Revolutia fiscala, intrata in vigoare la inceputul acestui an, a lovit in plin in salariatii romani. Aproape 1,2 milioane dintre ei s-au ales cu salariile scazute si alti 608.781 sunt expusi acestui risc, afirma Blocul National Sindical (BNS).
Potrivit BNS, salariatii din mediul privat au fost cei mai afectati de aceasta masura. In cazul lor, mecanismele create de Guvern s-au dovedit a fi complet ineficiente, asa cum am avertizat inca de anul trecut.
La finalul lunii martie, doar aproximativ 50% din angajatorii din mediul privat din Romania au operat modificari ale contractelor individuale de munca in vederea compensarii transferului sarcinii contributiilor sociale de la angajator la angajat.
24% din angajatorii activi nu au operat nicio modificare a contractelor individuale de munca, nici macar pentru un singur contract.
Foto: Inspectia Muncii
Ca urmare, cu exceptia contractelor individuale de munca modificate ca efect direct al cresterii salariului minim, doar 26% din contractele individuale de munca inregistrate in Revisal au fost modificate astfel incat valoarea salariului net sa ramana neschimbata. Datele se refera doar la angajatorii din mediul privat, cei ce inregistreaza contractele de munca in Revisal.
Foto: Inspectia Muncii
Atat in cazul datelor despre comportamentul angajatorilor, cat si in cazul datelor despre contractele de munca, imaginea este obtinuta din cumularea efectelor generate de: modificarea legislatiei fiscale, modificarea... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 10:47
Salariile angajatilor din mediul privat au scazut in primele trei luni din acest an cu 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a aplicarii revolutiei fiscale.
Totodata, valoarea bonusurilor primite de angajati au crescut cu 68%, arata o analiza realizata de Smartree, lider pe piata de externalizare a proceselor de HR.
Atat cresterea valorii bonusurilor, cat si scaderea salariilor din primul trimestru din acest an sunt puse pe seama incertitudinii create de modificarile legislative, mai exact de trecerea contributiilor sociale obligatorii din sarcina angajatorului in sarcina angajatului.
Adoptata prin intermediul unei ordonante de urgenta, aceasta schimbare a generat neincredere in randul angajatorilor, dar si o perioada de expectativa in care nu s-au luat decizii privind modificarea veniturilor angajatilor.
In luna martie, insa, odata cu obligativitatea transmiterii in REVISAL a oricarei modificari a salariului de baza brut, a indemnizatiilor, a sporurilor, precum si a altor elemente de calcul salarial, salariile s-au stabilizat, inregistrand acelasi nivel mediu cu cel aferent lunii martie 2017, arata Smartree intr-un comunicat remis Ziare.com.
Bonusuri de compensare
In acelasi context, pentru a compensa scaderile salariale cauzate de ordonanta de urgenta, companiile au acordat angajatilor in primul trimestru al acestui an bonusuri si beneficii extra-salariale mai mari cu 68% fata de media din aceeasi perioada a anului trecut.
Este de... mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 14:24
Reglementarea prin care firmele de tip SRL-D nu mai beneficiaza de scutirile pe care le aveau inainte de Revolutia fiscala va afecta circa 30.000 de intreprinzatori debutanti, a atras luni atentia Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), intr-o conferinta de presa.
"As ridica o problema legata de modificarile Codului fiscal. Acum trebuie sa ne facem mea culpa si sa spunem ca exista a 121-a modificare a Codului fiscal pe care o consideram absolut necesara, aceea ca, in acest moment, intreprinzatorii debutanti SRL-D nu mai beneficiaza de scutirile pe care le aveau inainte de Revolutia fiscala si, practic, din calculele noastre, cam 30.000 de intreprinzatori debutanti au fost direct afectati. Sunt curios sa vedem datele de la ONRC, sa vedem cate SRL-D s-au mai creat de la debutul acestui an. Reglementarea asta trebuie modificata", a spus Jianu.
Intrebat ce parere are despre cum va evolua interesul intreprinzatorilor in acest an pentru programul Start-Up Nation, presedintele CNIPMMR s-a declarat optimist.
"E greu de estimat, dar cred ca va fi un interes ridicat in continuare pentru Start-Up Nation. Programul a avut un interes inca din primul an. Avem un numar de 10.000 de aplicanti care n-au accesat finantarea si care sunt potentiali aplicanti si pentru acest an. Cu siguranta, pentru acest an programul este mai cunoscut. Noi, mediul de afaceri, am primit foarte multe intrebari despre program",... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 15:26
Revolutia fiscala a Guvernului PSD - ALDE, intrata in vigoare la inceputul anului, a afectat puternic mediul de afaceri din Romania.
