Unul dintre cele mai bune efecte ale pandemiei globale este faptul ca intreaga planeta "respira" un pic, nivelul poluarii fiind semnificativ mai mic decat in urma cu doua luni. Iar asta nu e tot. Animalele incep sa se plimbe in voie prin locuri altadata inundate de turisti si localnici.
La sfarsitul lunii februarie, imagini surprinse din satelit de NASA aratau o scadere dramatica a nivelului de poluare din China, cauzata in parte de incetinerea economica determinata de coronavirus.
CNN noteaza ca inchiderile fabricilor si izolarea multor milioane de oameni, precum si strazile mult mai libere, au produs un "beneficiu" neintentionat, cel putin in China - cerul albastru in zone acoperite de smog.
Iar cifrele arata ca, din 3 februarie pana pe 1 martie, emisiile de dioxid de carbon s-au redus cu cel putin un sfert, in China, datorita masurilor luate din cauza coronavirus. Si, fiind tara care polueaza cel mai mult - China contribuie la 30% din emisiile totale anuale de dioxid de carbon din lume -, impactul acestui tip de scadere este urias, chiar si pentru o perioada scurta.
Astfel, emisiile au scazut concret cu 200 de milioane de tone de dioxid de carbon, adica mai mult de jumatate din emisiile anuale totale ale Marii Britanii.
Scaderea consumului de carbune
Pe langa scaderea productiei de petrol si otel si reducerea cu 70% a zborurilor interne, cel mai mult a ajutat declinul accentuat al folosirii carbunelui in China. Tara este cel mai mare producator si... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 07:32
Poluarea provocata de producatorii de energie pe baza de carbune si impactul asupra sanatatii populatiei nu tin cont de granite. Un nou raport arata ca Romania se afla pe locul 3 in UE dupa numarul de decese premature cauzate de termocentrale peste hotare.
Analiza se numeste "Norul negru al Europei: Cum isi imbolnavesc vecinii tarile producatoare de energie din carbune", potrivit unui comunicat remis Ziare.com de catre Greenpeace Romania.
Aceasta arata ca in 2013, la nivelul UE, emisiile acestor termocentrale au fost responsabile de peste 22.900 de morti premature, zeci de mii de persoane au fost afectate de boli de inima si plamani, si au cauzat costuri de sanatate de pana la 62,3 miliarde de euro.
Astfel, cele cinci tari ale caror termocentrale provoaca cele mai multe morti premature peste granite sunt:
Polonia (4,690), Germania (2,490), Romania (1,660), Bulgaria (1,390), Marea Britanie (1,350).
In plus, 5 din cele 11 termocentrale ale tarii noastre figureaza in top 30 ...citeste mai departe despre "Ne imbolnavim si vecinii: Poluarea termocentralelor pe carbune trece peste hotare - Cat de grava e situatia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Iulie 2016, ora 12:55
Politica enegetica a guvernelor la nivel mondial ignora efectele dezastruoase pe care productia de energie le lasa in materie de mediu, sanatate etc. Conform ultimului raport FMI, costurile aditionale pe care le reclama piata de energie la nivel global vor ajunge anul acesta la 5.300 miliarde de dolari.
China, Statele Unite, Rusia, UE, India si Japonia sunt cei mai importanti producatori de energie care sunt nevoiti sa subventioneze din bani publici efectele poluarii, arata un raport citat de CNBC.
Costuri ascunse
China detine recordul in privinta costurilor ascunse pe care le implica productia de energie.
Conform expertilor FMI, peste un miliard de consumatori casnici si industriali din China nu platesc facturi egale cu pretul real al energiei, adaugand 2.300 de miliarde de dolari la povara subventiilor globale.
Este urmata in top de Statele Unite, unde nivelul subventiilor directionate care sectoarele afectate direct de productia de energie atinge o valoare de 699 miliarde de dolari.
Sume la fel de importante se regasesc si in cheltuielile facute de Rusia, tarile din Uniunea Europeana, India si Japonia.
Raportul precede summit-ul ONU pe teme de mediu din luna decembrie, de la Paris, unde se asteapta ca cele 200 de natiuni participante sa semneze o rezolutie comuna pe tema combaterii incalzirii globale.
Eliminarea subventiilor pentru combustibilii fosili si majorarea taxelor pentru poluarea cu dioxid de carbon sunt principalele masuri care vor fi... mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 10:35
Adunarea nationala populara (parlamentul, n.r.) a Chinei a adoptat o lege care obliga in special societatile de distributie sa cumpere toata electricitatea produsa de sectorul energiei regenerabile, intr-un demers impotriva incalzirii globale, scrie AFP, informeaza NewsIn.
Revizuirea legii va intra in vigoare din aprilie 2010, iar societatile care nu vor aplica modificarile aduse vor fi nevoite sa plateasca amenzi ce se ridica la dublul pierderilor economice ale producatorilor de energie solara, eoliana sau hidraulica.
"La mai putin de zece zile de la reuniunea de la Copenhaga am adoptat revizuirea legii asupra energiei regenerabile pentru a proteja prin lege angajamentul Chinei de reducere voluntara e emisiilor de dioxid de carbon", a spus vice-presedintele comisiei de mediu a parlamentului, Ni Yuefeng.
Cel mai mare poluator al lumii, China, s-a opus la Copenhaga adoptarii obiectivelor ce reduc emisiile de gaze cu efect de sera si a atras astfel critici din partea unor tari occidentale, mai scrie AFP.
Pe de alta parte, Ni Yuefend a dat din nou asigurari ca "atitudinea primului ministru Wen Jiabao de la Copenhaga a demonstrat determinarea si increderea guvernului chinez".
China s-a angajat sa isi reduca "intensitatea carbonica" (emisiile de poluare ca unitate in PIB) de la 45% la 40% pana in 2020, conform unui raport din 2005.
mai mult
Luni, 28 Decembrie 2009, ora 09:38