Gospodarul fara busola

Luni, 07 Iulie 2008, ora 12:05
3371 citiri
Gospodarul fara busola

La o intensitate energetica de aproape patru ori mai mare decat media Uniunii Europene, pentru care o mare responsabilitate revine sectorului rezidential, Romania isi incarca costurile cu energia in mod artificial, fiind tot mai dependenta de resurse din import.

Asa cum era de asteptat, majorarea tarifelor la gazele naturale si la energia electrica a starnit patimile politicienilor romani, care acuza in stanga si in dreapta, fara a spune insa consumatorilor adevaratele motive ale scumpirilor si mai ales solutiile de contracarare a socului respectiv.


Se cauta vinovati, se acorda ajutoare sociale absolut ineficiente, care ne transforma practic intr-o tara de asistati sociali, dar nu se investeste aproape nimic in programe de crestere a eficientei energetice, in conditiile in care valoarea medie a potentialului de economisire este de circa 40%.


Conform strategiei de crestere a eficientei energetice in perioada 2004-2015, care ia in considerare si schimbarile aparute dupa anul 2001, economia maxima de resurse primare ce se poate obtine prin considerarea valorilor maxime ale potentialelor economice de eficienta energetica la consumatorii finali, precum si in sectorul de alimentare centralizata cu energie termica, este de aproximativ 11.031 mii tep (tone echivalent petrol).


Daca pentru o tona de echivalent petrol se adopta o cotatie de numai 133 euro se obtine o reducere cu aproximativ 1,47 miliarde euro a efortului financiar pentru sustinerea achizitiei de resurse primare. Pentru intreaga perioada 2004-2015, cum prevede strategia, ar rezulta o economie de circa 132 milioane tep, ceea ce se traduce intr-o reducere a efortului financiar estimata la circa 17,6 miliarde euro. Oare de ce nici un politician nu vorbeste despre aceste lucruri cand se erijeaza in protectorul consumatorilor aflati sub o povara tot mai greu de suportat ?


Intensitatea energetica este un indicator care arata raportul dintre consumul total de energie si Produsul Intern Brut, in functie de aceasta putandu-se determina consumul total de resurse primare. Romania are unul dintre cele mai ridicate grade de intensitate energetica din Europa, ceea ce inseamna, intre altele, ca produce la costuri ridicate si consuma ineficient energia sau o risipeste. In momentul de fata, intensitatea energetica in Romania este de circa patru ori mai mare decat media Uniunii Europene, calculata la rata de schimb.


La nivelul lui 2001, an care a stat la baza strategiei de crestere a eficientei energetice, consumul anual de energie primara pe cap de locuitor era de 2.404 kwh, in conditiile in care industria si sectorul rezidential erau principalii consumatori de energie. Intensitatea energiei primare era, in aceste conditii, de 1,5 ori mai mare decat in zona UE, iar intensitatea energiei finale - de 1,25 ori mai mare.

Daca ne raportam la cursul de schimb de atunci, aceste valori ale intensitatii energetice sunt insa mult mai mari. Cresterea eficientei energetice ar trebui sa devina astfel o prioritate, economiile realizate de aici compensand in mare masura cresterea preturilor la hidrocarburi.


Mai nou s-a lansat ideea aprovizionarii populatiei cu gaze exclusiv din productia interna, pe motivul ca pretul acestora este de peste doua ori mai mic decat pretul gazelor din import, idee imbratisata se pare inclusiv de catre presedintele Traian Basescu.

Orice om cu scaun la cap stie insa ca acest lucru nu este posibil, pentru simplu fapt ca pretul gazelor din productia interna trebuie sa se apropie de cel importat, iar jumatate din rezervele nationale de gaze se afla in exploatarea unei companii private caruia nu-i poate fi impus in nici un fel o politica protectionista de pret.


In acelasi timp, rezervele totale de gaze naturale ale Romaniei au o durata de viata de doar 14-15 ani, asta in situatia consumului de acum, iar costurile cu exploatarea vor fi tot mai ridicate data fiind situatia rezervelor. Ce vom face atunci, cum vom mai proteja consumatorii de impactul preturilor la combustibilii si gazele din import, altfel decat printr-o mai buna utilizare a energiei, respectiv a resurselor ?


Consumul de energie al Romaniei exprimat in tone echivalent petrol (tep) este de peste 40 de milioane, in conditiile in care gazele naturale si titeiul reprezinta peste 60% din consumul total. Specialistii sunt de parere ca ponderea cea mai importanta din economia de energie obtinuta ca efect al reducerii consumurilor actuale se poate realiza in sectorul rezidential, indeosebi prin reabilitarea termica a cladirilor si cresterea eficientei sistemelor de incalzire a locuintelor, a instalatiilor de iluminat si a echipamentelor electrocasnice.


Pe baza acestor considerente s-a ajuns la o noua strategie, adoptata de actualul Guvern, respectiv "Programul Termoficare 2006-2009, calitate si eficienta". Toate la un loc au insa nevoie de bani. Conform analizelor efectuate, investitia specifica medie estimata pentru economisirea unei cantitati anuale de o tona echivalent petrol (tep) este de 167 euro, in cazul sectorului rezidential.

Pentru celelalte sectoare (industrie, transporturi), investitia medie este cuprinsa intre 145 si 200 euro, iar pentru sectorul de alimentare centralizata cu energie termica investitia este de 155 euro.


Dai un ban, dar face. Tinand cont de economiile de resurse primare realizate prin investitii in scopul modernizarii tehnologice, estimate la circa 4,137 milioane tep in fiecare an, ar insemna ca valoarea totala maximala a investitiilor necesare pentru cresterea eficientei energetice (reducerea consumului final cu 6,89 milioane tep/an) ar ajunge la circa 13,8 miliarde euro. Este adevarat, pana in 2010, spune strategia, numai ca acum suntem in 2008 si de investit s-a investit prea putin.


De ce toata lumea ignora aceste realitati , cautandu-se tot felul de tapi ispasitori ? Daca anual se aloca de la buget circa un miliard de euro numai pe ajutoarele sociale de incalzire sau plata facturii la gaze si energie, bani aruncati efectiv pe fereastra, cand vom putea ajunge sa dispunem de fonduri pentru cresterea eficientei energetice ?

In acest fel, evident, niciodata. Asadar, pana sa gasim explicatii din ce in ce mai fanteziste pe marginea preturilor, mai bine ne-am apuca de treaba si am consuma energia in mod rational si eficient.


Exista fara discutii multe aspecte negative in sistemul de aprovizionare al populatiei cu gaze si energie electrica si noi le-am sesizat in nenumarate randuri.

De aici insa si pana la a pune toate neajunsurile in carca cuiva si pana la solutii de evitare reala a socurilor este cale lunga. Drumul nu ni-l arata nimeni, din pacate.

Un comentariu de Alexandru Moldovan