Plenul Camerei Deputatilor a respins proiectul de modificare a Legii Minelor, care a obtinut doar 160 de voturi "pentru", desi avea nevoie de 204. In ciuda majoritatii lejere a USL, legea a fost respinsa si de Senat, la inceputul lunii, la o diferenta de doua voturi.
Reprezentantii RMGC, companie care a sustinut public proiectul de lege, au refuzat sa comenteze votul parlamentarilor, invocand timp pentru a analiza implicatiile acestei decizii.
Lipsa de popularitate a legii vine de la suspiciunile privind facilitarea proiectului minier de la Rosia Montana. Un alt factor care ar fi putut influenta decizia parlamentarilor a fost opozitia puternica a societatii civile.
Chiar si deputatii USL, formatiunea care a initiat proiectul de lege, s-au plans ca au vazut textul final, cu raportul Comisiei pentru Industrii si Servicii inclus, inainte sa intre in sala de vot. De altfel, comisiile reunite de Industrii si Administratie ale Camerei au adoptat proiectul, aseara, in doar trei ore, in conditiile in care niciun amendament al opozitiei nu a fost acceptat.
Un proiect "incununat" cu proteste fara precedent
Votul pentru proiectul legislativ a fost insotit de proteste ale societatii civile. Zeci de protestatari au intrat, marti, in sediul Avocatului Poporului, unde au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana" si "Nu capitulam", cerand sa discute cu Anastasiu Crisu.
Si in Cluj-Napoca, protestatarii care se opun prevederilor Legii minelor au blocat gangul de intrare in... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 15:20
Daca in ultimii 17 ani, cei de la Gold Corportation au stiut sa-si paveze drumul cu aur spre Rosia Montana, ultimele luni au aruncat sansele proiectului minier intr-o zodie a ghinioanelor. In ciuda bugetelor de milioane de euro alocate pentru promovarea exploatarii, amplele manifestatii de strada din septembrie au aruncat RMGC intr-un con al antipatiei. Compania a intrat sub lupa opiniei publice si a procurorilor, iar esecul proiectului guvernamental dedicat companiei a fost dublat, luni, de respingerea modificarilor pentru Legea minelor.
O noua batalie a companiei RMGC pentru proiectul de la Rosia Montana a fost pierduta, luni, dupa ce senatorii au votat "la mustata" impotriva proiectului de modificare a Legii minelor.
Dupa trei incercari, actul normativ a fost respins la o diferenta de doar doua voturi. Doi senatori au reclamat faptul ca n-au putut vota din cauza unei defectiuni tehnice, insa alti parlamentari i-au acuzat ca, de fapt, ar fi intarziat la sedinta.
Tot luni, un jurnalist de la pesurse.ro sustine ca l-a zarit pe direcrorul RMGC, Dragos Tanase, la Parlament: "Am fost sa ma vad cu un prieten", ar fi justificat reprezentantul canadienilor.
Razboiul pentru aurul de la Rosia Montana nu este inca pierdut. Proiectul de modificare a Legii minelor va merge mai departe la Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.
Legea minelor, aceeasi Marie cu alta palarie
Proiectul de ordonanta de urgenta privind exploatarea de la Rosia Montana a... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 13:21
Raportul comisiei parlamentare care a analizat si respins proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana va fi analizat de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului General, au declarat, marti, pentru Mediafax, repezentantii institutiei.
"Sesizarea a fost inregistrata, iar raportul a fost dat in lucru la Sectia de urmarire penala si criminalistica", potrivit sursei citate.
Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sarbu a declarat, marti, in cadrul dezbaterilor privind Rosia Montana, ca toti cei implicati si care au dat semnaturi in mod abuziv si ilegal in cazul acestui proiect nu vor avea sarbatori linistite, raportul comisiei parlamentare fiind deja trimis la Parchetul General.
Comisia parlamentara speciala a respins, pe 11 noiembrie, proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana adoptat de Guvern. Si Senatul a respins, marti, proiectul de lege in forma transmisa de Guvern.
Posibile incalcari ale legislatiei in vigoare pe parcursul exploatarii
Comisia speciala afirma, in raportul la acest proiect, ca sunt posibile incalcari ale legislatiei in vigoare pe parcursul exploatarii.
