Cursul valutar a inregistrat in 2012 un record istoric regretabil. Euro a fost cotat in data de 3 august la 4,6481 lei/unitate. Cauza a fost instabilitatea politica, un laitmotiv al acestui an electoral, care a afectat economia romaneasca, deja puternic incercata de cei cinci ani de criza.
Acest record este rezultatul schimbarii a trei guverne la distanta de cateva luni si a interminabilului conflict dintre premier si presedinte. Perioadele tensionate din acest an se reflecta si in evolutia cursului valutar euro/leu, asa cum arata graficul de mai jos:
In data de 5 iulie, Traian Basescu era suspendat pentru cea de-a doua oara in cariera sa, din functia de presedinte al Romaniei.
In consecinta, euro s-a mentinut la peste 4,6 lei/unitate in perioada 23-27 iulie, culminand in 3 august cu un curs oficial de 4,6481 lei/unitate. Era ziua in care se astepta decizia Curtii Constitutionale cu privire la referendumul de demitere. Judecatorii au hotarat amanarea unui raspuns pana in 12 septembrie, urmand sa verifice listele electorale.
"Vorbim de o suprapunere a unor evenimente globale si din Europa, cu tensiunile interne. Aceasta suprapunere a generat iesiri de capital. Ele se manifesta pe mai multe canale: o parte din titlurile de stat romanesti aflate in posesia nerezidentilor a fost vandute. Miscarea a aviut proportii pentru economia Romaniei- cateva miliarde de lei - influenteaza piata valutara si cotatiile leului", explica evolutia cursului valutar in august,... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:29
Banii pe care ii aduc romanii care se intorc in tara de sarbatori nu vor mai influenta cursul valutar, ca in alti ani, deoarece sumele s-au redus considerabil odata cu criza economica.
Astfel, daca romanii aduceau in tara 8-9 miliarde de euro in anii 2007-2008, in momentul de fata, sumele sunt estimate la putin peste 2 miliarde de euro, potrivit sefului Directiei de Statistica din cadrul BNR, Constantin Chirca.
"Sumele sunt prea mici ca sa influenteze cursul valutar, au impact pozitiv asupra nivelului de trai, daca ii utilizeaza pentru consum. Daca i-ar utiliza in investitii, ar putea sa contribuie la o crestere economica, desi vorbim de o contributie minora", a declarat Chirca.
Mai mult, ING prognozeaza o depreciere a leului catre sfarsitul anului:
"Noi avem o prognoza de 4,65 lei/euro pentru finalul anului si inceputul anului viitor dar am punctat de nenumarate ori ca exista riscul ca noi sa subestimam valoare monedei nationale", a declarat Vlad Muscalu, economist-sef ING. mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 13:39
Moneda nationala ar putea atinge pragul de 5,5 lei pentru un euro pana la finalul acestui an, din cauza instabilitatii politice din Romania, "inacceptabila pentru investitorii internationali", a declarat analistul financiar Dragos Cabat.
"Ma astept la un curs de 4,75 lei pentru un euro in urmatoarele zile. Daca lucrurile continua in acest fel, pana la sfarsitul anului, estimez ca s-ar putea ajunge la un nivel de 5,5 lei pentru un euro. Orice s-ar intampla pe plan international, situatia din Romania este atat de ambigua si de inacceptabila pentru investitorii internationali incat banii vor continua sa iasa din Romania", a declarat Dragos Cabat, managing partner al companiei Financial View.
Acesta sustine ca, in acest moment, contextul politic intern are un impact de 95% asupra evolutiei leului, restul datorandu-se contextului extern.
Banca Nationala a Romaniei a afisat vineri un curs de referinta de 4,6481 lei/euro, nou minim istoric pentru leu, cu 0,83% mai mare fata de sedinta precedenta.
Euro, la un nou maxim istoric vineri mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 15:23
Analistii financiar-bancari din Romania estimeaza ca in urmatoarele sase luni cursul va oscila intre 4,40 lei/euro si 4,70 lei/euro, iar la finalul perioadei cotatia se va plasa la 4,49 lei/euro.
Cursul a urcat accelerat in ultima saptamana, odata cu intensificarea aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL si PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu.
