Depozitul arctic al semintelor lumii risca sa fie distrus din cauza incalzirii globale. Pana acum nu s-au pierdut din seminte, insa capacitatea adapostului de a oferi protectie pe termen nelimitat este pusa sub semnul intrebarii.
"Templul semintelor" de la Svalbard a fost construit pentru a proteja milioane de culturi alimentare de schimbarile climatice, razboaiele si dezastrele naturale, scrie The Guardian.
El a fost infiintat intr-un munte din interiorul cercului Arctic, pornind de la ideea ca va fi mereu deplin inghetat. Temperaturile ridicate inregistrate in timpul verii au dus, insa, la topirea zapezii, astfel incat apa a patruns in tunel, relateaza sursa citata.
Adapostul se afla pe insula norvegiana Spitsbergen si contine aproape 1 milon de pachete cu seminte diverse, care ar permite dezvoltarea culturilor in caz de necesitate. Inaugurat in 2008, depozitul a fost conceput ca fiind perfect sigur, oferind protectie impotriva oricaror "dezastre naturale sau provocate de om".
Din fericire, apa care a patruns in tunel a inghetat apoi, inainte sa afecteze semintele, si a fost scoasa la suprafata. In prezent, semintele sunt in siguranta, temperatura in interior fiind de -18 grade Celsius.
"Depozitul a fost conceput astfel incat conservarea sa aiba loc fara ajutorul omului, insa acum il supraveghem 24 de ore pe zi", a declarat un oficial.
In prezent se cauta solutii pentru minimalizarea tuturor riscurilor, astfel incat banca de seminte a lumii sa... mai mult
Sambata, 20 Mai 2017, ora 15:20
Un grup de cercetatori a incercat sa dea raspuns la cele mai arzatoare intrebari legate de schimbarile climatice din ultimii ani.
USA Today noteaza ca observatiile lor au fost publicate in cartea "Climate Change: Evidence and Causes", publicata sub egida Academiei Nationale de Stiinte din Statele Unite.
Incalzirea globala ar putea baga Bucurestiul sub apa: O catastrofa! (Foto)
Cum stiu cercetatorii ca recentele schimbari climatice sunt cauzate in cea mai mare parte de activitatile umane?
Masurarea directa a dioxidului de carbon din atmosfera si din aerul care se regaseste in interiorul ghetii arata ca nivelul acestui gaz a crescut cu 40% intre anii 1800 si 2012.
Mai mult, cercetatorii au determinat ca recentele schimbari climatice au fost cauzate de catre om, in cea mai mare parte, dupa ce au masurat cantitatile din diverse forme de carbon din natura.
Dioxidul de carbon este un gaz care se gaseste deja in atmosfera. De ce emisiile rezultate din activitatile umane sunt ...citeste mai departe despre "10 lucruri esentiale despre incalzirea globala, explicate de oamenii de stiinta" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 01 Martie 2014, ora 17:52