Muncesti sau stai degeaba, tot primesti 800 de euro de la stat - Venitul minim garantat e o idee buna?

Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 12:07
1273 citiri
Muncesti sau stai degeaba, tot primesti 800 de euro de la stat - Venitul minim garantat e o idee buna?
Foto: Ziare.com

Finlanda vrea sa inlocuiasca toate ajutoarele sociale cu un venit minim garantat, neimpozabil, in valoare de 800 de euro pe luna, bani pe care ar urma sa-i primeasca orice cetatean, indiferent daca obtine sau nu alte venituri. Ideea nu e noua, ea fiind implementata cu mai mult sau mai putin succes in mai multe tari.

Masura ar urma sa fie pusa in practica din 2017, dupa ce, in 2016, va fi inaintata Guvernului. Un sondaj recent a aratat ca propunerea se bucura de un imens sprijin din partea populatiei, 69% dintre finlandezi fiind de acord cu acest plan, relateaza Business Insider.

Aceasta ar ajuta Finlanda sa-si simplifice la extrem sistemul de beneficii sociale, acoperind somajul, ajutorul de locuinta, bursele de studii sau concediul parental.

In Finlanda, tara membra a zonei euro, rata somajului este de 9,5%, cei mai multi oameni fara loc de munca, peste 20%, intalnindu-se in cazul tinerilor.

Pro si contra

Desi scopul masurii este acela de a determina oamenii fara un loc ...citeste mai departe despre "Muncesti sau stai degeaba, tot primesti 800 de euro de la stat - Venitul minim garantat e o idee buna?" pe Ziare.com

#Finlanda venit minim, #tari venit minim neimpozabil, #ajutor social Finlanda, #beneficii sociale Finlanda, #veniti minim neimpozabil tari , #Stiri Locuri de munca