Guvernul condus de Angela Merkel vrea sa construiasca, practic de la zero, o industrie a gazelor lichefiate (GNL) in Germania, in ideea de a reduce dependenta de gazele naturale care ajung prin conducte din Rusia si Norvegia.
Germania, prima economie europeana, este din ce in ce mai dependenta de Rusia pentru aprovizionarea cu energie intr-un moment in care cresc tensiunile cu Guvernul de la Moscova, transmite Bloomberg.
Acest lucru a determinat-o pe Angela Merkel sa se gandeasca la gazele lichefiate ca o posibila optiune, prin constructia de terminale GNL la Marea Nordului si Marea Baltica, gratie carora Germania ar putea importa gaze lichefiate si ar evita facilitatile din Olanda, Polonia si Belgia.
Printre politicile in domeniul energetic mentionate in contractul de coalitie al noului Guvern condus de Angela Merkel se numara si gazele lichefiate.
Angela Merkel sustine "toate initiativele care sprijina diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, fie provenind din diferite regiuni fie cu privire la mijloacele de transport a gazelor", a precizat purtatorul de cuvant al Ministerului Economiei si Energiei, Beate Baron.
Mai putin poluante decat carbunele si petrolul, gazele naturale joaca un rol central in eforturile Germaniei de a face economia neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in 2050. Aceasta presupune inchiderea termocentralelor pe baza de carbune si investitii in parcuri eoliene si fotovoltaice.
Potrivit estimarilor asociatiei... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 16:32
Presedintele american Donald Trump spune ca va face public in curand planul sau pentru dereglementarea sectorului de energie, fapt ce ar putea duce la exporturi masive de petrol si gaze din Statele Unite.
Pentru moment, oferta va fi prezentata liderilor prezenti la summitul G20 de la Hamburg, cu dedicatie speciala pentru tarile europene care cauta alternative la gazul furnizat de Rusia, anunta Reuters.
Pana la vizita sa in Germania, Donald Trump va poposi vreme de o zi si in Varsovia, unde se va intalni cu liderii tarilor din regiunea Europei centrale si de Est, acestia manifestand si cea mai mare ingrijorare fata de jocul politic pe care Moscova il practica prin intermediul Gazprom.
Rick Perry, secretarul american pentru Energie, a confirmat deja existenta unor discutii in acest sens intre tarile din regiunea CEE, ca si cu Ucraina, care ar dori sa importe carbune de pe piata americana.
In acelasi timp, Perry sustine ca Statele Unite vor sa tina pasul dezvoltarii din punct de vedere "tehnologic si economic" cu noutatile din industria nucleara, "In caz contrar, China sau Rusia vor suplini rapid absenta noastra pe aceasta piata", a explicat oficialul american.
Masurile vizate de administratia Trump includ o reducere a taxelor, ba chiar si acordarea de subventii pentru producatorii de energie, marii beneficiari urmand sa fie firmele care reusesc sa exporte o buna parte din surplusul de combustibil existent in acest moment pe piata din SUA. mai mult
Marti, 27 Iunie 2017, ora 06:14
8Tarile baltice au reusit sa se conecteze la reteua europeana de energie electrica reusind astfel, dupa 25 de ani, sa obtina independenta energetica fata de Rusia.
Lituania, Letonia si Estonia vor putea cumpara energie electrica din Polonia si Suedia, iar Rusia se poate trezi cu o pana de curent totala in exclava Kaliningrad, prinsa intre Polonia si Lituania, anunta Bloomberg.
Investitii de miliarde
Anul trecut, Lituania a deschis primul terminal de gaz natural lichefiat din UE, eliminand monopolul intretinut de Rusia pe piata combustibilior din cele trei foste republici sovietice de la Marea Baltica.
Anul acesta, Lituania a investit 1,1 miliarde de euro pentru a se conecta la reteaua de energie electrica a Poloniei si o suma aproape dubla pentru o conexiune submarina la reteua similara din Suedia.
Numai cea de-doua legatura este suficient de mare pentru a elimina total dependenta Lituaniei de importurile de energie din Rusia.
In acelasi timp, Estonia are propriile capacitati de productie construite in ultimul timp, jucand rolul de producator de energie electrica in regiune.
"Acum putem cumpara electricitate din Polonia, Suedia, Rusia sau Estonia. Totul depinde de pret. Teama de factorul rusesc a disparut, asa cu a disparut si amenintarea privind sistarea livrarilor de gaze din Rusia, dupa ce am construit terminalul LNG", explica ministrul lituanian al Energiei, Rokas Masiulis.
Se intoarce roata
In cel de-al treilea trimestru al acestui an,... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 15:15