Printre domeniile care au avut cel mai mult de suferit din cauza modificarilor aduse Codului Fiscal se numara industria IT, unul dintre pilonii pe care se sprijina economia din Romania.
Sectorul high-tech a fost afectat de revolutia fiscala, atat din cauza impactului financiar direct al modificarilor, cat si pentru ca masurile au intrat in vigoare rapid, inainte sa existe procese de consultare solide asupra modului in care sunt afectate companiile, a declarat pentru Ziare.com Valerica Dragomir, director executiv al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).
"Din pacate, in lipsa unei dezbateri prealabile, care sa analizeze in profunzime efectele pe toate palierele, Romania pierde cate un punct la capitolele fiscalitate si stabilitate, in zona sectorului tech si a economiei in general.
De asemenea, in ciuda incercarilor noastre de a comunica impactul masurilor propuse asupra companiilor, dar si a unor masuri ulterioare luate la nivel guvernamental, starea de incertitudine si neclaritate s-a mentinut pentru companii", a subliniat Valerica Dragomir.
Ordonanta pentru angajatii din domeniile IT nu a ajutat
In luna februarie, Guvernul a carpit "revolutia fiscala" si a adoptat o ordonanta de urgenta prin care statul isi asuma sa plateasca o parte din contributia de asigurari sociale de sanatate pentru... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 00:00
Pseudo-revolutia fiscala a insemnat cresterea costurilor pentru antreprenori, toate salariile fiind afectate de masurile fiscale, a declarat, marti, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, intr-o conferinta de presa.
"Aceasta pseudo-revolutie fiscala a insemnat cresterea costurilor pentru antreprenori. Toate salariile au fost afectate prin aceste miscari fiscale pentru ca, prin cresterea salariului minim si prin obligativitatea de a renegocia contractele colective de munca, practic, aproape toate salariile au fost crescute. Prin trecerea contributiilor mai putin, pentru ca aceasta a fost o masura neutra, dar prin plata contributiilor la nivelul salariului minim aceasta a insemnat o crestere a costurilor pentru intreprinzatori", a spus Florin Jianu.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat in perioada 7 - 16 februarie 2018 un sondaj sub forma unui chestionar aplicat pe site-ul www.cnipmmr.ro, pe portalul www.immromania.ro si la nivelul membrilor CNIPMMR privind efecte cresterii salariului minim la 1.900 de lei, trecerii contributiilor la salariat si cresterii contributiilor pentru salariatii cu timp partial. Respondentii, in numar de 1.752, au fost in proportie de 71,4% microintreprinderi, 13,4% intreprinderi mici, 11,9% intreprinderi mijlocii si 3,3% ONG-uri si alte forme juridice.
Potrivit sondajului, punerea in aplicare a... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 15:38
Antreprenorii mici si mijlocii se tem ca aplicand prevederile revolutiei fiscale vor fi nevoiti, in scurt timp, sa isi concedieze parte dintre angajati si chiar sa isi inchida firmele.
Chiar daca Parlamentul nu a adoptat inca OUG revolutiei fiscale, 7 din 10 IMM-uri au realizat deja transferul de contributii de la angajator la angajat, a precizat presedintele Consiliului National al Inreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu.
Cei mai multi au facut-o, insa, cu dificultate, asumandu-si riscuri importante pentru viitorul afacerii, reiese dintr-un sondaj realizat pe asociatia patronala pe un esantion de circa 1.800 de IMM-uri.
Doua sunt modificarile fiscale care au avut un puternic impact asupra IMM-urilor, potrivit lui Florin Jianu: cresterea salariului minim incepand cu data de 1 ianuarie si transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, in forma prevazuta de OUG 79/2017.
"Nu mai putin de 80% dintre angajatori au declarat ca au intampinat dificultati in ceea ce priveste cresterea salariului minim al angajatilor. In plus, 1 din 2 antreprenori a apreciat ca va fi nevoit sa concedieze intre 1 si 5 angajati in urma aplicarii acestei masuri. In conditiile in care media de angajati pe IMM este de 2,5, este destul de evident faptul ca parte dintre aceste societati s-ar putea inchidere in urma disponibilizarilor", a precizat Florin Jianu.
Si transferul contributiilor sociale va avea efecte dintre cele mai nefaste... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 13:45
Oamenii de afaceri sustin ca economia romaneasca nu avea nevoie de Revolutie Fiscala si ca OUG 79/2017 risca sa faca foarte mult rau mediului privat autohton, daca nu i se aduc urgent modificari. Din pacate, modificarile iau timp, iar amanarea discutarii in Parlament a ordonantei prin care s-a aprobat Revolutia Fiscala ii dezavantajeaza tot pe intreprinzatori.
