Un nou scandal de frauda zdruncina piata bancara din Romania. Prejudiciul este unul record, de 85 milioane de euro, iar printre persoanele implicate se numara bancheri de la unele dintre cele mai mari banci din Romania, oameni de afaceri, notari, politicieni si evaluatori imobiliari.
Procurorii DIICOT cerceteaza o grupare infractionala formata din 58 de persoane. Potrivit informatiilor aparute in presa, capii acestei grupari ar fi controversatul om de afaceri Marius Locic si fratii Crestin. In acest dosar mai sunt cercetati sapte directori de banci de la BRD, Volksbank, dar si oameni politici ca Vasile Blaga sau Oana Mizil.
Persoanele implicate isi vindeau intre ele imobile. Dupa aceste tranzactii, apelau la evaluatori care ii sprijineau in supraevaluarea imobilului. Cu documentele obtinute de la evaluatori, membrii gruparii se duceau la banci pentru a obtine credite.
Business24 iti prezinta cele mai importante importante informatii din cea de-a doua zi de ancheta:
- BRD: Am sesizat organele penale si am desfacut contractele de munca ale angajatilor care nu respectau normele Reprezentantii BRD au precizat, intr-un comunicat de presa, ca schemele de finantare ilegala au fost descoperite cu cateva luni in urma si ca banca a sesizat organele penale, dupa care a intarit sistemele de control si a desfacut contractele de munca ale salariatilor care nu au respectat normele si procedurile interne.
- 20 de persoane au fost retinute in dosarul fraudelor bancare.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 10:36
Sava Tipa, care ar fi fost ministru in regimul Ceausescu, este vizat de ancheta privind fraudele bancare de 85 de milioane de euro, dupa ce una dintre firmele sale ar fi intocmit documentatia ce a stat la baza uneia dintre activitatile cercetate, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.
Potrivit surselor citate, Tipa are peste 70 de ani si ar fi condus, inainte de 1989, un minister.
Aceleasi surse au declarat ca, dupa 1990, acesta nu a mai ocupat functii publice si s-a ocupat de afaceri.
In prezent, potrivit surselor citate, Sava Tipa conduce o firma de consultanta financiara, care ar fi intocmit documentatia ce a stat la baza uneia dintre activitatile vizate de ancheta.
Tipa se afla, joi seara, la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) - Structura Centrala, unde urmeaza sa dea declaratii despre potentiala sa implicare sa in fraudele cercetate, au mai spus aceleasi surse.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, el este asociat la firma Euroconsult SRL, care se ocupa cu activitati de consultanta pentru afaceri si management, fiind in prezent in insolventa.
Sava Tipa, in varsta de 72 de ani, a fost cercetat, in 1999, pentru inselaciune, dupa ce, in calitate de director general al unei alte societati comerciale, a inselat o firma bucuresteana si una bacauana cu un total de peste 12 miliarde de lei, folosind bilete la ordin fara acoperire, dupa cum a precizat, la momentul respectiv, Politia Romana.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 10:15
Omul de afaceri Marius Locic a fost retinut, vineri dimineata, de procurorii DIICOT, iar sotia acestuia a primit interdictie de a parasi tara, ambele masuri fiind dispuse in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro.
Sotii Locic sunt acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, aderare si sprijinire de grup infractional si spalare de bani.
Avocatul lor a aratat, la iesirea de la DIICOT, ca sotii Locic sunt acuzati de aceste fapte in legatura cu modul in care au vandut un imobil din cartierul bucurestean Dorobanti.
Aparatorul celor doi a mai spus ca imobilul a fost vandut cu 6,4 milioane de euro unei societati Prod Conserv care, pentru achizitionarea acestuia, a facut contract cu o banca.
Totodata, avocatul a aratat ca, la audieri, procurorii nu le-au aratat sotilor Locic nicio proba directa care sa probeze acuzatiile ce le sunt aduse.
Intrebat despre implicarea sotiei lui Locic, avocatul a spus ca aceasta a semnat fara sa aiba cunostinta actele de vanzare a imobilului.
Avocatul a mai precizat ca procurorii vor cerere vineri Curtii de Apel Bucuresti arestarea preventiva a lui Marius Locic.
