Transelectrica anunta ca, incepand de vineri, nu a mai limitat livrarile de energie electrica la export, avand in vedere scaderea consumului intern si cresterea rezervelor de combustibil in centralele termoelectrice si a debitelor afluente pe Dunare si pe unele rauri interioare.
Totodata, Transelectrica intentioneaza sa nu mai limiteze livrarile la export nici in viitor, daca situatia se va mentine.
Astfel, comparativ cu zilele lucratoare din saptamana 13-17 februarie, in perioada 20-24 februarie se constata o scadere a consumului mediu intern brut cu circa 360 MW.
In ceea ce priveste evolutia consumului in perioada 27 februarie - 2 martie, Transelectrica estimeaza, pe fondul unei prognoze de usoara crestere a temperaturii, un consum mediu intern brut de 7.500 MW, cu circa 260 MW mai mic fata de valoarea inregistrata in ultimele saptamani.
Potrivit Transelectrica, in zilele lucratoare 20-24 februarie, rezerva tertiara rapida a crescut, ca urmare a refacerii stocurilor de carbune, pacura si cresterii debitelor pe raurile interioare si pe Dunare (media valorilor rezervelor la ora de varf a crescut cu circa 620 MW in raport cu saptamana 13-17 februarie).
Guvernul a adoptat in sedinta din 14 februarie hotararea prin care exporturile de energie pot fi sistate.
Hotararea de Guvern privind adoptarea unor masuri de siguranta pe piata de energie electrica prevede ca "in perioada 16 februarie - 15 martie 2012, Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 20:43
Guvernul a avizat hotararea care permite companiei Transelectrica, in situatii critice, sa limiteze sau sa sisteze temporar livrarile de energie electrica la export, precum si sa limiteze consumul de electricitate al unor operatori economici.
Actul normativ a fost aprobat in sedinta de marti a Guvernului, care nu a durat mai mult de jumatate de ora, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
"S-a aratat, in sedinta de guvern, ca astfel de masuri vor fi luate doar in cazuri exceptionale", au aratat sursele citate.
Perioada propusa in proiectul de act normativ pentru aplicarea acestor masuri este 16 februarie-15 martie 2012.
Actul normativ prevede ca transportatorul national de electricitate Transelectrica poate dispune in regim de urgenta, in intervalul 16 februarie-15 martie 2012, o serie de masuri de siguranta, respectiv sa limiteze sau sisteze livrarile de energie electrica la export prin limitarea capacitatilor de interconexiune, exceptat fiind exportul de electricitate aferent tranzitelor, precum si sa puna in aplicare prevederile Normativului de limitare a consumului de electricitate in situatii critice in sistemul energetic national.
Masuri vor fi luate pana la refacerea stocurilor de combustibil
Aceste masuri vor fi luate pana la refacerea stocurilor de combustibil sau pana la realizarea echilibrului productie-consum, inclusiv asigurarea nivelului de rezerve minim necesare care asigura functionarea in conditii de siguranta a sistemului energetic... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 11:12
Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica ar putea adopta, in perioada 16 februarie-15 martie, in regim de urgenta, masura de limitare sau sistare a livrarilor de energie electrica la export, se arata intr-o hotarare publicata pe site-ul MECMA.
"In perioada 16 februarie - 15 martie 2012, Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A., in calitate de operatorul de transport si de sistem, poate adopta in regim de urgenta urmatoarele masuri de siguranta: a) limiteaza sau sisteaza livrarile de energie electrica la export prin limitarea capacitatilor de interconexiune conform unei proceduri avizate de ANRE.
Se excepteaza de la aceste masuri exportul de energie electrica aferent tranzitelor, notificate conform prevederilor legal; b)pune in aplicare prevederile Normativului de limitare a consumului de energie electrica in situatii critice in SEN", se arata in hotararea privind adoptarea unor masuri de siguranta pe piata de energie electrica.
Masurile de siguranta prevazute se iau pana la refacerea stocurilor de combustibil sau pana la realizarea echilbrului productie-consum, inclusiv asigurarea nivelului de rezerve minim necesare care asigura functionarea in conditii de siguranta a sistemului energetic national.
In hotarare se arata ca masurile de siguranta pot fi luate "avand in vedere deficitul major de energie electrica generat de reducerea nivelului de apa din raurile si lacurile interioare la valori sub 50%... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 16:59