Accidentul nuclear de la Cernobil din 1986 a pus autoritatile comuniste din Romania pe jar. Cernobil a fost prilej pentru Securitatea acelor ani de a strange informatii legate de "starea de spirit" a populatiei. De altfel, ceea ce comentau cetatenii inainte de 1989 devenea note informative si chiar dosare de urmarire.
La Timisoara, in aprilie 1989, dupa ce stirea despre accident este prelucrata operativ, seful Securitatii Timis, colonelul Ioan Cristescu, activeaza reteaua de informatori si pe baza informatiilor culese face un raport despre starea de spirit a timisorenilor. Pe lista colonelului se aflau fie angajati ai Centrului Antiepidemiologic Timisoara, sau cadre medicale, dar si oameni ai muncii sau pensionari.
In raportul sau pe care il trimite la Bucuresti Ministerului de Interne, mai precis CID - Serviciul central de analiza-sinteza, colonelul nu face doar o analiza a "starii de spirit" si o lista a persoanelor, dar si preciza ca situatie este sub control in oras, promitand ca supravegherea va continua sub toate aspectele muncii de securitate. Ca un detaliu de culoare, in finalul raportului, colonelul precizeaza si ca la nivelul zonei de supraveghere s-a constat o "solicitare sporita de apa minerala si bere pentru a se evita consumarea apei de pe retea".
URSS a incercat sa ascunda accidentului de la Cernobil
Era ora 01:23 noaptea pe 26 aprilie 1986 cand la centrala nucleara de la Cernobil a avut loc un accident - reactorul 4 a explodat contaminand... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 00:00
Ministrul Finaintelor, Florin Citu, acuza PSD ca raspandeste informatii false in ultima perioada. El sustine ca socialistii au pregatit o serie de masuri care vin impotriva romanilor. "Meritati sa stiti adevarul", spune Citu.
"Dragi romani, socialistii lui Dragnea au inundat spatiul public cu informatii false in aceasta perioada. Meritati sa stiti adevarul! V-au prezentat un program de guvernare, exact ca in 2016, fara sursa de finantare. Au schimbat prezentatorul, nu mai este Dragnea, este Grindeanu. Grindeanu, cel care a semnat OUG. 13 noaptea ca hotii. Dar ca si atunci, lipseste sursa de finantare. In Ministerul Finantelor publice, din 2019, au pregatit o serie de masuri care vin impotriva romanilor. Astazi am sa va prezint trei din aceste masuri care sunt in acest document", a spus Citu intr-un videoclip postat pe pagina sa de Faceook.
Ministrul Finantelor spuna ca documentul la care face referire se numeste "tabel de masuri, venituri si cheltuieli din 19 iulie 2019" si prezinta cele trei masuri. Acestea sunt: impozitarea veniturilor bisericii; supraimpozitarea pensiilor, despre care spune ca este vorba despre contributii mai mari pentru toate pensiile si cresterea pretului politei de RCA, incepand de anul viitor.
"Sunt trei dintre masurile pe care le pregatesc socialistii pentru anul viitor despre care nu va spun. Meritati sa stiti adevarul si voi continua sa prezint toate aceste documente in perioada urmatoare", a adaugat Citu.
...citeste mai departe... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 16:25
Comisia Europeana a lansat o cerere de oferte in valoare de 9 milioane de euro pentru a-si consolida sprijinul acordat verificatorilor veridicitatii informatiilor si cercetatorilor, asa cum este prevazut in recenta comunicare privind consolidarea actiunilor impotriva dezinformarii, a anuntat marti intr-un comunicat executivul comunitar.
Aceasta va extinde sfera de actiune a Observatorului european al mass-mediei digitale prin infiintarea unor centre nationale de verificare a informatiilor. Aceste platforme vor analiza campaniile de dezinformare si impactul acestora asupra societatii, vor promova educatia in domeniul mass-mediei si vor monitoriza politicile platformelor online.
Vicepresedinta CE pentru valori si transparenta, Vera Jourova, a declarat: "Avem nevoie de o societate rezilienta si critica pentru a lupta impotriva dezinformarii. Aceasta este o componenta importanta a strategiei noastre si, in acest scop, trebuie sa sprijinim mass-media libera si independenta, verificatorii veridicitatii informatiilor si cercetatorii. Vom face acest lucru prin consolidarea Observatorului european al mass-mediei digitale, prin sprijinirea dezvoltarii unor centre nationale de cercetare in acest domeniu, care vor imbunatati capacitatea de a intelege raspandirea dezinformarii online".