Astfel, cursul de referinta a atins trei maxime istorice in ultimele trei zile si a ajuns la 4,5142 lei/euro. Pe piata interbancara, cotatiile au urcat mai accelerat si au ajuns vineri la un record istoric de 4,5380 lei/euro, in asteptarea votului din Parlament pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.
Analistii estimeaza, totodata, ca rata anuala a inflatiei s-ar putea situa la 2,1% in luna iunie. Estimarile lor variaza intre 1,7% si 2,4%, conform raspunsurilor la un sondaj realizat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).
"Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza rata anuala a inflatiei la 3,7%. Aceasta valoare este in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de cea prognozata in cadrul sondajului anterior. Rata anuala a inflatiei din decembrie 2013 s-ar putea situa la 3,5%, nivel neschimbat fata de sondajul anterior", se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 20:29
Comisia Natioanala de Prognoza a anuntat marti ca a revizuit in crestere estimarea in privinta cursului valutar mediu pe 2012 la 4,4 lei/euro, de la 4,37 lei/euro, ignorand elemente importante precum instabilitatea zonei euro.
Insa Romania nu ar putea sustine acest curs nici daca situatia din Grecia se amelioreaza, avertizeaza analistii economici contactati de Business24.
"Avem de-aface acum cu niste factori de influenta foarte volatili care nu tin neaparat de o moderare, ci de conditii geo-politice si politice internationale. Cel putin pana la sfarsitul acestei luni cand vom afla ce se intampla cu Grecia si cu euro, eu nu m-as aventura intr-un calcul de aceasta natura si nu le-as da publicitatii", a declarat pentru Business24, economistul Mircea Cosea.
Conform economistului, Comisia Natioana de Prognoza foloseste anumite modele, iar calculul este mai mult econometric decat sa fie bazat pe o analiza a factorilor europeni si interni. In baza acestor modele folosite de CNP, spune Cosea, reiese un curs de 4,4 - 4,42 lei/euro, insa estimarea este optimista.
Contextul economic international ar putea impinge cursul leu euro la noi niveluri, iar majoritatea analistilor economici si a bancherilor spun ca Romania ar putea incheia anul chiar si la un curs de cinci lei pe euro, mai ales daca situatia politico-economica din Grecia se inrautateste.
Situatia economica internationala ar putea aduce un curs de 5 lei/euro
Misu Negitoiu, director general al ING... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 13:21
Deprecierea masiva a leului din ultima saptamana, pusa pe seama incertitudinii in ceea ce priveste viitorul Greciei, ridica mari semne de intrebare in privinta cursului valutar.
Majoritatea prognozelor cursului de schimb, realizate de analistii financiari nu includ si posibilitatea iesirii Greciei din zona euro, un scenariu tot mai probabil, care ar putea sa devina realitate chiar in cursul lunii iunie.
Doar in luna mai, moneda nationala s-a devalorizat in raport cu euro cu 0,0692 lei, de la un curs de 4,3970 lei/euro in ultima zi a lunii aprilie, la 4,4662 lei/euro - cursul de referinta de joi.
Principalele cauze ale deprecierii monedei nationale, dar si a celorlalte monede din regiune sunt vestile rele care vin din zona euro, dupa esecul alegerilor din Grecia. Nici summitul UE nu a reusit sa calmeze prea mult spiritele, o decizie finala in ceea ce priveste soarta Greciei urmand sa fie luata dupa alegerile parlamentare din luna iunie
Astfel, cele mai mici aluzii provoaca miscari imediate si violente in piete, chiar daca BNR foloseste instrumentarul adecvat pentru ca socurile provocate sa aiba durata scurta si intensitate minima, potrivit consilierului BNR, Adrian Vasilescu:
"Opinia publica fiind inflamata, cele mai mici aluzii provoaca miscari imediate si violente in piete. Pe buna dreptate numerosi analisti au precizat ca, in aceste imprejurari, eforturile de temperare facute de bancile centrale, oricat de mari ar fi, nu pot avea decat efecte limitate.... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 13:50
Anul 2012 va fi unul pozitiv pentru economia Romaniei, chiar daca va fi afectat de criza datoriilor suverane din zona euro, considera Ionel Blanculescu, presedintele societatii Consultanta si Investigatii Financiare, fost ministru-delegat pentru coordonarea autoritatilor de control.
