Rubla ruseasca nu se numara printre cele mai slabe cinci monede ale momentului, desi a iesit din 2014 in scadere cu 41% fata de dolar, afectate in mod drastic fiind de fapt hryvna ucraineana, rubla belarusa, lariul georgian, manatul azer si leul moldovenesc.
Astfel, cel mai putin performante valute din acest an se dovedesc a fi ale unor tari incluse inca in sfera de putere a Moscovei. Desi motivele devalorizarii difera de la stat la stat, in spate se observa aceeasi influenta a crizei economice din Rusia si a politicii agresive a Kremlinului.
Cata vreme tarile post-sovietice, chiar si cele care nu agreeaza stilul liderului de la Moscova, sunt interconectate economic, intotdeauna vom avea astfel de crize in cascada, sustine editorialistul Leonid Bershdisky, intr-o analiza Bloomberg.
Ucraina, victima sigura
Moneda din Ucraina este in mod clar cea mai afectata de pierderea terenului in fata dolarului american, inregistrand un declin de 11 procente doar de la inceputul acestei saptamani.
Raspunsul Bancii Nationale a Ucrainei a constat doar in impunerea masurilor de control al capitalului, interzicand bancilor sa acorde imprumuturi jucatorilor de pe piata valutara si stabilind un plafon maxim de plata in avans de 50.000 de dolari.
Spre deosebire de celelalte patru economii ex-sovietice, Ucraina are in spate o multitudine de cauze care au generat devalorizarea rapida a monedei nationale.
In prima faza, procesul s-a declansat dupa ce Rusia a anexat paradisul... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 12:10