"Salut lansarea acestui apel pentru a infiinta centre nationale de verificare a informatiilor pentru a sprijini si a extinde activitatea Observatorului european al mass-mediei digitale.... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 20:59
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a lansat un serviciu chatbot prin Facebook Messenger pentru combaterea dezinformarii in legatura cu noul coronavirus, a anuntat miercuri agentia Natiunilor Unite pentru Sanatate.
Chatbot-ul, sau robot conversational, este o extensie a serviciului Health Alert al organizatiei si va oferi informatii rapide si precise despre COVID-19, a notat OMS intr-un comunicat, citat de DPA.
Peste 12 milioane de persoane primesc deja informatii si actualizari despre COVID-19 de la OMS prin intermediul aplicatiei de mesagerie WhatsApp.
Prin extinderea serviciului pe Facebook Messenger si canalele sale de comunicare asociate, se estimeaza ca cifra beneficiarilor ar putea ajunge la 4,2 miliarde.
Potrivit OMS, in multe regiuni grav afectate de COVID-19, comunicarea prin intermediul familiei de aplicatii a platformei de socializare a crescut cu peste 50%.
Serviciul interactiv poate fi accesat in engleza, franceza, spaniola si araba prin pagina oficiala de Facebook a OMS selectand "trimite mesaj" sau prin link-ul de Messenger dedicat.
Serviciul Health Alert a fost conceput pentru a-i ajuta pe oameni "sa se protejeze de COVID-19, sa previna raspandirea ei si sa inteleaga datele referitoare la aceasta boala", a precizat OMS.
Citeste si: Avertismentul sefului OMS: Noul coronavirus este de zece ori mai mortal decat virusul gripei porcine
Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus ...citeste mai departe despre... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 10:08
Un nou numar de telefon la care cetatenii pot suna pentru a obtine informatii suplimentare cu privire la somajul tehnic si la facilitatile acordate prin prevederile Legii nr.19/2020 este disponibil incepand de luni, a anuntat Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
"Incepand cu data de 14 aprilie 2020, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca pune la dispozitia cetatenilor un nou numar de telefon - 021.444-0000, la care acestia pot suna pentru a obtine informatii suplimentare cu privire la somajul tehnic si la facilitatile acordate prin prevederile Legii nr.19/2020.
Noul numar de telefon, operat in parteneriat cu Telekom Romania, optimizeaza serviciul de informare efectuat de ANOFM, scurtand timpii de asteptare. Astfel, inca din faza de initiere a apelului, cetatenii vor putea fi repartizati catre operatorii call-centerului, in functie de categoria in care se incadreaza", precizeaza institutia.
Potrivit sursei citate, noul call-center va functiona in acelasi interval orar ca pana in prezent, respectiv intre orele 9:00 - 16:00, de luni pana joi, respectiv intre orele 9:00 - 13:00, vineri.
ANOFM reaminteste faptul ca angajatorii au la dispozitie platforma digitala https://aici.gov.ro pentru incarcarea documentelor necesare acordarii somajului tehnic pentru angajatii carora li s-a suspendat temporar contractul individual de munca din initiativa angajatorului, conform prevederilor legale.
Vezi si Ministrul Muncii: Peste 56.000 de... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 16:57
Peste jumatate (53%) dintre cetatenii din Uniunea Europeana cu varsta intre 16 si 74 ani au declarat ca in 2019 au cautat informatii online cu privire la rani, boli, nutritie, imbunatatirea sanatatii etc., in randul statelor membre cea mai redusa pondere a persoanelor care au cautat informatii medicale pe Internet fiind inregistrata in Bulgaria (30%) si Romania (31%), arata datele publicate vineri de Eurostat.
In contrast, ponderea persoanelor cu varsta intre 16 si 74 ani care au declarat ca au cautat informatii online in Finlanda a fost de 76%. Alte state membre unde cautarea de informatii medicale pe Internet este populara sunt Olanda (74%), Cipru (69%), Danemarca (67%) si Germania (66%).
In cursul ultimului deceniu, ponderea persoanelor care cauta informatii medicale pe Internet a crescut in UE cu 19 puncte procentuale, de la 32% in 2009 pana la 53% in 2019.
Toate statele membre au inregistrat o crestere la acest capitol, insa cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Cipru (53 puncte procentuale), Croatia (37 puncte procentuale), Cehia (36 puncte procentuale) si Grecia (35 puncte procentuale). Cele mai mici progrese au fost inregistrate in Luxemburg (patru puncte procentuale), Franta (13 puncte procentuale), Italia (14 puncte procentuale) si Romania (15 puncte procentuale). mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 10:56
Masuri fara precedent in istorie au fost adoptate de catre toate statele lumii in legatura cu noul coronavirus care s-a raspandit si a provocat pana acum peste 110.000 de imbolnaviri si mai mult de 4.000 decese, dar a devenit tot mai limpede ca depinde de fiecare dintre noi sa reducem riscul de a ne imbolnavi sau de a-i imbolnavi pe cei din jur.
