Premierul ungar Viktor Orban i-a solicitat presedintelui SUA, Donald Trump, sa ajute la incheierea unei intelegeri de cooperare cu Romania pentru initierea "cat mai curand posibil" a operatiunilor de extractie a gazelor naturale din zona romaneasca a Marii Negre, a afirmat liderul de la Budapesta.
O alta tema a discutiei intre Viktor Orban si Trump, care a avut loc luni la Casa Alba, a fost cea privind achizitionarea de partea ungara de rachete antiaeriene, a declarat premierul intr-un interviu acordat vineri postului Kossuth Radio, relateaza agentia de stiri MTI.
Compania americana ExxonMobil analizeaza posibilitatea unei investitii in operatiuni de extractie de gaze in zona romaneasca a Marii Negre, ce ar oferi o alternativa la gazul rusesc, lucru ce ar putea ajuta Ungaria la diversificarea surselor de energie.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat recent ca firma americana ar trebui sa ia in curand o decizie in legatura cu acest proiect, in conditiile in care Ungaria ar trebui sa semneze in toamna un nou acord pe termen lung privind importul de gaze naturale din Rusia.
Citeste si:
Reuters: Proiectele Romaniei privind gazele din Marea Neagra atarna de un fir de ataOMV Petrom: Pentru un proiect offshore in Marea Neagra, cerintele cheie nu sunt inca indeplinite ...citeste mai departe despre "Viktor Orban a discutat cu Donald Trump despre gazele romanesti din Marea Neagra" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Mai 2019, ora 11:50
Noile reglementari adoptate de autoritatile romane in domeniul energiei risca sa submineze planurile companiilor de a dezvolta mari zacaminte de gaze din Marea Neagra, punand in pericol venituri de miliarde de dolari si anuland sansele de a contesta pozitia grupului rus Gazprom in regiune, arata o analiza Reuters.
Mai multi oficiali din industria petroliera au avertizat ca aceste modificari, care includ un plafon pentru gazele naturale vandute de producatorii locali pana in 2022 si o taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, exceptand termocentralele detinute de stat, ar putea duce la revizuirea planurilor de investitii.
Majoritatea masurilor anuntate in ordonanta de urgenta din decembrie au fost confirmate vineri. Guvernul de la Bucuresti a facut unele concesii, precum eliminarea plafonarii pretului gazelor pentru consumatorii industriali. Insa aceste concesii nu sunt suficiente pentru a multumi companiile, avand in vedere ca taxa pe cifra de afaceri si restrictiile la export raman in vigoare, cumulate cu riscul ca autoritatile sa isi schimbe din nou pozitia.
In aceste conditii, analistii citati de Reuters avertizeaza ca Romania risca sa amane demararea proiectelor offshore, ceea ce ar face jocul Rusiei, care a reusit sa blocheze Ucraina sa isi exploreze resursele sale din Marea Neagra prin ocuparea peninsulei Crimeea.
"Amanarea nu este benefica pentru nimeni, nici pentru stat, nici pentru consumatori, economie sau investitori. Singurul... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 07:53
Tema off-shore inflameaza spiritele la Bucuresti. Este, practic, noul sport national. Ca in orice situatie de acest fel, apar o multime de "specialisti" - oameni care nu cunosc subiectul, dar care au pareri foarte ferme.
Demersul de mai jos incearca sa aduca macar putina lumina in zonele negre legate de investitiile companiilor petroliere din Marea Neagra. De aceea, am discutat cu specialisti in energie, avocati cu experienta internationala si politicieni de la Putere si din Opozitie.
Dar, inainte de orice, de ce e important acest subiect? Mai exact, cine ar putea fi deranjat daca s-ar face investitiile in off-shore-ul romanesc si cine le-ar vrea stopate?
"Federatia Rusa, prin faptul ca ar fi blocata dezvoltarea unui rival de relevanta regionala in sectorul gazelor naturale, intr-o zona in care are si importante interese de control politic", sunt de parere Radu Dudau si Vasile Iuga, Energy Policy Group.
Deputatul Virgil Popescu (PNL) afirma, la randul, sau ca de castigat ar avea "'prietenii' Romaniei, Rusia, Ungaria". Reprezentantul PSD, deputatul Georgian Pop, are o viziune asemanatoare: "Cine ar castiga? Simplu. Actualii furnizori internationali de gaz natural din zona. Nu ar avea un concurent in plus si nu s-ar confrunta cu un surplus de gaz in piata."
Avocatul Laurentiu Pachiu, Pachiu si Asociatii:
"In primul rand, furnizorii externi alternativi (deocamdata unul singur, Gazprom) prin disparitia unui potential concurent. Apoi, state vecine care raman... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 14:36
Transgaz va investi 360 de milioane de euro pentru realizarea conductei Tuzla-Podisor, care va prelua gazele care vor fi extrase din Marea Neagra si le va transporta spre conductele de export, potrivit datelor publicate in raportul pentru semestrul I al administratorilor companiei.
