Pandemia de COVID-19 a facut ca un numar tot mai mare de occidentali sa considere China drept o putere de prim-plan, cu o influenta a SUA in scadere, potrivit unui studiu publicat marti si citat de France Presse.
Un amplu sondaj de opinie pe aceasta tema a fost realizat in randul francezilor, germanilor si americanilor de think tank-ul transatlantic Fondul German Marshall al Statelor Unite (German Marshall Fund of the United States).
In luna mai, mai mult de un sfert dintre francezii intervievati au vazut in China puterea cea mai influenta din lume, fata de 13% in luna ianuarie. Tendinta este similara in Germania (de la 12% in ianuarie la 20% in mai) si in Statele Unite (de la 6% la 14%, in aceeasi perioada de timp).
In toate cele trei tari, SUA au fost considerate in continuare natiunea cea mai influenta pe plan international, dar intr-un mod mai putin covarsitor.
'Inainte de criza, influenta chineza in lume era un fel de idee abstracta', a apreciat Martin Quencez, adjunct al biroului din Paris al think tank-ului mentionat.
'Cand te gandesti la dependenta de China pentru masti sau echipamente medicale de exemplu, totul devine foarte concret', remarca expertul citat, care vede in aceasta schimbare un impact de durata, constatand aceasta evolutie pe langa toate generatiile si tendintele lor partizane.
In Franta si in Germania, cei intervievati si-au exprimat speranta ca guvernele lor sa manifeste mai multa severitate fata de Beijing in materie de schimbari... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 12:21
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a lansat miercuri o fundatie menita sa atraga fonduri private si de la cetatenii din lumea intreaga, in contextul in care Washingtonul, principalul sau finantator, ameninta sa-i taie fondurile pentru modul in care a gestionat pandemia de COVID-19, relateaza AFP.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus (foto), a afirmat insa ca nu se doreste inlocuirea SUA cu aceasta fundatie, explicand ca organizatia studia acest proiect din 2018.
Acest proiect "nu are nimic de a face cu recentele probleme de finantare", a declarat el in cadrul unei conferinte de presa online de la sediul OMS de la Geneva.
La jumatatea lui aprilie, SUA si-au suspendat finantarea catre OMS si presedintele american Donald Trump ameninta ca o va ingheta pe termen nelimitat, acuzand agentia ONU ca a ignorat rapoartele din Taiwan privind aparitia virusului si ca a fost prea indulgenta cu autoritatile chineze in ceea ce priveste modul de gestionare a pandemiei de COVID-19.
Citeste si Trump s-a razgandit si da iar bani OMS. Dar doar cat plateste si China.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a explicat ca noua entitate - numita "Fundatia OMS" - va permite colectarea mai multor fonduri, asigurand o mai mare marja de manevra organizatiei pentru finantarea programelor sale de sanatate.
"Una dintre cele mai mari amenintari este faptul ca mai putin de 20% din bugetul nostru provine din contributii flexibile ale statelor membre, in timp ce peste 80% sunt... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 22:57
Fundatia Botnar, partener de lunga durata al UNICEF, a donat 400.000 de dolari reprezentantei din Romania in vederea achizitionarii de echipamente medicale si teste pentru spitale si de echipamente de protectie personala care urmeaza a fi distribuite profesionistilor comunitari din Romania care se afla in prima linie - asistenti sociali, asistente medicale comunitare si mediatori sanitari si tuturor profesionistilor care lucreaza pe teren pentru a-i sustine pe copiii dezavantajati si familiile lor.
"Apreciem foarte mult sustinerea oferita de Fundatia Botnar pentru ca UNICEF in Romania sa poata oferi echipamentele esentiale necesare celor care lupta in prima linie impotriva pandemiei de COVID-19.
Acest lucru le va permite sa isi desfasoare activitatea in conditii de siguranta, protejandu-se atat pe ei insisi, cat si pe copiii carora le ofera ajutor.
Fundatia Botnar este un partener de lunga durata si de incredere al UNICEF.
Pe durata pandemiei este cu atat mai important sa luptam impreuna pentru drepturile copiilor si in special pentru copiii, care, chiar si inaintea acestei pandemii, se aflau intr-o situatia extrem de dificila", a declarat Pieter Bult, Reprezentatul UNICEF in Romania.
UNICEF estimeaza ca, in Romania, peste 70.000 de lucratori din prima linie au nevoie de echipamente de protectie personala pentru a le putea oferi servicii, in conditii de siguranta, persoanelor vulnerabile.