Cele mai importante sunt masurile de igiena, insa este esential si sa respectam noua regula introdusa de autoritati, aceea de a limita deplasarile si contactul cu ceilalti.
De ce e important
Pentru ca exista o perioada de incubatie in care putem transmite virusul fara sa stim, dar si pentru ca exista purtatori asimptomatici. Trebuie sa fim constienti ca nimeni nu trebuie sa se considere protejat, virusul nu alege, nu tine cont de pozitia sociala, de exemplu.
Au fost depistati pozitiv seful Armatei din Italia, ministrul Culturii din Franta si 5 deputati francezi, o persoana de la Casa Alba (chiar din apropierea presedintelui Trump), iar in Iran au murit pana acum doi demnitari si peste 20 s-au imbolnavit. Presedintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, a decis sa se autoizoleze ca sa isi protejeze colegii dupa ce a calatorit in tara sa natala, care ieri a devenit "rosie", intrand cu totul in carantina.
La nivel mondial au fost anulate concerte, turnee, evenimente sportive, alte evenimente culturale de mai mica sau mai mare amploare. Toate aceste informatii trebuie sa dea oricui de gandit.
Pe de alta... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 15:14
Romania va avea, pana in anul 2021, un portal de informatii integrate cu privire la situatia, la zi, a fiecarui contribuabil, a declarat, miercuri seara, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Alexandru Petrescu.
"Chiar la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a fost depus un proiect pentru un portal de informatii integrate si de compatibilizare a tuturor bazelor de date, astfel incat anul 2021 sa ne prinda cu un sistem de date foarte clar care sa poata elabora cu multa exactitate si acuratete, la zi, fotografia tuturor contribuabililor", a spus demnitarul, la Romania TV.
Ministrul Comunicatiilor a comentat, totodata, si pe marginea declaratiilor din spatiul public, potrivit carora nu ar mai exista bani pentru plata pensiilor si salariilor.
"Constant ca se vine cu aceeasi poveste alarmista, se introduce haos in sistem, se introduce teama la nivelul pensionarilor. De fiecare data, pensiile au fost platite la timp, conform promisiunilor din programul de guvernare. Din punctul meu de vedere, ca ministru al Comunicatiilor, avand si Posta Romana in subordine si intr-o istorie mai veche fiind si director general al Postei Romane, pot spune ca niciodata nu am avut niciun fel de intarzieri in plata drepturilor de pensie.
Deci, de aici pana la a spune ca nu sunt bani de pensii, deja e o distanta foarte lunga. Anul 2018 a fost un an plin de politica alarmista si de mesaje de acest fel. Au fost 65 de miliarde de lei alocate pentru pensii,... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 07:17
Presedintele american, Donald Trump, i-a cerut lui John Kelly, seful staff-ului sau de la acea vreme, sa ii ofere lui Jared Kuhsner, ginerele sau, acces la informatii clasificate.
Oficialii administratiei au fost ingrijorati de acest lucru, ceea ce l-a determinat pe John Kelly sa redacteze un memoriu intern in care a detaliat cum i s-a cerut sa ii ofere accesul lui Kushner, conform New York Times.
Donald McGahn, consilier la Casa Alba la acea vreme, a redactat, de asemenea, un memoriu intern in care isi exprima ingrijorarile despre Kushner si recomanda sa nu se ia aceasta decizie.
New York Times sustine ca memoriul contrazice un comunicat al lui Trump trimis ziarului in ianuarie in care presedintele precizeaza ca nu a avut niciun rol in obtinerea accesului de catre Kushner. Intr-un interviu acordat ABC News, Ivanka Trump, sotia lui Kushner, a afirmat: "Presedintele nu s-a implicat in obtinerea accesului pentru mine sau pentru sotul meu".
Desi nu se stie exact ce obstacole a avut de intampinat Kushner in procesul sau de a fi aprobat pentru obtinerea accesului, oficialii s-au aratat ingrijorati de legaturile sale cu compania imobiliara a familiei sale si cu investitorii straini.
Kushner a fost nevoit sa isi modifice in repetate randuri documentele in care dezvaluia contactele sale cu persoane din afara tarii deoarece el a omis peste 100 de persoane.
Printre acestia se afla si o intalnire cu Sergey Kislyak in 2016, ambasadorul Rusiei in SUA la acea vreme... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 08:51