Romania sustine extinderea Pietei Interne de Energie

Joi, 03 Mai 2007, ora 10:51
1039 citiri

Extinderea Pietei Interne de Energie este unul dintre obiectivele Uniunii Europene puternic sustinute si promovate de Romania, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, la Summit-ul Economic Euroasiatic desfasurat la Istanbul, Turcia. Ministrul Varujan Vosganian a reconfirmat cu aceasta ocazie pozitia Romaniei de sustinere a obiectivelor stabilite prin Pachetul de masuri al Comisiei Europene in sectorul energetic - adoptat in ianuarie 2007.

Vosganian a mai semnalat ca aceasta cooperare regionala, intre Uniunea Europeana si cei noua parteneri din Sud-Estul Europei (Croatia, Bosnia si Hertegovina, Serbia, Muntenegru, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Albania, Romania, Bulgaria, provincia Kosovo), consemnata prin semnarea Tratatului privind Comunitatea Energetica, la Atena, in octombrie 2005, are ca principala consecinta extinderea Pietei Interne de Energie in toata Peninsula Balcanica.

La lucrarile Summit-ului au participat ministrii energiei din Turcia, Azerbaidjan, Georgia, Turkmenistan, Romania, ministrul de stat din Macedonia si ministrul infrastructurii nationale din Israel.

Cu ocazia vizitei in Turcia, ministrul roman s-a intalnit si cu ministrul de stat pentru comert exterior si vami, Kursad Tuzmen, ocazie cu care cei doi oficiali au sustinut necesitatea amplificarii schimburilor comerciale si a cooperarii economice bilaterale, prin diversificarea produselor comercializate de ambele parti, extinderea domeniilor de cooperare economica si valorificarea oportunitatilor de investitii.

La 31 decembrie 2006, schimburile comerciale romano-turce au inregistrat un volum de 5,033 miliarde dolari (din care export- 2499 milioane doalri si import- 2535 milioane dolari), in crestere cu 20,9 la suta fata de aceeasi perioada a anului precedent. Turcia se afla pe locul trei in topul exportului total al Romaniei, cu o pondere de circa opt la suta (dupa Italia si Germania) si pe locul cinci la import (dupa Germania, Italia, Federatia Rusa, Franta), cu o pondere de circa cinci la suta.

Varujan Vosganian a avut o intalnire si cu ministrul energiei si resurselor naturale, Hilmi Guler, cu care a discutat aspectele legate de realizarea cablului submarin de interconexiune intre Romania si Turcia. Acest proiect se afla in stadiul de depunere a ofertelor pentru licitatie (14 mai), urmand a se incheia un Memorandum de Intelegere tripartit (Transelectrica/TRIAS/Investitor privat). Cei doi oficiali au mai discutat si despre stadiul proiectului Nabucco, ministrul roman reafirmand sustinerea Comisiei Europene pentru realizarea acestui proiect.

Colaborarea romano-turca in sectorul energetic are o traditie indelungata care implica participarea romaneasca, prin proiectare, asistenta de specialitate si livrari de echipamente pentru Rafinaria Anatolia Centrala, livrari de echipamente pentru centrale hidrelectrice, exporturi de echipamente si acordarea de asistenta tehnica pentru explorari petroliere si miniere in Turcia.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)