Liderii europeni au reusit in ultimele saptamani sa salveze zona euro de la colaps, dar nu au castigat inca razboiul. Ei nu au gasit deocamdata o cale de a ruduce dependenta periculoasa dintre statele indatorare si banci.
"Daca nu reduci dependenta dintre datoriile suverane si banci, inevitabil, statul va fi afectat de riscurile bancilor, iar bancile vor fi afectate de riscurile statului", este de parere Jean Pisani-Ferry, director Bruegel, potrivit Reuters.com.
Timp de aproape 10 ani, bancile europene si-au facut de cap cu datoriile in crestere ale zonei euro, avand de partea lor reglementarile nationale, care aproape ca nici nu faceau distinctie intre obligatiunile germane, grecesti sau italienesti. Cu toate acestea, au invatat pe propria piele ca nu exista active fara riscuri.
Cand adevarata dimensiune a datoriei publice grecesti a fost dezvaluita la sfarsitul lui 2009, pietele financiare au intrat in panica, dand nastere unui cerc vicios al cresterii dobanzilor, scaderii ratingurilor si problemelor de lichiditate a bancilor.
Un cerc vicios
Economistii numesc acest fenomen, "bucla feedback-ului negativ". Guvernele slabite sunt mai putin capabile sa garanteze pentru bancile lor, care la randul lor sunt slabite de deprecierea valorii obligatiunilor pe care le detin.
Cand agentiile de rating scad ratingurile unor tari precum Italia, Spania si Portugalia, sunt lovite automat si bancile care le finanteaza datoriile si care se pot confrunta la randul lor cu... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 13:18