"Obiectivul major al acestei investitii consta in construirea unei conducte telescopice de transport gaze naturale Tuzla-Podisor, in lungime de 308,3 km si Dn 1200 respectiv Dn 1000, care sa faca legatura intre resursele de gaze naturale disponibile la tarmul Marii Negre si coridorul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria, astfel asigurandu-se posibilitatea transportului gazelor naturale spre Bulgaria si Ungaria prin interconectarile existente Giurgiu-Ruse (cu Bulgaria) si Nadlac-Szeged (cu Ungaria) ", se arata in documentul mentionat.
De asemenea, aceasta conducta se va interconecta cu actuala conducta internationala de transport gaze naturale Tranzit 1 (Isaccea-Negru Voda).
Capacitatea de transport va fi de 8,14 milioane de metri cubi pe an, iar investitia estimata se ridica la 360,36 milioane de euro.
In prezent sunt finalizate studiul de fezabilitate si cel de impact asupra mediului si a fost obtinuta autorizatia de construire. Decizia finala de investitie va fi luata in acest an, iar constructia este prevazuta pentru perioada 2019-2020.
Transgaz estimeaza ca punerea in functiune si intrarea in operare vor avea loc in anul 2020, dar calendarul estimativ de dezvoltare a proiectului... mai mult
Marti, 21 August 2018, ora 09:50
Un conflict economic de miliarde de euro are loc in prezent in Europa de Sud-Est. Este vorba de foarte mult gaz din Marea Neagra si de dependenta de livrarile de gaz rusesti.
In ultimii ani, in partea romaneasca a Marii Negre au fost descoperite si deja partial exploatate depozite uriase de gaz natural. Potrivit estimarilor moderat optimiste, ar fi vorba de cel putin 40 de miliarde de metri cubi de gaz, dar ar putea fi pana la 200 de miliarde - suficient pentru a acoperi necesarul total al Romaniei pentru deceniile urmatoare si pentru a vinde chiar la export.
Pentru a transporta acest gaz din Marea Neagra in tarile europene, a fost planificata construirea unei conducte, in cadrul proiectului numit BRUA, de la initialele tarilor Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. BRUA ar trebui sa inceapa sa functioneze din 2019 iar proiectul va fi sustinut de UE si de Banca Europeana pentru Dezvoltare, BERD.
Cum se intampla adesea la astfel de mari proiecte internationale, exista si in acest caz deja demult controverse. In prezent este vorba de o disputa ungaro-romana pe tema legislatiei romanesti privind exploatarea gazelor offshore si cantitatea de gaz care ar urma sa fie livrata Ungariei prin conducta BRUA.
La sfarsitul lui iunie, seful retelei ungare de transport de gaz (FGSZ) Kristof Terhes a cerut autoritatilor romane sa adopte odata legea prevazuta privind sprijinirea exploatarilor offshore si sa livreze Ungariei cantitatea dorita de aceasta tara de 4,4 miliarde de... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 16:16
Comisarul european pentru Energie, Maros Sefcovic, a avut, luni, la Bucuresti, o serie de discutii cu premierul Viorica Dancila si cu vicepremierul Viorel Stefan.
Intalnirea a avut loc in prima zi a sesiunii parlamentare extraordinare, in care deputatii urmeaza sa voteze legea off-shore. Acest act normativ are o importanta covarsitoare pentru viitorul energetic al Romaniei, in conditiile in care stabileste ce beneficii ii vor reveni, de fapt, tarii noastre de pe urma extragerii celor aproape 200 de miliarde de metri cubi de gaz din Marea Neagra.
Din comunicatul Guvernului Romaniei reiese ca discutiile dintre Viorel Stefan si Maros Sefcovic pe tema gazelor din Marea Neagra au avut un caracter pur formal. Mai exact, potrivit documentului citat, Viorel Stefan ar fi prezentat "obiectivele si prioritatile Romaniei in domeniul energetic" si ar fi spus:
"Reafirmam angajamentul Romanei in ceea ce priveste realizarea proiectului BRUA, ale carui lucrari au inceput luna trecuta. Vom avea in continuare un dialog deschis cu privire la acest proiect si nu vom incuraja abordarile divergente facute publice in ultimele zile. De asemenea, proiectul Legii privind derularea operatiunilor petroliere pe mare (offshore) este prioritara pe agenda Parlamentului Romaniei, intrucat dorim sa asiguram un cadru stimulativ pentru investitiile in acest domeniu".
Cu alte cuvinte, nimic concret despre modul in care vor fi extrase gazele din Marea Neagra si interesele Romaniei in aceasta... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 16:31
Modul in care va arata Romania copiilor nostri depinde, in foarte mare masura, de felul in care statul roman va sti sa traga foloase de pe urma gazelor naturale din Marea Neagra, potrivit fostului director al Romgaz, Dumitru Chisalita.
