Danemarca, in topul celor mai bune tari pentru afaceri

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 10:46
3708 citiri
Danemarca, in topul celor mai bune tari pentru afaceri

Danemarca ocupa prima pozitie in clasamentul celor mai bune tari pentru afaceri, realizat de Forbes, urmata de Hong Kong si Noua Zeelanda, tari care au surclasat Statele Unite si statele din zona euro, in preferintele investitorilor. 

Desi Danemarca nu este, nici pe departe, prima tara la care ne gandim cand spunem "afaceri", economistii o considera cea mai buna tara din acest punct de vedere, luand in considerare ca detine un sector al agriculturii foarte modern, o industrie foarte tehnologizata, cele mai mari companii farmaceutice, transporturi martime si un puternic sector al energiei sustenabile.

In plus, economia daneza este caracterizata de un sistem social foarte bine pus la punct, distribuirea echitabila a veniturilor si standarde de viata ridicate.

Datorita exporturilor masive de produse alimentare si energie, nici lichiditatile nu reprezinta o problema, asa cum se intampla in cazul multor tari din Europa.

Totusi, Danemarca nu a scapat neafectata de criza economica globala, produsul intern brut scazand cu 0,9 la suta in 2008 si cu 4,3 la suta 2009. Rata somajului a crescut la cel mai inalt nivel istoric, iar economistii cred ca Danemarca va avea o redresare destul de lenta.

Cu toate acestea, pozitia fiscala a Danemarcei este printre cele mai puternice din Europa

Hong Kong
Economia Hong Kong-ului este dependenta de tranzactiile financiare, de bunuri si de servicii, valoarea acestora fiind de patru ori mai mare decat PIB-ul sau.

Din cauza dependentei de pietele internationale, cresterea economica a Hong Kong-ului a inregistrat o scadere considerabila in timpul recesiunii, insa integrarea din ce in ce mai accentuata in China a ajutat-o sa se redreseze mult mai rapid decat estimau analistii.

China este cel mai mare partener de comert al Hong Kong-ului, reprezentand aproximativ o jumatate din exporturile sale, dupa valoare. Acest lucru a determinat si o crestere masiva a turismului in Hong Kong dinspre China, de la un numar de 4,5 milioane de turisti, in 2001, la 17,7 milioane, in 2009.

Pe langa faptul ca este o poarta de intrare pe piata chineza, Hong Kong ofera multe oportunitati de afaceri, avand in vedere ca are resurse naturale limitate, prin urmare alimentele si materialele prime sunt importate.

Noua Zeelanda

De la o economie bazata pe agricultura, in ultimii 20 de ani, Noua Zeelanda s-a transformat intr-o economie de piata capabila sa concureze la nivel mondial.

Veniturile pe cap de locuitor au crescut pentru zece ani consecutiv, insa au scazut usor in 2008 si 2009.

Desi economia sa ai inregistrat o scadere de 1,4 la suta in 2009, a reusit sa iasa din recesiune la finalul anului. De asemenea, Guvernul are planuri pentru dezoltarea infrastructurii, cresterea productivitatii si reducerea cheltuielilor.

De asemenea, Noua Zeelanda ocupa primul loc in topul tarilor cu cea mai buna protectie pentru investitori, nivelul scazut al coruptiei si libertatea personala.

Canada

Canada este una din cele mai dezvoltate tari din punct de vedere tehnologic, fiind si una din putinele tari cu un produs intern brut de trilioane de dolari. SUA reprezinta cel mai important partener de comert, absorbind aproximativ 80 la suta din exporturile canadiene. De altfel, Canada este cel mai mare furnizor de energie a Statelor Unite, inclusiv petrol, gaz, uraniu si energie electrica.

Avand resurse naturale impresionante si o forta de munca foarte calificata, economia sa a crescut constant intre 1993 si 2007, intrand in recesiune la sfarsitul anului 2008.

In 2009, dupa 12 ani de surplus, Canada a inregistrat pentru prima data deficit bugetar. Totusi, sistemul sau bancar este unul din cele mai rezistente din lume, asigurand redresarea din criza.

Singapore

In acest an, se estimeaza o crestere economica de 3 - 5 la suta, dupa scaderea de 2,1 la suta din 2009. Intre 2004 si 2008, produsul intern brut al tarii a crescut cu 6,8 la suta.

Singapore este considerat cel mai important centru financiar si high-tech din Asia, atragand investitori majori si din randul industriei farmaceutice si a tehnlogiei medicale.

 

Super-afacere pe criză: profit-record făcut de un cunoscut lanț de covrigării
Super-afacere pe criză: profit-record făcut de un cunoscut lanț de covrigării
În vreme de sărăcire accelerată, de turbulențe și de imprevizibilitate economică, există și certitudini: prosperitatea covrigăriilor. Un cunoscut lanț de brutării, care...
Familia Becali, gata să dea lovitura. Investiție masivă pregătită în Constanța
Familia Becali, gata să dea lovitura. Investiție masivă pregătită în Constanța
Familia Becali pregătește o super-afacere: investiții masive în energia „verde". Practic, este vorba despre un proiect ce atrage atenția nu doar prin acționariat, ci și prin dimensiuni,...
#afaceri, #danemarca, #euro, #sua, #tari, #zona , #Danemarca

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  5. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  8. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  9. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  10. Speranță pentru șoferi. Autoritățile spun că un nou lot de autostradă se poate deschide în iulie FOTO