"Comisia atrage atentia asupra unor posibile incalcari ale legislatiei in vigoare pe parcursul derularii proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana. De aceea, Comisia va inainta prezentul raport autoritatilor competente cu scopul asigurarii legalitatii integrale a proiectului Rosia Montana si investigarii, acolo... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 07:55
Decizia Comisiei parlamentare speciale, de respingere a proiectului de lege pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana, a avut efecte surprinzatoare in randul celor doua tabere de interese. Desi concluziile raportulului eliberat ingroapa definitiv legea lui Sova, dedicata canadienilor, reprezentantii RMGC au salutat decizia Comisiei, in timp ce protestatarii se declara nemultumiti de activitatea parlamentarilor.
Chiar daca, cel mai probabil, "legea lui Sova" nu va fi niciodata votata de Parlament, dupa votul de respingere a parlamentarilor din cadrul Comisiei speciale, concluziile raportului nu au pus punctul pe "i" in privinta neregulilor acestei initiative, asadar, exista un risc ridicat ca acestea sa se regaseasca in viitoarea lege care va reglementa activitatea miniera in Romania, avertizeaza protestatarii.
"In mod previzibil, comisia a preferat sa ignore problemele reale ale proiectului minier ce tin de regimul proprietatii private si de sentintele judecatoresti definitive. Raportul comisiei trateaza pe larg neregulile mai degraba de ordin organizational din trecut, semnalate la momentul respectiv de societatea civila, dar nu face referire la gravele incalcari ale Constitutiei propuse de Guvern prin aceasta lege", au declarat reprezentantii Alburnus Maior, una dintre asociatiile care au monitorizat evolutia si s-au opus proiectului canadian, in ultimii 16 ani.
Mai exact, protestatarii sunt nemultimiti ca parlamentarii nu au reusit in cele doua luni de... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 16:17
RMGC considera ca raportul Comisiei parlamentare privind proiectul minier de la Rosia Montana este profesionist, cuprinzator si apreciaza concluzia acesteia, aratand ca asteapta adoptarea rapida a cadrului legislativ general pentru ca dezvoltarea proiectului sa poata incepe in prima parte din 2014.
"Raportul Comisiei parlamentare a venit la capatul unor dezbateri transparente, in care opinia publica a avut ocazia sa fie informata cu privire la proiectul Rosia Montana. Raportul comisiei este profesionist si cuprinzator si ne bucuram ca, dupa multi ani de asteptare, s-a desfasurat o analiza serioasa a acestui proiect minier, in toate aspectele sale.
Apreciem concluzia Comisiei, care recomanda completarea cadrului legislativ actual din Romania cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare", arata marti compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), intr-un comunicat de presa.
RMGC spera ca noul cadru legislativ sa permite dezvoltarea industriei miniere din Romania si atragerea de investitori.
"Asteptam adoptarea rapida a cadrului legislativ general, pentru ca dezvoltarea proiectului minier Rosia Montana sa poata demara in prima parte a anului 2014, iar impactul economic pozitiv al repornirii mineritului in Romania sa se faca simtit in intreaga economie", se mai arata in comunicat.
"Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) actioneaza si a actionat intotdeauna cu buna credinta si deplina respectare a cadrului legal. RMGC isi... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 10:15
Comisia Parlamentara formata pentru a analiza proiectul Rosia Montana va da aviz negativ acestui proiect, au anuntat liderii USL. "Asta este, poate urmatorul va fi mai bun", a declarat resemnat premierul Ponta. Ne asteapta o noua lege, proiectul nu "primeste cartonasul rosu", si doar se are in vedere o alta abordare.
In mod paradoxal, decizia Comisiei Parlamentare a carei rol era acela de a analiza toate aspectele privind exploatarea de la Rosia Montana, depindea de deciza politica a USL. Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana se va reuni, luni seara, pentru a da votul final asupra proiectului de lege venit de la Guvern, in conditiile in care termenul fixat de Birourile permanente ale celor doua Camere pentru elaborarea raportului a expirat duminica.
"Cred ca au decis sa abordeze subiectul intr-un stil "european", sa nu dea o lege pentru o firma ci sa creeze o legislatie adecvata in ceea ce priveste exploatarea si extractia minereurilor. Si, in situatia in care si cazul Rosia Montana, se va plia pe aceasta lege globala, se va putea pune in aplicare si acest proiect de investitii. Cred ca este o chestie de normalitate. Nu i se arata cartonasul rosu acestui proiect, ci i se spune ca abordam altfel. Probabil ca vom asista la aparitia unei legi in ceea ce priveste acest cadru de exploatare a resurselor unde probabil vom intalni si extractia aurului pe langa alte minerale", a declarat pentru Business24 Ionel Blanculescu, analist financiar si consultantul... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 15:00
Subiectul exploatarii aurului de la Rosia Monatana capata forme tot mai nefiresti. Absurdul situatiei culmineaza cu negocierile dintre partide in cadrul Comisiei de specialitate, pe votul privind un proiect deja demontat de membrii acestui for. Intre timp, in piata Universitatii a inceput sa "ploua" cu sanctiuni, dupa aproape doua luni de manifestatii de strada.
