Guvernul finlandez a anuntat vineri rezultatele preliminare ale experimentului cu venitul minim garantat, cercetatorii precizand ca acest experiment nu a reusit sa ii stimuleze pe someri sa munceasca mai mult si sa castige mai multi bani, asa cum se spera.
In cursul acestui experiment, 2.000 de someri, cu varsta intre 25 si 58 de ani, selectati aleator, au devenit primii europeni care au beneficiat de un venit minim, un cec de 560 de euro pe luna timp de doi ani, indiferent daca au gasit sau nu un loc de munca, informeaza Reuters.
"Impactul asupra gradului de ocupare pare sa fie unul minor pe baza rezultatelor inregistrate in primul an", a informat ministrul finlandez al Sanatatii si Afacerilor Sociale, Pirkko Mattila.
In pofida unei cresteri economice solide si a unui somaj redus, Finlanda sufera de pe urma imbatranirii populatiei. Autoritatile de la Helsinki vor sa restructureze sistemul de securitate sociala si sa il adapteze la o piata a muncii in care mai putini oameni vor avea o slujba cu un program traditional.
Prin experimentul cu venitul minim garantat, Guvernul finlandez a testat ideea unei plase de siguranta pentru cei care nu pot sau aleg sa nu munceasca, si in acelasi timp sa ii incurajeze sa lucreze in regim part-time sau ca freelancer, fara teama ca ar putea sa piarda ajutorul de somaj.
Chiar daca impactul asupra somajului a fost unul redus, bunastarea si starea de sanatate a celor care au beneficiat de venitul minim garantat a fost mai mare... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 11:17
Elvetia ar putea acorda un venit minim garantat de 2.500 de franci pe luna tuturor cetatenilor adulti, fara nicio conditie, daca acestia sustin prin referendum aceasta initiativa.
Masura a fost propusa de un grup de parlamentari care vor adoptarea unui venit minim universal menit sa ofere securitate sociala persoanelor aflate in pericol de a-si pierde slujbele din cauza avansului tehnologic din ultimii ani, informeaza CNN Money.
Celor care muncesc si castiga salarii sub acest plafon ar urma sa li se completeze veniturile lunare pana la suma de 2.500 de franci elvetieni, iar somerii vor primi automat aceasta suma, fara nicio conditie si fara impozit.
Masura ar urma sa inlocuiasca alte variante de ajutor social din Elvetia.
Guvernul elvetian se opune insa propunerii, cosiderand ca aceasta ar avea o influenta negativa asupra economiei, in aceste conditii, bugetul urmand sa suporte o lovitura de 25 de miliarde de franci in fiecare an.
Initiatorii legii cred insa ca o tara bogata ar trebui sa acorde compensatii sociale mai generoase.
Pana acum, sondajele de opinie arata ca doar 40% dintre elvetieni sunt de acord cu introducerea venitului minim garantat.
In fapt, propunerea legislativa nu ar face decat sa ridice plafonul ajutoarelor sociale de la 2.219 franci elvetieni la 2.500 de franci, adica mult sub venitul mediu de 6.427 de franci elvetieni din acesta tara.
Majoritatea persoanelor chestionate au declarat ca nu ar renunta la actualele locuri de munca,... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2016, ora 12:28
Finlanda vrea sa inlocuiasca toate ajutoarele sociale cu un venit minim garantat, neimpozabil, in valoare de 800 de euro pe luna, bani pe care ar urma sa-i primeasca orice cetatean, indiferent daca obtine sau nu alte venituri. Ideea nu e noua, ea fiind implementata cu mai mult sau mai putin succes in mai multe tari.
Masura ar urma sa fie pusa in practica din 2017, dupa ce, in 2016, va fi inaintata Guvernului. Un sondaj recent a aratat ca propunerea se bucura de un imens sprijin din partea populatiei, 69% dintre finlandezi fiind de acord cu acest plan, relateaza Business Insider.
Aceasta ar ajuta Finlanda sa-si simplifice la extrem sistemul de beneficii sociale, acoperind somajul, ajutorul de locuinta, bursele de studii sau concediul parental.
In Finlanda, tara membra a zonei euro, rata somajului este de 9,5%, cei mai multi oameni fara loc de munca, peste 20%, intalnindu-se in cazul tinerilor.
Pro si contra
Desi scopul masurii este acela de a determina oamenii fara un loc ...citeste mai departe despre "Muncesti sau stai degeaba, tot primesti 800 de euro de la stat - Venitul minim garantat e o idee buna?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 12:07