Printre acestia se numara: asistentii medicali comunitari,... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 11:45
In cadrul editiei a 3-a Future Makers, Social Innovation Solutions alaturi de Coca-Cola Romania au decis sa ofere 10.000 euro ca suport pentru solutii de inovare sociala in contextul Coronavirus care sustin accesul la distanta la munca, sanatate, educatie, cultura, bunuri si servicii, imbunatatirea relatiei cu autoritatile, protejarea celor afectati sau informare corecta despre COVID-19.
Peste 100 de echipe au aplicat la competitie si astazi, 7 aprilie, de la 18:30 in fata a 5 membri din juriul Future Makers, 10 echipe finaliste isi sustin prezentarile finale.
Juriul Future Makers ce va pune intrebari celor 10 echipe finaliste este format din:
Sergiu Negut, MSMMihaela Nita, Coca Cola RomaniaMihai Toader-Pasti, EFdeNGeorge Buhnici, Cavaleria.roCiprian Stanescu, Social Innovation Solutions
Sesiunea de pitch va putea fi urmarita pe Facebook Live al Social Innovation Solutions si pe pagina de YouTube a lui George Buhnici.
Future Makers este un program educational complex pentru peste 2000 de tineri antreprenori in cadrul caruia vor avea loc ateliere de antreprenoriat si trenduri de viitor in 25 de orase in perioada martie-mai. Continutul atelierelor va fi online si poate fi accesat de oricine, pentru a facilita astfel accesul la resurse educationale antreprenoriale. 50 de echipe din toata tara vor fi selectate de juriul competitiei si vor primi 4 luni de incubare, mentorat si conectare internationala. Premiile finale sunt in valoare de 20.000 de euro si prezentarea... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 16:15
Fundatia AVON doneaza 1 milion de dolari la nivel global organizatiilor non-guvernamentale care sprijina victimele abuzului in familie pentru continuarea serviciilor de consiliere si adapost in contextul pandemiei de coronavirus.
Donatia face parte dintr-o initiativa globala Avon in sprijinul femeilor care se confrunta cu un risc crescut de violenta domestica in aceasta perioada, pe fondul izolarii la domiciliu chiar cu agresorul.
O parte din donatia globala va merge si catre organizatii si proiecte de sprijinire a victimelor violentei domestice din Romania, pe care AVON Romania le-a sprijinit si in trecut, prin programe de finantare.
VIOLENTA DOMESTICA IN CONTEXTUL PANDEMIEI
Organizatiile pentru femei din intreaga lume trag un semnal de alarma asupra cresterii cazurilor de violenta in familie, prin raportare la inmultirea cererilor de servicii de asistenta.
Date din China indica o crestere de trei ori a cazurilor raportate in februarie, comparativ cu anul precedent.
Potrivit EuroNews, in Franta, rata violentei domestice a crescut cu peste 30% din 17 pana in 28 martie, pe fondul izolarii la domiciliu. Liniile telefonice specializate din UK si US raporteaza cresteri similare, chiar dublari.
In Romania, inca nu exista raportari oficiale de la inceputul masurilor de izolare, dar expertii din organizatiile neguvernamentale se asteapta ca numarul cazurilor sa creasca si la noi1.
In prima jumatate a anului 2019, conform datelor de la Inspectoratul General... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 15:47
Primul convoi umanitar al campaniei "Pretuieste Viata" care contine produse necesare in aceasta perioada de criza generata de coronavirus, in valoare de peste 430.000 de euro, a ajuns joi seara a Arena Nationala din Bucuresti.
Potrivit Fundatiei Pretuieste Viata, produsele au fost preluate pentru a fi distribuite de catre autoritati pentru persoanele aflate in carantina, cele aflate in izolare care au nevoie de sprijin, cele vulnerabile, nevoiase, persoane fara adapost, varstnici, persoane cu dizabilitati sau bolnavi din centre de ingrijire si asistenta, centre de plasament, de primire in regim de urgenta, persoanele ce nu mai locuiesc acasa din pricina violentei in familie, dar si pentru personalul medical aflat acum in prima linie.
"Al doilea convoi umanitar va veni cu mai mult pentru acestea, pentru ca am comandat, dar nu au sosit inca necesarele combinezoane de protectie, ochelari, masti de protectie, manusi, botosi etc)," mai anunta fundatia.
Pretuieste Viata precizeaza ca se pot face donatii in bani in conturile sale sau prin paypal.me/pretuiesteviata, sume destinate achizitionarii consumabilelor, echipamentelor medicale sau produselor atat de necesare categoriilor vulnerabile de oameni, medicilor, personalului medical din linia intai sau institutiilor medicale/de ingrijire a bolnavilor sau batranilor, cei mai slabi in fata virusului, din pacate.
Dar banii pot fi folositi si pentru dotarea spitalelor, a centrelor de carantina, pentru construirea... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 10:57
Putem vorbi deja despre o criza globala generata de raspandirea COVID-19 cu potentiale efecte negative in marea majoritate a sectoarelor economice.