Puterea de la Bucuresti isi pierde rabdarea in privinta proiectului minier de la Rosia Montana. Documentul trimis de Guvern in Parlament a fost demontat de membrii Comsiei de specialitate si respins de PNL. Membrii PSD nu au fost la fel de fermi, promovand o serie de amendamente, despre care spun ca ar curata proiectul de "dedicatiile" pentru RMGC.
Votul final inca se negociaza. Mai mult, premierul Victor Ponta a anuntat prelungirea mandatului Comisiei speciale cu 30 de zile.
Intre timp, liberalii cer desfiintarea actualei comisii dupa emiterea raportului de respingere a proiectului de lege si infiintarea unui for nou, pentru initierea unui proiect de lege general.
Pe de alta parte, social liberalii isi conditioneaza votul pentru respingerea proiectului si renuntarea la amendamente, doar daca liberalii vizeaza semnarea in comun a unei noi legi care ar viza exploatarile miniere. Cu alte cuvinte, ei vor neaparat o noua lege a minelor.
Amendamentele Comisiei speciale schimba doar palaria proiectului de lege al Guvernului
Amendamentele aduse de membrii Comisiei la proiectul de lege privind... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 07:05
Directorul Institutului de Geologie al Romaniei, Stefan Marincea, a fost schimbat miercuri din functie ca urmare a modului defectuos in care a gestionat si a comunicat public rezultate ale cercetarilor efectuate in zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din judetul Galati, informeaza Ministerul Educatiei Nationale.
"Desi a facut parte din comisia multidisciplinara constituita pentru a analiza cauzele cutremurelor care se produc in judetul Galati si desi se decisese ca toate concluziile sa fie comunicate in interior pentru a se formula un punct de vedere unitar, pe baza tuturor informatiilor, domnul Marincea a decis sa prezinte public rezultate partiale, inainte de validarea si discutarea lor in cadrul comisiei.
Maniera neprofesionista, dominata de ipoteze si incertitudini, in care acesta a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, a fost de natura sa genereze panica la nivelul populatiei si sa intretina sentimentul de teama si incertitudine al locuitorilor din zona respectiva", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul MEN, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, acest lucru contravine rolului si statutului Institutului de Geologie al Romaniei si poate afecta credibilitatea cercetatorilor care isi desfasoara activitatea in cadrul institutiei.
Marincea vrea sa faca plangere penala
Stefan Marincea a declarat pentru Mediafax, ca a fost informat "prin doua ordine, cu semnaturi diferite" ca, incepand de miercuri, a fost demis din functia de... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 08:50
Parlamentari din Comisia speciala pentru Rosia Montana vor vizita miercuri mai multe cariere din zona miniera si se vor intalni cu autoritatile locale si alti reprezentanti ai unor institutii si ONG-uri.
Din cei 21 de membrii ai Comisiei speciale pentru Rosia Montana vor merge in teritoriu doar 12 parlamentari.
Acestia vor vizita, printre altele, statia pilot de tratare a apelor acide, zona protejata Carpeni, carierele Cetate, Cirnic, Orlea, Jig, zona protejata Biserica Greco Catolica, zona protejata centrul istoric.
Membrii Comisiei vor avea si intalniri cu sindicatul Viitorul mineritului si ONG-uri locale pro minerit si locuri de munca, cu autoritatile locale/regionale, cu Alburnus Maior, cu Fundatia Pro Muntii Apuseni, alte asociatii si fundatii din orasul Campeni.
Dupa deplasarea la Rosia Montana, joi, de la ora 18,00, vor avea discutii la Parlament cu toate persoanele care au solicitat acest lucru prin intermediul site-ului dedicat comisiei speciale. Printre acestea: Razvan Orasanu - director Societatea Academica din Romania, Florin Dobrescu - secretar al Fundatiei "Ion Gavrila Ogoranu", Bagiu Ovidiu Ilie - Asociatia Fapte Bucuresti si ONG-urile si fundatiile care au protestat impotriva acestui proiect.
Potrivit presedintelui Comisiei, senatorul Darius Valcov, lunea viitoare vor fi audieri cu ministrul Marilor Proiecte si ministrul Justitiei, marti cu ministrul Economiei, ministrul Delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, ministrul Finantelor... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 09:08