, ca cele 30 de vanzari de peste 10.000, printre care recordul memorabil realizat de Nicolae Vermont, a carui pictura intitulata "Inchinarea pastorilor, cu motivele satului romanesc" a fost vanduta la pretul de 42.000 Euro.

Si opera "Vanzatoare de portocale (Tiganci in gradina)", o compozitie rarisima de Cecilia Cutescu-Storck a adus un record meritat autoarei, fiind adjudecata la valoarea de 18.500 Euro. Pictura "Care cu boi la Oratii" (est. 120.000 - 220.000 Euro) s-a adjudecat la pasul de 165.000 Euro, de catre un participant aflat in sala, devenind a 9-a cel mai bine vanduta opera grigoresciana.

Pasionatii de opere de arta pot opta pentru o achizitie directa de opere in cadrul marilor licitatii organizate. Cei care nu detin cunostintele necesare sau mijloacele financiare de a cumpara pe cont propriu opere de arta pot investi in fondurile de investitii in arta. In Romania, Certinvest a lansat anul acesta un fond de investitii in arta.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#piata arta romania, #piata arta artmark, #piata arta sua, #pret opere arta licitatie, #licitatie Artmark, #opere arta pictori romani , #Investitii profitabile