In Romania si in lume, limitarea mobilitatii oamenilor a generat scaderea consumului de varii tipuri de produse si servicii. De cateva zile, toti antreprenorii romani iau in calcul sau chiar au inceput concedierile masive, trimiterea oamenilor in concedii fara plata sau in somaj tehnic.
Cu toate acestea, va propunem astazi sa analizam cu atentie si aspectele pozitive ale situatiei fara precedent prin care trecem cu totii in aceasta perioada, potential aducatoare si de oportunitati, pe termen scurt, mediu si lung.
Sesizam oportunitati imense de tranzactionare pe pietele bursiere datorita miscarilor istorice. In cadrul XTB, spre exemplu, avem clienti care au pierdut foarte mult, dar care au si castigat foarte mult in ultimele saptamani. Apetitul pentru investitii in Romania si in lume a crescut atat de mult, incat in doar cateva zile XTB Romania a generat cat media lunara in termen de rulaje, depuneri si conturi noi.Majoritatea companiilor cu activitate de birou implementeaza work from home pentru prima data la nivel general. Practica se va putea mentine si dupa ce trece criza, ceea ce va putea schimba pozitiv dinamica programului de lucru in viitor, diminuand supraaglomeratia orasului si sporind productivitatea angajatilor.Lucrul de acasa a determinat crearea unui nou indice pe Wall-street. Indicele "Stay at home"... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 16:47
Fundatia Globalworth doneaza 200.000 de euro organizatiei Crucea Rosie Romana pentru necesare medicale si oferirea sprijinului logistic, uman si material pentru consolidarea raspunsului tarii noastre la amenintarea cu noul coronavirus (COVID-19).
Materialele achizitionate in urma donatiei vor ajunge la Institutul National "Prof. Matei Bals", cea mai mare institutie medicala pentru boli infectioase si prima pe linie in situatia de urgenta COVID-19.
Fondurile substantiale oferite vor ajuta la achizitionarea de materiale de stricta necesitate cum ar fi: ventilatoare medicale destinate terapiei intensive, flacoane de dezinfectant, costume de protectie, ochelari de protectie, masti sanitare de unica folosinta sau manusi de protectie.
Ajutorul vine in continuarea campaniei de informare a populatiei desfasurate de Crucea Rosie Romana la nivel national pentru limitarea raspandirii pe teritoriul Romaniei a noului coronavirus, SARS-CoV-2, care declanseaza COVID-19.
"Grija pentru oameni a fost de la bun inceput una dintre principalele prioritati ale Fundatiei Globalworth, iar acum este nevoie de noi mai mult decat oricand. Noua forma de coronavirus a ajuns si in Romania si risca sa ne afecteze pe toti: de la cunoscuti, la familie, colegi sau prieteni. Este esential sa ascultam toate sfaturile comunicate de institutiile autorizate si, poate cel mai important, sa fim solidari.
Este momentul sa ne unim fortele si sa actionam cat mai repede in punctele de maxima urgenta,... mai mult
Sambata, 14 Martie 2020, ora 18:14
Fundatia Bill & Melinda Gates, Wellcome si Mastercard anunta finantarea cu suma de 125 milioane de dolari a eforturilor menite sa accelereze solutionarea epidemiei COVID-19 prin identificarea, evaluarea, dezvoltarea si scalarea posibilelor tratamente.
Partenerii sunt hotarati sa ofere acces echitabil la acest tratament si sa il faca disponibil chiar si in contextul unor resurse reduse.
COVID-19 Therapeutics Accelerator va indeplini rolul de catalizator, stimuland atat dezvoltarea si evaluarea substantelor si medicamentelor biologice noi, cat si repozitionarea unora deja existente, cu scopul tratarii imediate al pacientilor infectati cu virusul COVID-19, avand, totodata, si obiectivul pe termen lung de a distruge si alti patogeni virali.
In prezent, nu exista tratamente antivirale sau imunoterapii cu spectru larg disponibile in lupta impotriva patogenilor emergenti si, inca, niciun tratament aprobat pentru COVID-19.
Fundatia Gates si Wellcome contribuie, fiecare, cu suma de 50 de milioane de dolari, iar Mastercard Impact Fund se alatura misiunii de activare a COVID-19 Therapeutics Accelerator cu 25 de milioane de dolari. Contributia Fundatiei Gates este parte a angajamentului sau de finantare cu 100 milioane dolari a eforturilor de combatere a COVID-19, anuntat inca de luna trecuta.
"Virusurile precum COVID-19 se raspandesc rapid, dar dezvoltarea vaccinurilor si a tratamentelor care sa le opreasca avanseaza lent. Daca ne dorim sa protejam lumea de amenintari... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 11:23