Din pacate, desi timp a avut din belsug, statul n-a fost in stare sa isi creeze, in anii din urma, politici clare si avantajoase de exploatare a uriasei cantitati de gaz. In consecinta, acum trebuie sa mearga pe sarma, riscand fie sa isi vanda resursa in conditii dezavantajoase, fie chiar sa ajunga sa o dea, de nevoie, pe mana rusilor.
In Romania se produc anual circa 10 miliarde de metri cubi de gaz, dar se consuma, in medie, nu mai putin de 11,7 miliarde de metri cubi, potrivit datelor din cel mai recent raport de activitate al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
Acest consum n-ar avea motive sa creasca, in perioada urmatoare. Ar trebui, insa, sustinut, in conditiile in care in tara noastra exista 3,6 milioane de utilizatori casnici si industriali care depind de gaz. Problema este ca, exploatate in acest ritm, resursele de gaz on-shore (de la tarm) ale tarii noastre risca sa se epuizeze in cel mult 14 ani, se arata in proiectul de Strategie Energetica a Romaniei 2015-2035.
In aceste conditii, zacamintele de gaz din Marea Neagra sunt, momentan, singura speranta a Romaniei de a produce mai mult gaz, pentru o perioada mai indelungata.
De fapt, nu statul produce gaz, in tara noastra, ci companiile... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 07:40
Romania nu are ce sa faca cu intreaga productie de gaze din Marea Neagra, iar un export spre nord sau sud nu este fezabil, astfel ca gazele vor ajunge in vestul Europei prin Ungaria, a declarat, miercuri, Kristof Terhes, CEO al FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, intr-o conferinta de presa organizata de companie la Bucuresti.
"Am vrut sa avem aceasta conferinta de presa la Bucuresti pentru ca am citit foarte multe articole care aveau informatii eronate legate de noi si de gazele din Marea Neagra si foarte multi politicieni au vorbit despre lucruri care nu sunt 100% corecte. Vrem sa intelegeti ca Romania se afla pe punctul de a lua cea mai importanta decizie economica din ultimii 20 de ani. Vorbim de 200 de miliarde de metri cubi de gaze in Romania", a spus oficialul companiei din Ungaria.
Terhes a subliniat ca Romania nu poate consuma toata aceasta cantitate de gaze, avand in vedere faptul ca doar 30-35% din populatie este conectata la reteaua de gaze, in timp ce in Ungaria este vorba de 95% (a doua cea mai mare retea din Europa, din acest punct de vedere, dupa Olanda, unde 99% din populatie este racordata la reteaua de gaze).
"Este pur si simplu prea mult pentru necesitatea interna a tarii. Nu aveti petrochimie, nu puteti folosi gazele naturale ca materie prima. Ce faceti cu gazul? Il ardeti, faceti un foc mare?", s-a intrebat el retoric.
Terhes a criticat si intarzierea cu care Parlamentul din Romania dezbate legislatia din domeniul operatiunilor... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 15:10
Ziua de 5 februarie 2018 se anunta linistita ca orice zi de luni in Romania. Proaspat pricopsiti cu o noua reforma fiscala, romanii isi beau cuminti cafelutele bine-meritate de dupa weekend, in asteptarea fatidicei ore doua dupa amiaza, cand temutul CEx sau birou al partidului de guvernamant va aduce la Breaking News vreun ministru nervos care sa anunte fie o noua taxa, fie o noua campanie de lupta impotriva statului paralel.
Deodata, panica s-a instalat in redactii si pe ecrane: un ochelarist inalt si subtire, cu privirea rece a unui tocilar (olimpic la vreo materie ciudata gen chimie sau geografie) a venit val-vartej la Bucuresti, i-a aliniat pe prea-puternicii Tariceanu si Dragnea si, secondat de elegantul si plictisitul nostru ministru de Externe, a anuntat ca a venit sa ne ia gazele de la Marea Neagra, sa uneasca Clujul de Budapesta cu o cale ferata de mare viteza si alte cateva grozavii. Szijjarto Peter pe numele lui, hiper-activul ministru de externe maghiar, avand jumatate din varsta si din tara lui Melescanu, ne-a lasat pe toti sa ii admiram iscusinta diplomatica si determinarea.
Moskva slezam ne verit (Moscova nu crede in lacrimi)
Atunci cand se aude un zgomot de copite, cel mai probabil este o turma de cai, nu de zebre.Regentul Orban Viktor sau tanarul de 40 de ani Szijjarto nu urmareau nici sa ne ia Ardealul si nici macar nu le pasa de secuii pe care ii plangeau la televizor, totul era, de fapt, o lupta pentru resurse.
Ungaria este o tara mica,... mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 10:10