Reducerea dependentei de petrol in transporturi este foarte importanta, iar din acest motiv Romania sustine initiativa Parlamentului European si a Consiliului European privind instalarea infrastructurii pentru combustibilii alternativi, a declarat joi Ramona Manescu, ministrul Transporturilor.
"Sustinem aceasta initiativa, care stabileste directia de dezvoltare a sistemului european de transport pe termen lung, deoarece reducerea dependentei de petrol in transporturi este foarte importanta. Un astfel de semnal este esential pentru a mobiliza capitalul privat, nu numai in ceea ce priveste dezvoltarea vehiculelor, dar si in ceea ce priveste implementarea infrastructurilor de alimentare cu combustibili alternativi", a declarat Ramona Manescu.
Potrivit comunicatului, principalul subiect al reuniunii il constituie Propunerea de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind instalarea infrastructurii pentru combustibilii alternativi, propunere ce vizeaza doua moduri de transport: rutier si naval, pe reteaua trans-europeana de transport (TEN-T).
"Obiectivul general al initiativei este de a asigura furnizarea unei retele suficiente de infrastructura, favorizand astfel patrunderea pe piata a vehiculelor si a navelor pe baza de combustibili alternativi. Propunerea vizeaza implementarea unei astfel de infrastructuri pana in 2030", se mai spune in comunicat.
Pe agenda de lucru a reuniunii au mai figurat subiecte legate de stadiul dezbaterilor pe marginea... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 17:38
Dependenta de petrol este eroarea fatala a Uniunii Europene, a declarat recent directoarea pentru politica generala in transporturi a Comisiei Europene, Marjeta Jager."Daca intarziem sa actionam, intr-un viitor nu foarte indepartat, vom fi obligati sa reducem drastic mobilitatea si sa importam solutii tehnologice din alte regiuni ale lumii", a declarat Marjeta Jager, in cadrul unei dezbateri organizate de grupul ecologist al Parlamentului European, potrivit Le Monde. Responsabilul pe petrol si carbune in cadrul comisiei, Jan Panek, a recunoscut la randul sau ca exista incertitudini cu privire la rezervele si disponbilitatea petrolului. Panek nu a declarat exact cat de multa incredere au europenii in cifrele furnizate de tarile din Golful Persic, in special de Arabia Saudita, pentru elaborarea modelelor de prospectare si planurilor de urgenta. In noiembrie, un raport al Agentiei Internationale pentru Energie arata ca productia mondiala de petrol a atins varful maxim in 2006 si nu va mai ajunge niciodata la acest nivel. Uniunea Europeana s-a angajat sa reduca cu 20% emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2020, fata de nivelul din 1990 - acestea sunt produse de consumul de combustibil fosili si de petrol. Insa consumul de petrol la nivel mondial ramane crescut, in ciuda tuturor eforturilor. Potrivit unui raport British Petroleum, consumul de petrol se ridica la 13.925 de barili pe zi in intreaga Europa, Franta si Germania fiind cei mai mari consumatori. In... mai mult
Duminica, 15 Mai 2011, ora 13:28