Pana la acest moment, a mai precizat avocatul, procurorii au emis peste 10 ordonante de retinere in dosarul fraudelor bancare, printre care una in cazul unui notar public, ceea ce atrage, dupa caz, competenta Curtii de Apel.
Joi seara, cand a fost adus pentru audieri la DIICOT, Marius Locic declarase presei ca este absolut nevinovat, are o... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 08:29
Oamenii de afaceri Marius Locic si fratii Vasile si Dumitru Crestin sunt acuzati ca ar fi capii unei grupari mafiote care zdruncina din nou sistemul bancar din Romania, cu prejudicii record estimate la 85 milioane de euro.
Marius Locic
Marius Locic este un controversat om de afaceri, cu o avere estimata la 15 milioane de euro in 2009, actionar in 11 firme, care activeaza pe piata imobiliara si in presa.
A fost condamnat la patru ani de inchisoare, pentru ca in calitate de administrator al Locic Imobiliare SRL a comis fapta de cumparare de influenta. In acelasi proces, senatorul Catalin Voicu a primit o pedeapsa de 5 de inchisoare.
Curtea Suprema de Justitie a decis la inceputul lunii iunie ca Marius Logic va primi 1,2 ani pentru fals in inscrisuri si 1,6 ani pentru fals intelectual.
Potrivit procurorilor, in august 2009 Catalin Voicu ar fi pretins si primit de la Marius Locic 119.000 de lei, in schimbul carora ar fi promis ca va interveni pe langa politisti pentru a-i determina sa propuna o solutie favorabila intr-un dosar in care acesta era cercetat pentru fapte penale.
Procurorii au declarat ca senatorul Catalin Voicu a acceptat cu regularitate "promisiunea inculpatului Marius Locic de a-i remite foloase materiale constand in publicarea cu titlu gratuit, in cotidianul , a unor articole cu continut electoral".
Pentru a ascunde fapta de coruptie cei doi au intocmit si prezentat Garzii Financiare documente justificative intocmite cu date nereale.... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 15:55
Presedintele PDL Vasile Blaga si parlamentara USL Oana Mizil ar fi implicati in noul dosar de frauda bancara, cu prejudicii record de 85 milioane de euro, au dezvaluit surse pentru Realitatea TV. Ipoteza a fost infirmata de Blaga.
"Nu am intervenit niciodata pentru nimeni, nici nu am luat credit de la banca, nu mi s-a cerut sa intervin. Eu pe acesti frati Crestin nici nu ii cunosc".
In acest caz sunt invinuite 58 de persoane, printre care 7 directori de la BRD, Volksbank si ATE Bank, notari si oameni de afaceri, precum Marius Locic si fratii Crestin.
Si despre Oana Mizil circula zvonuri in presa, conform carora parlamentara USL ar fi contractat un credit cu ajutorul grupului infractional, pe care nu l-a achitat.
Citeste totul despre scandalul fraudei bancare. mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 13:12
Un nou scandal de frauda, cu prejudicii record estimate la 85 milioane de euro, zdruncina sistemul bancar din Romania.
Sapte directori de banci de la BRD, Volksbank si ATE Bank ar fi implicati intr-un grup infractional de 58 de persoane, cu ramificatii in mediul de afaceri si politic.
Mai exact, in aceasta grupare sunt implicati oameni de afaceri, directori de banci, evaluatori si notari. Practic, persoanele implicate isi vindeau intre ei imobile. Dupa aceste tranzactii, ei apelau la evaluatori care ii sprijineau in supraevaluarea imobilului. Cu documentele obtinute de la evaluatori, membrii gruparii se duceau la banci pentru a obtine credite.
Capii acestei grupari ar fi oamenii de afaceri Marius Locic si fratii Crestin. In acest dosar mai sunt cercetati Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank.
In aceasta afacere sunt implicati patru notari, unul dintre acestia fiind sotia lui Damian Draghici, Paula Rosenberg. Damian Draghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.
Apar mentionate si numele unor oameni politici importanti precum Oana Mizil si Vasile Blaga.
Volksbank a confirmat, printr-un comunicat, ca a fost prejudiciata in acest caz cu aproximativ 8 milioane de euro, precizand ca a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 09:40