Romania a facut primul pas catre construirea unui gazoduct ce ne va lega de tarile din regiune, Slovacia, Bulgaria si Ungaria.
Astfel, oficialii operatorului national de gaze al tarii noastre, Transgaz, si cei ai companiei omoloage din Slovacia, Eustream, au semnat de curand un memorandum de intelegere privind dezvoltarea coridorului de transport al resursei naturale Eastring.
Astfel, potrivit unui comunicat remis la inceputul saptamanii Bursei de Valori Bucuresti, printre alte prevederi, partile isi exprima si acordul pentru cooperarea impreuna cu ceilalti operatori de sisteme de transport din Cehia, Ucraina, Ungaria si Bulgaria in vederea investigarii posibilitatilor de dezvoltare a Eastring pe teritoriile Romaniei si Slovaciei.
"Cu aceasta ocazie, in calitate de director general al SNTGN Transgaz SA, domnul Ion Sterian a subliniat perceptia pozitiva si aprecierea de care se bucura partenerii slovaci in Romania si a exprimat increderea ca deschiderea manifestata de Eustream a.s. pentru dezvoltarea relatiei de colaborare cu SNTGN Transgaz SA va aduce rezultate favorabile pentru aprofundarea si intensificarea conlucrarii in plan regional, prin crearea si armonizarea conditiilor de dezvoltare si integrare a retelelor de transport in domeniul gazelor naturale si, in general, al energiei.
In viziunea domnului Ion Sterian, apropierea dintre Transgaz si Eustream va facilita schimburi de experienta tehnologica in domenii precum proiectarea si cercetarea, operarea si... mai mult
Sambata, 17 Februarie 2018, ora 14:52
O analiza efectuata de presa austriaca scoate in evidenta situatia dramatica in care se afla Bulgaria, tara care a mizat destul de mult pe realizarea culoarelor energetice de transport gaze South Stream si Turkish Stream.
Fara o noua retea care sa asigure tranzitul gazului natural pe teritoriul Bulgariei, tara de la sud de Dunare se indreapta spre o serioasa criza energetica, remarca austriecii de la Wirtschaftsblatt, citati de agentia Novinite.
Planuri desarte
Nicio alta tara europeana nu a mizat atat de mult pe realizarea gazoductului South Stream, care urma sa transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaz prin Bulgaria, Serbia, Ungaria si Austria pana in Italia, remarca reporterii publicatiei austriece.
De fapt, materiale de constructie pentru tronsonul South Stream, care urma sa strabata Bulgaria, inca mai sosesc in portul de Varna, chiar daca UE a amendat proiectul inca din august 2014, ca fiind neconform cu prevederile legislatiei anti-monopol din Europa.
La randul lor, rusii, furnizorii de gaze naturale in proiectul South Stream, au denuntat unilateral asocierea cu UE in proiect, lansand varianta Turkish Stream.
Noul proiect i-a pus pe ganduri pe guvernantii bulgarii, nevoiti brusc sa observe cum Vladimir Putin ii pune pe tava presedintelui turc Recep Erdogan o afacere care parea sa asigure stabilitatea ecorgetica si economica a Bulgariei.
O sansa de a reveni in jocul tarilor influente de pe piata de energie din Europa o reprezinta proiectul... mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 10:07
Rusii asteapta oferte din partea Romaniei, Bulgariei, Slovaciei si Ungariei pentru asocierea in proiectul gazoductului Eastring. Acesta ar urma sa strabata teritoriile celor patru state, facand legatura intre gazoductul din Ucraina si varianta Turkish Stream.
"Asteptam oferte. Inca nu a fost depusa nicio oferta oficiala pentru asocierea in cadrul acestui proiect", a explicat ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, citat de agentia Tass.
Eastring ar urma sa reprezinte un retur al coridorului principal de alimentare cu gaze a Europei, Turkish Stream, care sa transporte combustibilul de la frontiera turco-bulgara pana la granita dintre Slovacia si Ucraina.
Incepand cu 2019, Gazprom vrea sa renunte la reteaua de transport a gazelor naturale de pe teritoriul Ucrainei, oferind ca varianta gazoductul Turkish Stream, care face legatura intre Rusia, Turcia si granita Uniunii Europene.
Proiectul implica comasarea sistemelor de transport al gazelor din Romania, Bulgaria, Ungaria si Slovacia si preluarea unei cantitati de 20 de miliarde de metri cubi de gaz din reteaua Turkish Stream.
Eustream, operatorul retelei de gaze naturale din Slovacia, ramane prima firma care a anuntat pana acum implementarea proiectului Eastring in planurile sale de dezvoltare.
Reprezentantii Comisiei Europene vad insa in proiectul Turkish Stream o investitie prin care Rusia incearca sa-si pastreze o pozitie dominanta pe piata europeana de energie, propunand in schimb dezvoltarea... mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 13:30