Reprezentantii mediului de afaceri prezenti la sedinta din 14 februarie a Comisiei de buget din Camera Deputatilor - cea care face raportul in baza caruia OUG 79/2017 va deveni lege - au cerut adoptarea unor masuri care sa limiteze efectele negative ale Revolutiei Fiscale.
Astfel, cei mai multi oameni de afaceri au sustinut ca microintreprinderilor ar trebui sa li se permita sa aleaga modul in care vor fi impozitate de catre stat. Mai exact, sa li se permita sa opteze pentru plata impozitului pe profit in cuantum de 16%, in defavoarea celui in cuantum de 1% pe cifra de afaceri.
In plus, parte dintre intreprinzatori au solicitat ca baza de calcul pentru plata contributiilor sociale sa scada de la 5 salarii medii brute la 3 salarii medii brute, in urma majorarii salariale determinate de transferul de contributii de la angajator la angajat.
Totodata, parte dintre oamenii de afaceri au solicitat limite mai generoase de deductibilitate a dobanzilor pentru multinationale.
Camera de Comert Romano-Americana e impotriva transferului contributiilor
Dan Schwartz, reprezentantul Camerei de Comert... mai mult
Joi, 15 Februarie 2018, ora 07:26
Brambureala fiscala din ultimul an este efectul unei strategii politice populiste: promitem mariri de salarii, obtinem victoria si pe urma mai vedem, eventual marim salariile celor care ne intereseaza electoral, ciupind in schimb bani de la toti romanii, pentru ca se stie, oamenii nu fac legatura intre masurile luate de Guvern si costurile platite din propriul buzunar, explica Bogdan Glavan.
Revolutia fiscala dureaza de ceva vreme, iar masurile economice luate de guvernele PSD-ALDE au generat numeroase probleme si erori.
Tragand linie, este momentul sa ne intrebam: De ce s-au intamplat toate astea? A fost vorba despre incompetenta, despre o "grea mostenire", au intervenit factori externi obiectivi? Cine e de vina pentru toate aceste balbaieli care cutremura economia?
Bogdan Glavan, profesor universitar de economie si director al Centrului de Economie Politica si Afaceri "Murray Rothbard" din cadrul Universitatii Romano-Americane (Bucuresti), spune ca este vorba despre o strategie politica simpla si veche de cand lumea.
"Promiti niste beneficii concentrate pe electoratul tau distribuind apoi costurile masurilor la maximum, inclusiv asupra electoratului tau (...) Iar miza intregii strategii este ca lumea nu o sa-si dea seama de ce se intampla. Si, din pacate, asa si e - lumea chiar nu isi da seama ce se intampla", explica Bogdan Glavan intr-un interviu acordat Ziare.com.
De ce am asistat in ultimul an la atatea masuri, declaratii si efecte contradictorii pe... mai mult
Luni, 12 Februarie 2018, ora 07:55
Duminica va avea loc un nou protest in Piata Victoriei din Capitala. De data aceasta, nemultumirea principala a celor care vor manifesta este legata de efectele revolutiei fiscale.
De altfel, evenimentul de pe Facebook se intituleaza "Treziti-va! Salariile scad, inflatia creste!"
Protestul este anuntat pentru intervalul orar 18:00 - 23:00.
"Milioane de romani vor avea salariile mai mici ca in 2017 in urma "revolutiei fiscale"!
Indemnam oamenii sa se alature acestui protest. Cerem sindicatelor sa se alature protestului, sa scoata oamenii in strada dimineata si dupa amiaza in timpul saptamanii si sa declanseze GREVA GENERALA!
Au inceput sa apara efectele grave ale revolutiei fiscale, combinata cu noua lege a salarizarii si ordinul de ministru privind sporurile pentru fiecare categorie in parte. Salariile au inceput sa scada dupa ce contributiile sociale au trecut din sarcina angajatorului in cea a angajatului.
Fluturasii cu salariile micsorate pe luna ianuarie au inceput sa fie primite de angajatii de la buget sau din mediul privat. Alti angajati urmeaza sa primeasca fluturasii cu salarii mai mici in urmatoarele zile. Maririle salariale care au fost anuntate pentru 2018 se dovedesc doar praf in ochii angajatorilor.
Cei afectati care lucreaza la stat lucreaza in domeniul invatamantului, sanatatii, administratiei publice si lista continua. Angajatii care lucreaza in domeniul privat vor fi cei mai mult afectati deoarece multi angajatori nu au crescut... mai mult
Duminica, 11 Februarie 2018, ora 07:50