"Ciclicitatea economica va aduce economia Romaniei in faza de dupa criza si anume inviorare si relansare economica, pana la expansiune, in urmatorii trei ani", a declarat, miercuri, Ionel Blanculescu.
Blanculescu: Competivitatea va deveni religia economiei nationale
"2012 va reprezenta un an pozitiv pentru economia Romaniei, caracterizat de optimism, speranta si mult entuziasm, pe fondul, pentru prima data in istoria economica a tarii, a cresterii cu adevarat a competitivitatii, coloana vertebrala a unei economii performante. Competitivitatea va deveni religia economiei nationale, iar cei care nu cunosc ce inseamna aceasta, vor trebui sa consulte dictionarele economice nationale si internationale", a explicat analistul economic.
Acesta a precizat ca daca Guvernul Romaniei va reusi sa sprijine acest nou suflu economic prin politici economice inteligente si curajoase, atunci anul 2012 va reprezenta un succes pentru economia Romaniei, dornica de a uita cat mai repede purgatoriul prin care a trecut in cei trei ani de criza dura.
In plus, Ionel Blanculescu considera ca turismul va fi surpriza placuta a anului 2012 in Romania, asa cum agricultura a fost vedeta anului 2011.
Cursul... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 14:57
2011 a fost un an greu pentru economia mondiala, caracterizat de criza datoriilor din zona euro si de masuri de austeritate dure. 2012 nu se anunta deloc un an mai usor, iar angajamentul Romaniei de a respecta regulile aplicate tarilor puternice din zona euro va testa puternic economia romaneasca.
Criza datoriilor suverane a zdruncinat puternic economiile din zona euro si a dat batai de cap liderilor politici. Investitorii au asistat la fluctuatiile de pe pietele valutare si la aprecieri record ale pretului aurului. Solutia gasita la summitul incheiat pe 9 decembrie pare ca a redat, cel putin temporar, increderea in economie.
Cu toate acestea, pachetul de masuri adoptat la acea data arata clar ca sefii de stat si ministrii de finante sunt constienti de pericolul unui destramari a zonei euro. Din aceasta cauza, acordul interguvernamental pare a fi o solutie de moment, care nu garanteaza, insa, ca pericolul a trecut.
Deficitul structural de 0,5% implica masuri de austeritate
Una dintre prevederile impuse in urma summitului UE se refera la deficitul structural. Acesta nu trebuie sa depaseasca 0,5%, o masura asumata, in mod constient, de presedintele Romaniei.
"Limitarea deficitului structural la -0,5% in noua guvernanta economica europeana nu face altceva decat sa asigure stabilitatea fiscala pe termen lung si cheltuirea responsabila a banilor publici, indiferent de urcusurile sau coborasurile economiei", spune Andreea Paul Vass, consilier personal al... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 23:00
La sfarsitul unui an de criza, specialistii contactati de Business 24 se intrec in scenarii si previziuni, unele atingand cote alarmante. Astfel, unii analisti sustin ca 2012 este anul volatilitatii pentru toate cursurile de schimb. In cazul cursului leu/euro, acesta ar putea aluneca chiar si spre 5 lei/euro.
Dochia, analist financiar
- Toate aceste conditii de criza in Europa s-ar putea sa faca din tari precum Romania si Bulgaria niste tinte atractive de plasare a banilor, pentru ca aceste tari au trecut deja prin multe din programele de austeritate pe care altele abia trebuie sa le inceapa. Nu este exclus sa vedem semne de intarire a monedei si de intrari de capital in Romania, in ciuda previziunilor care se fac acum ca vom avea iesiri de capital.
- Evolutia cursului in sensul intaririi pare sa confirme aceasta perspectiva. In ceea ce priveste euro, situatia este foarte confuza, dolarul s-a intarit deja fiindca a fost vazut ca o moneda de salvare, francul elvetian la fel, iar yenul este de asemenea foarte intarit. Daca incerci sa cauti o moneda cu potential, al unei tari care nu este antrenata in ochiul furtunii europene, Romania poate sa devina o solutie interesanta.
- Cele mai probabile evenimente care ar putea dezechilibra cursul leu/euro in 2012 sunt cele externe. In urmatoarele saptamani sau luni, Europa o va lua intr-o directie: fie va merge catre salvarea sistemului financiar, a zonei euro si catre stabilizare, fie catre disolutie. In cazul in... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 12:08